NederlandSchoon maakt zeven schoonheden bekend

Winkelgebied Ten Katestraat in Amsterdam is in de race voor de befaamde titel ‘Schoonste Winkelgebied’ 2018, een jaarlijkse verkiezing van Stichting Nederland Schoon. De komende maanden trekt NederlandSchoon door het land voor uitgebreid onderzoek naar de winkelgebieden. Hierbij wordt het winkelend publiek en de ondernemers gevraagd hoe schoon zij hun winkelgebied vinden.

 In aanloop naar de bekendmaking op 30 oktober 2018 introduceert NederlandSchoon ‘zeven schoonheden’, oftewel tips om het winkelgebied schoon te houden. De zeven tips zijn; ‘Schone stoep, Het goede voorbeeld, Positieve communicatie, Extra afvalbakken, Schone gevel, Nette winkelomgeving en Samenwerking. Één van de zeven schoonheden, ‘Extra Afvalbakken’, is zichtbaar op de Ten Kate Markt in Amsterdam. Zo hebben de marktondernemers in het winkelgebied extra afvalbakken geplaatst zodat bezoekers gemakkelijk hun afval kwijt kunnen. Het zwerfafval wordt vervolgens gescheiden bij het afvaleiland. Hiermee wordt aan het winkelend publiek zichtbaar gemaakt dat ondernemers een schone markt belangrijk vinden om zo het verblijf voor bezoekers prettig en veilig te houden.

Eerder deze maand werd bekend gemaakt dat de schoonheid ‘Positieve communicatie’ te vinden is in de 7 straatjes van Arnhem. NederlandSchoon zal de komende weken bekend maken bij welke winkelgebieden de overige vijf schoonheden zichtbaar zijn. Voor meer informatie: www.nederlandschoon.nl

Ondernemer Martin Kelch Ten Katemarkt Amsterdam Yvette Koedam
Ondernemer Martin Kelch voor zijn groenten-en fruitkraam op de Ten Kate Markt in Amsterdam.Foto: Yvette Koedam

Eén van de 7 schoonheden zichtbaar op de Ten Kate Markt in Amsterdam
Op de Ten Kate Markt in Amsterdam zijn op initiatief van marktondernemer Martin Kelch extra afvalbakken geplaatst. Martin Kelch licht het belang van schoon toe middels de plaatsing van voldoende afvalbakken;Op onze markt wordt met name eten en drinken verkocht dat direct geconsumeerd wordt. Dit maakt het extra belangrijk dat bezoekers afval gemakkelijk kwijt kunnen. Dit geeft ook een aantrekkelijke uitstraling wat heel belangrijk is als je te maken hebt met de verkoop van producten. Je wilt immers je inkopen niet tussen het zwerfafval doen!”

Klik hier voor een sfeerimpressie van de Ten Kate Markt en uitleg van Martin Kelch.

Helene van Zutphen (directeur NederlandSchoon) legt uit waarom deze zeven schoonheden een positief effect hebben op de beleving van de inwoners en het winkelend publiek:Tijdens de verkiezing geven wij, ter ondersteuning, de ondernemers tips voor het schoon houden van het winkelgebied. De zeven schoonheden zijn richtlijnen die een zeer positief effect hebben op de beleving van bezoekers. In een schoon winkelgebied voelt men zich veilig en prettig en dit resulteert in een langer verblijf. Je voelt je gastvrij in een schoon winkelgebied.”

Schoon houdt schoon
Uit onderzoek van Stichting Nederland Schoon blijkt dat 70% van de gemeenten inzet op schone winkelgebieden. Een zwerfafvalvrij straatbeeld heeft invloed op de beleving van het winkelende publiek. Het winkelen wordt als prettiger ervaren. Een schoon winkelgebied zorgt voor een langer verblijf van de consument, een hogere omzet, gevoel van veiligheid, aangenamere beleving en een positieve en sociale houding. De winnaar van de vorige editie, Winkelcentrum Brouwhorst in Helmond, heeft een zeer actieve ondernemersvereniging. Ondernemers zorgen samen met de gemeenten en inwoners voor een schoon en prettig winkelgebied.

Over NederlandSchoon
Een Nederland vrij van zwerfafval is belangrijk voor mens, dier en milieu. NederlandSchoon werkt daarom al 25 jaar intensief samen met bedrijven, burgers, maatschappelijke instanties en overheid om zwerfafval aan te pakken en ervoor te zorgen dat een schone omgeving de norm wordt en blijft. Door middel van onderzoeken, samenwerkingen, het delen van kennis en het geven van advies, wordt niet alleen meer bewustwording, maar ook gezamenlijk verantwoordelijkheidsgevoel gecreëerd. Een voorbeeld van deze aanpak is Supporter van Schoon, een landelijk initiatief dat mensen verenigt en activeert om zo een grotere vuist tegen zwerfafval te maken. Ga voor meer informatie naar www.nederlandschoon.nl of www.supportervanschoon.nl.