Initiatief Minder grijs, Meer groen wint geldbedrag van €50.000,-

Het winnende initiatief ‘Minder grijs, Meer groen’ heeft vandaag op het hoofdpodium van Vlaggetjesdag in de Scheveningse haven de cheque van €50.000,- ontvangen gekregen door Gert-Jan van den Ende (bekend als Bobbie uit het kinderprogramma Ernst, Bobbie & de Rest) en Mendy van Veen (Stadsdeelkantoor Scheveningen). Het winnende initiatief ziet graag meer groen in de wijk zoals onder andere meer bomen en het plaatsen van bloembakken. Het project Wijkbudget Scheveningen-Dorp is geslaagd omdat de invloed, zeggenschap en het eigenaarschap van bewoners op de sociale en fysieke leefbaarheid aanzienlijk is vergroot. Er zijn in totaal 84 initiatieven ingediend, waarvan 35 bruikbare en ruim 600 inwoners hebben gestemd. Meer informatie over het wijkbudget via: www.denhaag.nl/scheveningen.

Bekendmaking winnaar wijkbudget Scheveningen Dorp 1
Het winnende initiatief ‘Minder grijs, Meer groen’ neemt cheque van €50.000,-  in ontvangst op het hoofdpodium van Vlaggetjesdag in de Scheveningse haven met rechts Gert-Jan van den Ende (bekend als Bobbie uit het kinderprogramma Ernst, Bobbie & de Rest) en links Mendy van Veen (Stadsdeelkantoor Scheveningen). Foto: Ronald Speijer

Een groener Scheveningen-Dorp  
In totaal zijn er 35 uitvoerbare initiatieven ingediend. Bij de behandeling van al deze initiatieven bleek dat 8 inwoners graag een groener Scheveningen-Dorp zien ter verbetering van de wijk. Eén van de initiatieven in de categorie meer groen zijn onder andere adoptieplanten, planten en bloembakken welke door bewoners geadopteerd kunnen worden. De planten worden in overleg met de bewoners tegen de gevel geplaatst, die op hun beurt beloven goed voor de planten te zorgen. Maar ook het planten van meer bomen in de wijk. De bewoners hebben zich verenigd en gaan de komende maanden de complete uitvoering in gang zetten, waarbij de regie in handen is van de bewoners. De 10 inwoners die samen Scheveningen-Dorp groener gaan maken kunnen niet wachten om aan de slag te gaan: Madeleine Faters (één van de initiatiefnemers van Minder grijs, Meer groen); “De gezamenlijke wens van deze werkgroep is een duurzame vergroening van de buurt. We zijn enthousiast dat we nu ook echt met elkaar aan de slag kunnen om ons doel te realiseren: minder grijs, meer groen in Scheveningen-Dorp!" 

Wijkbudget Scheveningen-Dorp
Eén van de manieren om de invloed van bewoners direct te laten gelden is via een wijkbudget. In 2017 is er tijdens een online chatsessie in Scheveningen-Dorp gepolst of er animo is voor een zogenoemd wijkbudget, een bedrag waarmee de bewoners zelf actief aan de slag gaan om hun eigen buurt mooier, beter en prettiger te maken. Begin april is hiervoor €50.000,- aan Scheveningen-dorp toegekend. Alle inwoners van Scheveningen-Dorp hebben de mogelijkheid gekregen om een initiatief in te dienen en/óf mee te doen aan de stemprocedure. Op dinsdag 22 mei verschenen alle ingediende initiatieven die aan de voorwaarden voldeden online en kon iedereen in de wijk tot en met 10 juni op zijn favoriete idee stemmen. Na vandaag start de uitvoering met waar nodig professionele begeleiding vanuit de gemeente.