NederlandSchoon maakt zeven schoonheden bekend

Winkelgebied De 7 straatjes in Arnhem is in de race voor de befaamde titel ‘Schoonste Winkelgebied’ 2018, een jaarlijkse verkiezing van Stichting NederlandSchoon. NederlandSchoon trekt de komende maanden door het land voor een uitgebreid onderzoek, waarbij het winkelend publiek en de ondernemers wordt gevraagd hoe schoon zij hun winkelgebied vinden. In aanloop naar de bekendmaking op 30 oktober 2018 maakt NederlandSchoon vandaag de ‘zeven schoonheden’ bekend, oftewel tips voor ondernemers om het winkelgebied schoon te houden. De zeven tips zijn; ‘Schone stoep, Het goede voorbeeld, Positieve communicatie, Extra afvalbakken, Schone gevel, Nette winkelomgeving en Samenwerking. Één van de zeven schoonheden, ‘Positieve Communicatie’, is zichtbaar in de 7 straatjes van Arnhem. Zo hebben de ondernemers in het winkelgebied speciale NederlandSchoon posters laten maken met een persoonlijke schoonboodschap, welke terug te vinden zijn op de winkelruiten. Ook zijn er zichtbare posters geplaatst op de diverse prullenbakken in het gebied. Hiermee wordt aan het winkelend publiek zichtbaar gemaakt dat ondernemers een schone straat belangrijk vinden, om het verblijf voor bezoekers prettig en veilig te houden. Voor meer informatie: www.nederlandschoon.nl.

arend vogel
Ondernemer Arend Vogel (actieve supporter van schoon) voor zijn schoenenwinkel in de 7 straatjes in Arnhem.Foto: Yvette Koedam

Eén van de 7 schoonheden zichtbaar in de 7 straatjes van Arnhem
De 7 straatjes van Arnhem worden schoon gehouden door de ondernemers van het winkelgebied. Arend Vogel (eigenaar Mephisto Schoenwinkel) legt het belang van schoon uit middels het uitdragen van een positieve schoonboodschap; ”Wij als ondernemers vinden het belangrijk dat de 7 straatjes er netjes en schoon uit zien. Elke ochtend wordt ieders stoep aangeveegd en helpen we elkaar. Door dit elke dag te doen, naast de schoonposters die je hier overal ziet, kunnen we laten zien dat we ermee bezig zijn aan het winkelend publiek. Dit heeft een positief effect op de beleving van het winkelgebied, het is hier veilig en prettig winkelen.”

Klik hier voor een sfeerimpressie van Arnhem en uitleg van Arend Vogel.

Helene van Zutphen (directeur NederlandSchoon) legt uit waarom deze zeven schoonheden een positieve effect hebben op de beleving van de inwoners en het winkelend publiek: “Tijdens de verkiezing geven wij, ter ondersteuning, de ondernemers tips voor het schoon houden van het winkelgebied. De zeven schoonheden zijn richtlijnen die een zeer positief effect hebben op de beleving van bezoekers. In een schoon winkelgebied voelt men zich veilig en prettig en hiermee is het verblijf langer. Je voelt je gastvrij in een schoon winkelgebied.”

Schoon houdt schoon
Uit onderzoek van Stichting Nederland Schoon blijkt dat 70% van de gemeenten inzet op schone winkelgebieden. Een zwerfafvalvrij straatbeeld heeft invloed op de beleving van het winkelende publiek. Het winkelen wordt als prettiger ervaren. Een schoon winkelgebied zorgt voor een langer verblijf van de consument, een hogere omzet, gevoel van veiligheid, aangenamere beleving en een positieve en sociale houding. De winnaar van de vorige editie, Winkelcentrum Brouwhorst in Helmond, heeft een zeer actieve ondernemersvereniging. Ondernemers zorgen samen met de gemeenten en inwoners voor een schoon en prettig winkelgebied.

Over NederlandSchoon
Een Nederland vrij van zwerfafval is belangrijk voor mens, dier en milieu. NederlandSchoon werkt daarom al 25 jaar intensief samen met bedrijven, burgers, maatschappelijke instanties en overheid om zwerfafval aan te pakken en ervoor te zorgen dat een schone omgeving de norm wordt en blijft. Door middel van onderzoeken, samenwerkingen, het delen van kennis en het geven van advies, wordt niet alleen meer bewustwording, maar ook gezamenlijk verantwoordelijkheidsgevoel gecreëerd. Een voorbeeld van deze aanpak is Supporter van Schoon, een landelijk initiatief dat mensen verenigt en activeert om zo een grotere vuist tegen zwerfafval te maken. Ga voor meer informatie naar www.nederlandschoon.nl of www.supportervanschoon.nl.