NederlandSchoon maakt zeven schoonheden bekend

Winkelgebied Nijkerk is in de race voor de befaamde titel ‘Schoonste Winkelgebied’ 2018, een jaarlijkse verkiezing van Stichting Nederland Schoon. De komende maanden trekt NederlandSchoon door het land voor uitgebreid onderzoek naar de winkelgebieden. Hierbij wordt het winkelend publiek en de ondernemers gevraagd hoe schoon zij hun winkelgebied vinden.

In aanloop naar de bekendmaking op 30 oktober 2018 introduceert NederlandSchoon ‘zeven schoonheden’, oftewel tips om het winkelgebied schoon te houden. De zeven tips zijn; Schone stoep, Het goede voorbeeld, Positieve communicatie, Extra afvalbakken, Schone gevel, Nette winkelomgeving en Samenwerking. Één van de zeven schoonheden, ‘Schone stoep’, is zichtbaar in het winkelgebied van Nijkerk. Zo veegt Jan Gardebroek (vestigingsmanager Expert) elke dag zijn stoep netjes aan. Hiermee wordt aan het winkelend publiek zichtbaar gemaakt dat de Expert zich inzet voor een schone straat om zo het verblijf voor bezoekers prettig en veilig te houden. De afgelopen weken werd bekend gemaakt dat de schoonheden ‘Positieve communicatie’, en ’Extra afvalbakken’ respectievelijk zichtbaar zijn in de 7 straatjes van Arnhem en op de Ten Katemarkt in Amsterdam. NederlandSchoon zal de komende weken bekend maken bij welke winkelgebieden de overige vier schoonheden zichtbaar zijn. Voor meer informatie: www.nederlandschoon.nl.

Winkelgebied Nijkerk Foto Yvette Koedam
Ondernemer Jan Gardebroek voor de Expert in Nijkerk. Foto: Yvette Koedam

Eén van de 7 schoonheden zichtbaar in Nijkerk
In Nijkerk wordt elke ochtend door de vestigingsmanager Jan Gardebroek de stoep aangeveegd. Jan licht het belang van schoon toe middels het aanvegen van de stoep; “Elke ochtend tussen 08.00 uur en 08.45 uur zorg ik dat de stoep voor de winkel er netjes uitziet. Ik pak de bezem en veeg de stoep aan. Rond dit tijdstip komen er veel mensen voorbij die naar hun werk gaan of de kinderen naar school brengen. Een mooi moment om dan ook contact te maken én te laten zien dat wij van Expert het belangrijk vinden dat de straat netjes blijft. Dat maakt het winkelen een stuk leuker!”

Klik hier voor een sfeerimpressie van Nijkerk en uitleg van Jan Gardebroek

Helene van Zutphen (directeur NederlandSchoon) legt uit waarom deze zeven schoonheden een positief effect hebben op de beleving van de inwoners en het winkelend publiek: “Tijdens de verkiezing geven wij, ter ondersteuning, de ondernemers tips voor het schoon houden van het winkelgebied. De zeven schoonheden zijn richtlijnen die een zeer positief effect hebben op de beleving van bezoekers. In een schoon winkelgebied voelt men zich veilig en prettig en dit resulteert in een langer verblijf. Je voelt je gastvrij in een schoon winkelgebied.”

Schoon houdt schoon
Uit onderzoek van Stichting Nederland Schoon blijkt dat 70% van de gemeenten inzet op schone winkelgebieden. Een zwerfafvalvrij straatbeeld heeft invloed op de beleving van het winkelende publiek. Het winkelen wordt als prettiger ervaren. Een schoon winkelgebied zorgt voor een langer verblijf van de consument, een hogere omzet, gevoel van veiligheid, aangenamere beleving en een positieve en sociale houding. De winnaar van de vorige editie, Winkelcentrum Brouwhorst in Helmond, heeft een zeer actieve ondernemersvereniging. Ondernemers zorgen samen met de gemeenten en inwoners voor een schoon en prettig winkelgebied.

Over NederlandSchoon
Een Nederland vrij van zwerfafval is belangrijk voor mens, dier en milieu. NederlandSchoon werkt daarom al 25 jaar intensief samen met bedrijven, burgers, maatschappelijke instanties en overheid om zwerfafval aan te pakken en ervoor te zorgen dat een schone omgeving de norm wordt en blijft. Door middel van onderzoeken, samenwerkingen, het delen van kennis en het geven van advies, wordt niet alleen meer bewustwording, maar ook gezamenlijk verantwoordelijkheidsgevoel gecreëerd. Een voorbeeld van deze aanpak is Supporter van Schoon, een landelijk initiatief dat mensen verenigt en activeert om zo een grotere vuist tegen zwerfafval te maken. Ga voor meer informatie naar www.nederlandschoon.nl of www.supportervanschoon.nl.