Optimale samenwerking overheid, bedrijfsleven en maatschappelijke partijen 

Vandaag is het nieuwe initiatief MKB Werkambassadeur gelanceerd, dat zich met een pilotproject voor bedrijventerrein Zichtenburg Kerketuinen en Dekkershoek (ZKD) richt op het invullen van minder zichtbare vacatures door plaatsing van werkzoekenden met afstand tot de arbeidsmarkt. Niels Andriessen is benoemd tot de eerste MKB Werkambassadeur en zal als intermediair tussen de werkgevers en werkzoekenden vacatures op maat vervullen. Rachid Guernaoui (wethouder Financiën, Integratie en Stadsdelen) tekende samen met Ad van Ginkel (vicevoorzitter MKB Den Haag) en Robert Medenblik (voorzitter bedrijventerrein ZKD) voor de start van het pilotproject. MKB Werkambassadeur is een optimale samenwerking tussen de overheid, het bedrijfsleven, kennisinstellingen en overige maatschappelijke partijen. 

Vlnr Niels Andriessen Rachid Guernaoui Ad van Ginkel en Robert Medenblik Ronald Speijer

Van links naar rechts: Niels Andriessen, Rachid Guernaoui, Ad van Ginkel en Robert Medenblik. © Ronald Speijer

Persoonlijke aanpak op maat

Na een succesvol traject in Rotterdam waarbij meer dan 1.000 vacatures werden vervuld, start ook Den Haag met een pilotproject in ZKD. Uit de praktijk blijkt dat enkel een aanpak op maat gebaseerd op een gedegen analyse kan leiden tot succes bij structurele werkloosheid.

Wethouder Rachid Guernaoui: “Iedereen doet mee, is kernthema in het coalitieakkoord van Den Haag. Economisch hebben we de wind mee, tegelijk staan nog te veel mensen langs de zijlijn. Ondernemers hebben talloze vacatures uitstaan. Als gemeente hebben wij 22.000 mensen langdurig in de bijstand. Dat is een mismatch. De MKB Werkambassadeur is een nieuw initiatief, dat gaat zorgen voor een duurzame match tussen werkgever en mensen die willen en kunnen werken. Bovendien past dit proefproject van MKB Den Haag en gemeente Den Haag perfect in het Actieplan Taskforce +500, waarbij wij 500 mensen extra per jaar uit de bijstand gaan halen en aan een baan helpen, bovenop de reguliere opgave van 4000 mensen per jaar”.

MKB Werkambassadeur

MKB Werkambassadeur gaat uit van het optimaal ondersteunen van de werkgever bij het vervullen van vacatures met gebruik van de instrumenten ter beschikking gesteld door de Gemeente Den Haag. Zo heeft de MKB Werkambassadeur Niels Andriessen nauw contact met het WerkgeversServicepunt (WSP) waarbij ze zich samen richten op het invullen van de minder zichtbare vacatures. Dit door middel van plaatsing van (langdurig) werkzoekenden met afstand tot de arbeidsmarkt. Tevens brengt de MKB Werkambassadeur het sociaal ondernemerschap onder de aandacht bij de betrokken ondernemers. Uit de praktijk blijkt dat enkel een aanpak op maat gebaseerd op een gedegen analyse kan leiden tot succes bij structurele werkloosheid.

Pilot bedrijventerrein ZKD

MKB Werkambassadeur start met een pilot bij bedrijventerrein Zichtenburg Kerketuinen en Dekkershoek (ZKD). Dit industrieterrein in Loosduinen bestaat uit ruim 400 ondernemingen en biedt kansen omdat de gevestigde kleine (technische) ZKD/MKB-bedrijven hun vacatures doorgaans niet melden bij officiële instanties. Tevens heeft de arbeidsmarkt zich recent ontwikkeld naar een goedlopende economie met stijgende welvaart en een arbeidsmarkt met moeilijk vervulbare vacatures.