Bedrijfsleven wakkert met zwerfafvalopruimacties urgentie aan om samen de Nederlandse buurten schoon te houden

Bedrijven uit het hele land slaan op zaterdag 24 maart de handen ineen met verenigingen, gemeente en de buurt voor lokale schoonmaakacties. De zestiende editie van de Landelijke Opschoondag, een initiatief van NederlandSchoon, enthousiasmeert ondernemers om met het thema ‘Één buurt, één missie, een bijdrage te leveren aan een schone omgeving. Tot nu toe hebben zeer veel uiteenlopende bedrijven door heel het land een schoonmaakactie aangemeld. Uit de aangemelde bedrijvenacties blijkt dat er een bijzondere mix van samenwerkingen is ontstaan met één gemeenschappelijk doel: het aanpakken van zwerfafval. Het is voor deelnemende ondernemingen immers de uitgelezen kans om betrokkenheid te tonen, met een originele opruimactie de band met de buurt te versterken én het belang aan te wakkeren om de omgeving schoon te houden. Zo raapt de McDonalds in Veghel samen met de lokale scoutingvereniging zwerfaval op, maken medewerkers van schoonmaakbedrijf ICS uit Eindhoven met vele vrijwilligers de omgeving rondom het hoofdkantoor afvalvrij en pakt DoubleTree by Hilton Amsterdam Centraal Station wederom het zwerfafvalvuil aan op Oosterdokseiland in Amsterdam. Bedrijven en ondernemers kunnen nog steeds ‘Supporter van Schoon’ worden door zich aan te melden via supportervanschoon.nl. Deelnemers kunnen na aanmelden van een opruimactie gebruik maken van gratis opruim- en communicatiematerialen.

Opruimactie Foto NederlandSchoon

Gezamenlijk zwerfafval aanpakken. Bron: NederlandSchoon

Nederlanders pakken samen zwerfafval aan

NederlandSchoon meet al vanaf 2013 maandelijks hoe Nederlanders aankijken tegen een schone omgeving en zwerfafval. Hoe schoon ervaren zij Nederland, welk belang hechten zij daaraan, wie is er voor verantwoordelijk en wat is de eigen bijdrage? Uit onderzoek van Motivaction* blijkt dat bijna de helft van de Nederlanders (45%), wil meehelpen met opruimacties en 23% ze zelfs wil organiseren. Nederlanders hebben de behoefte om gezamenlijk zwerfafval aan te pakken. Door het meedoen aan dergelijke opruimacties nemen Nederlanders gezamenlijk verantwoordelijkheid voor het schoonhouden van hun omgeving.

Over de Landelijke Opschoondag 2018

Tijdens de Landelijke Opschoondag gaan medewerkers van bedrijven, vrijwilligers, gemeenten, verenigingen, (sport)clubs, scholen en BSO massaal op pad om - vaak gezamenlijk - zwerfafval in de directe omgeving aan te pakken. Het versterkt de band tussen collega’s en er wordt veel plezier beleefd. Medewerkers zijn even uit de werksituatie en zorgen tegelijk voor een schone buurt. Op zaterdag 24 maart wordt het startsein gegeven voor de Landelijke Opschoondag 2018. Voor meer informatie over de Landelijke Opschoondag 2018 zie: www.supportervanschoon.nl.

Over NederlandSchoon

Een Nederland vrij van zwerfafval is belangrijk voor mens, dier en milieu. NederlandSchoon werkt daarom al 25 jaar intensief samen met bedrijven, burgers, maatschappelijke instanties en overheid om zwerfafval aan te pakken en ervoor te zorgen dat een schone omgeving de norm wordt en blijft. Door middel van onderzoeken, samenwerkingen, het delen van kennis en het geven van advies, wordt niet alleen meer bewustwording, maar ook gezamenlijk verantwoordelijkheidsgevoel gecreëerd. Een voorbeeld van deze aanpak is Supporter van Schoon, een landelijk initiatief dat mensen verenigt en activeert om zo een grotere vuist tegen zwerfafval te maken. Ga voor meer informatie naar www.nederlandschoon.nl of www.supportervanschoon.nl.