Vincent D’hondt heeft de eerste editie van het grootste internationale toernooi ter wereld voor paradarters gewonnen. De Belg (44) versloeg in de finale van het The Hague Disability Darts Invitational zijn landgenoot Serge van Belle met 5-1. In het sfeervolle Theater aan het Spui in Den Haag streden zaterdag 17 februari zestien topspelers uit binnen- en buitenland om de hoofdprijs van €1.250, een entreebewijs voor WDDA Winmau World Masters en de grote wisseltrofee. De als eerste geplaatste D’hondt heeft een lage dwarslaesie en is daardoor aan een rolstoel gekluisterd. Op weg naar de eindstrijd had de darter uit Passendale, preventiemedewerker van beroep, geen leg verloren en ook in de finale toonde hij zijn suprematie. De tweevoudig Winmau World Champion won twee weken geleden in de finale van het Dutch Open al met 4-0 van Van Belle. Ook nu liet hij er opnieuw geen misverstand over bestaan wie de beste paradarter ter wereld is. Dankzij finishes van 80 en 60 in de laatste twee legs won hij met 5-1.

Vincent D hondt is de winnaar van het eerste The Hague Disability Darts Invitational 2. Foto Evert Zomer

Vincent D’hondt is de winnaar van het eerste The Hague Disability Darts Invitational. Foto: Evert Zomer

D’hondt: “Deze zege geeft mij een gevoel van totale euforie. Onvoorstelbaar. En dan nog eens in de finale tegen een van mijn beste vrienden. Een volledig Belgische finale ook. De hele dag was indrukwekkend, inclusief het feit dat we continu op tv zijn geweest en alle media-aandacht hier en zoveel publiek. Dit evenement is absoluut vergelijkbaar met het WK op de fameuze Lakeside in Frimley Green, maar qua grootsheid is dit eigenlijk de top.”

Verliezend finalist Serge van Belle (50), woonachtig in Zeebrugge, had in de halve finale met 4-1 gewonnen van de lokale favoriet Arie van der Rassel. De Haagse darter noteerde de enige 180’er van het toernooi in dat duel.

Het The Hague Disability Darts Invitational is een uniek evenement, ongekend in grootsheid en ongeëvenaard in de wereld van de gehandicaptensport. Voor het eerst konden de beste paradarters ter wereld beschikken over alle faciliteiten die horen bij een groot internationaal dartstoernooi. Het evenement werd georganiseerd door de Stichting Haagse Sportstimulering voor Gehandicapten en werd wereldwijd uitgezonden via de kanalen van de British Darts Organisation (BDO) en Winmau TV. Omroep West verzorgde de livestream in de regio Haaglanden.

De officiële opening werd verricht door oud-wereldkampioen Roland Scholten, die tijdens een demonstratieleg in een rolstoel bewees hoe moeilijk paradarten is. Dartscommentator Jacques Nieuwlaat was de Mastercaller én verzorgde het commentaar bij alle wedstrijden. Marco Meijer, Nederlands beste caller bij onder meer het wereldberoemde Lakeside World Darts, fungeerde als scheidsrechter op het podium. Willy Feenstra (Stafdskanaal) had de primeur de allereerste roll-on girl ter wereld te zijn.

Voor Arie van der Rassel (52) was de halve finale het eindstation. De Hagenaar had graag gewonnen in zijn eigen stad: “Dit was een geweldig toernooi. Uniek om mee te mogen maken, met veel publiek en een heerlijke sfeer om in te spelen. Daar heb ik intens van genoten. Dit hebben wij paradarters nog nooit meegemaakt. Natuurlijk wilde ik hier graag winnen. Ik ben best tevreden over mijn spel dit toernooi, maar in de halve finale heb ik het laten liggen. In iedere leg kreeg ik kansen op de dubbel, maar ik miste op de beslissende momenten.”

Vincent D hondt is de winnaar van het eerste The Hague Disability Darts Invitational 1 Foto Evert Zomer

UITSLAGEN

Finale
Vincent D’hondt (Bel, 1) - Serge van Belle (Bel, 2)                                            5-1

Halve finale
Vincent D’hondt (Bel, 1) - Kevin Stringer (Eng, 5)                                             4-0
Serge van Belle (Bel, 2) - Arie van der Rassel (Ned, 3)                                      4-1

Kwartfinale
Vincent D’hondt (Bel, 1) – Kees van Wielink (Ned, 8)                                        3-0
Tony Pass (Eng, 4) - Kevin Stringer (Eng, 5)                                                      2-3
Arie van der Rassel (Ned, 3) – Jesper Andersen (Den)                                      3-0
Serge van Belle (Bel, 2) - Joop Sterken (Ned, 7)                                               3-0

Eerste ronde:
Vincent D’hondt (Bel, 1) – Fuat Akbulut (Ned)                                                  3-0
Kees van Wielink (Ned, 8) – Harm Mellies (Ned)                                               3-1
Kevin Stringer (Eng, 5) – Ynske Snelleman (Ned)                                              3-0
Tony Pass (Eng, 4) – Anton van Hemert (Ned)                                                   3-2
Arie van der Rassel (Ned, 3) – Harry de Weerd (Ned)                                        3-0
Bernard Martens (Bel, 6) – Jesper Andersen (Den)                                            2-3
Joop Sterken (Ned, 7) – Ricardo Hermans (Ned)                                               3-2
Serge van Belle (Bel, 2) – Wilco Wassink (Ned)                                                 3-1