4e Editie culinair Visfestival van start

De bekende Haagse chef-kok Pierre Wind en wethouder Karsten Klein hebben vandaag de 4e editie van Noordzeevisfestival VISSCH geopend. Samen met Jaap Wielaart van Rabobank Den Haag bereidden zij een gezonde snack van wijting, dé vis die dit jaar centraal staat op het festival. VISSCH is een gratis toegankelijk festival dat de Noordzeevis in al zijn diversiteit in de spotlight zet. Voor het festival is de Scheveningse visafslag omgetoverd tot het grootste visrestaurant van Nederland dat nog tot en met 8 oktober geopend is. Bezoekers kunnen op VISSCH genieten van Noordzeevis in allerlei vormen, bereid door chefs van verschillende foodtrucks en restaurants. Daarnaast zijn er het hele weekend allerlei workshops en demonstraties van chef-koks uit de regio, een kinderhoek, buitenterras, muziek en meer. Als afsluiting van het festival wordt zondag voor het eerst de VISSCH Award uitgereikt. Meer informatie: www.vissch.nl

Opening Noordzeevisfestival VISSCH Foto Sacha Grootjans 1024x683Foto: Pierre Wind (rechts) samen met Karsten Klein (links) en Jaap Wielaart (midden) tijdens de opening van VISSCH 2017. Foto: Sacha Grootjans

Noordzeevis

Doel van Culinair Visfestival VISSCH is de Noordzeevis uit Scheveningen in de spotlight te zetten. Een prachtig product volgens Pierre Wind: “Wijting stond vroeger bekend als ‘het visje voor de poes’, maar is tegenwoordig veel meer dan dat. Het is een relatief onbekende vis voor het grote publiek, onder andere doordat het vaak bijvangst is voor de visserij. Maar met wijting kun je juist heerlijke gerechten maken! Zoals de kleine, gezonde snack die we vanavond maakten als opening van VISSCH. Héél anders dan het lekkerbekje waar men wijting vooral van kent. Het is fantastisch dat een festival als VISSCH het publiek laat kennismaken met allerlei soorten Noordzeevis en de pracht van dit product!”

Programma zaterdag & zondag

Zaterdag 7 oktober

  • 12 regionale chef-koks presenteren hun kijk op en bereiding van wijting, begeleid door deskundig commentaar van chef-kok Robert Siedenburg
  • Workshop garnalenpellen door de bemanning van de Tholen10
  • Katwijker Arie Kuijt laat zien hoe de ware visfileerder te werk gaat. Een evenement op zich!
  • Robbie Verkamman vertelt aan de hand van schaalmodellen alles over de traditionele en actuele vangstmethodes
  • Veilingmeester Wim Harteveld is een lopende visencyclopedie en laat tijdens zijn demonstraties in de mijnzaal zien hoe de visveiling werkt en beantwoordt vragen over het mooiste streekproduct van Den Haag: de Noordzeevis!

Zondag 8 oktober

  • 12 regionale chef-koks presenteren hun kijk op en bereiding van wijting, begeleid door deskundig commentaar van chef-kok Robert Siedenburg*
  • Uitreiking VISSCH Award (omstreeks 17.00u)

Alle dagen

  • Foodtrucks
  • Kinderspeelhoek
  • Plaatjes van DJ Ome Steef
  • Noordzeeterras aan de havenzijde
  • Op de grote visshowtafel kan iedereen zien welke Noordzeevis zich voor onze kust bevindt en hoe deze er uitziet

Locatie

  • VISSCH
  • Visafslagweg 19 (tegenover Simonis en Roeleveld)
  • 2583 DM Den Haag

Openingstijden

  • Zaterdag 7 oktober – 12.00u tot 22.00u
  • Zondag 8 oktober – 12.00u tot 19.00u

Over VISSCH

Noordzeevisfestival VISSCH wordt sinds 2014 jaarlijks georganiseerd op de visafslag in Scheveningen. Het gratis toegankelijke festival biedt visliefhebbers, foodies en gezinnen de mogelijkheid Noordzeevis in al haar gedaantes te proeven en te beleven. Naast de vele workshops en demonstraties staan de tientallen foodtrucks die gezamenlijk een parade aan gerechten met Noordzeevis presenteren centraal. In 2017 worden voor het eerst de VISSCH Awards uitgereikt op de slotdag van het festival. De organisatie wordt gesteund door de Gemeente Den Haag en Rabobank Regio Den Haag, die de Noordzeevis uit Scheveningen veel economische waarde voor de regio toedichten. Meer informatie: www.vissch.nl