Unieke robots, apps en tools voor de zorg gepresenteerd en zorgvernieuwers en -gebruikers samengebracht

De nationale e-healthweek is vandaag succesvol van start gegaan tijdens de grootse Openingsmanifestatie in het Louwman Museum te Den Haag. Organisator ICT&health bracht zorggebruikers, zorgprofessionals en beleidsmakers bij elkaar om nieuwe trends en ontwikkelingen op het gebied van e-health te behandelen, bespreken en uit te proberen. De manifestatie werd officieel geopend door Bruno Bruins, minister voor Medische Zorg en Sport, Kavita Parbhudayal, wethouder Zorg, Jeugd en Volksgezondheid van Den Haag en zorgrobot Phi. Het Noord-Hollandse verpleeghuis Evean ontving uit handen van Erik Gerritsen, secretaris-generaal van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, de award voor Verpleeghuis van de Toekomst 2018/2019. ‘Vraagapp’ werd verkozen tot beste zorgapp en wint daarmee €10.000 ten behoeve van de ontwikkeling en verbetering. Meer informatie: www.icthealth.nl.

Bijschrift: Minister voor Medische Zorg en Sport Bruno Bruins gaf samen met zorgrobot Phi het startsignaal van de e-healthweek tijdens de ICT&health Openingsmanifestatie in Louwman Museum, Den Haag. Foto: Stefan Segers Fotografie.

Welke stappen zijn er al gemaakt op het gebied van langer thuiswonen voor ouderen? Wat zijn de kansen én risico’s van het inzetten van Kunstmatige Intelligentie in de zorg? En hoe kunnen e-healthtechnologieën worden ingezet bij bijvoorbeeld dementie, geboortezorg, preventie en langer gezond blijven? Deze en nog veel meer vragen werden beantwoord tijdens de Openingsmanifestatie van de e-healthweek.

Minder fragmentatie, meer samenwerking
We kijken terug op een zeer succesvolle dag
”, aldus Tom Xhofleer van ICT&health, organisator van de Openingsmanifestatie. “Wij zijn ervan overtuigd dat e-health van toegevoegde waarde is voor zowel zorgprofessional als patiënt. Het kan dé oplossing zijn voor het grote personeelstekort in de zorg en zorggebruikers voorzien van goede én moderne zorg. Om e-health tot een echt succes te maken is het van groot belang dat er minder fragmentatie en meer samenwerking plaatsvindt in de sector. Vandaag is daartoe een grote stap gezet door alle takken uit de zorg samen te brengen. Het blijft ook in 2019 onze ambitie om innovatie door verbinding te stimuleren.”

Zorginnovaties in Nederland concretiseren
Bruno Bruins, minister voor Medische Zorg en Sport, gaf het startsignaal van de Openingsmanifestatie: “Er zijn ongelofelijk veel toepassingen die bij kunnen dragen aan een beter, gezonder leven. Ik hoop dat gedurende deze week niet alleen wordt belicht welke duizend bloemen er bloeien in e-healthland, maar vooral hoe we deze zorginnovaties kunnen concretiseren. Het is dan ook van groot belang om alle betrokken partijen samen te brengen en tot samenwerking te stimuleren, zoals vandaag gebeurt tijdens de ICT&health Openingsmanifestatie. Op die manier kunnen we ervoor zorgen dat de zorggebruiker zich meer mens en iets minder patiënt voelt.”

Zorgvisie van Den Haag: langer en gelukkig thuiswonen
Kavita Parbhudayal, wethouder Zorg, Jeugd en Volksgezondheid, gaf bij de opening haar visie op zorginnovatie in Den Haag, die dit jaar hosting city is van de ICT&health Openingsmanifestatie. “Den Haag wil dat mensen langer gezond in hun eigen omgeving kunnen blijven wonen en werkt daarom aan zorg dichter bij huis en zorg op maat. Door zorginnovatie te stimuleren werken we hard aan ons doel om mensen waardig oud te laten worden in onze seniorvriendelijke stad.”

Verpleeghuis van de Toekomst 2018/2019
De titel ‘Verpleeghuis van de Toekomst 2018/2019’ ging naar het Noord-Hollands Evean. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport riep vorig jaar april de ‘Challenge Verpleeghuizen van de Toekomst’ in het leven. Gedurende het jaar zijn hierop acht verpleeghuizen actief ondersteund bij de implementatie van technologie. De onafhankelijke jury stelde dat Evean aan de hand van het slimme incontinentiemateriaal meerwaarde creëert voor verpleeghuisbewoners en zorgmedewerkers.

Vraagapp is beste zorgapp
Uit drie genomineerden won Vraagapp de prijsvraag ‘Beste app voor iedereen’. Via deze applicatie krijgen mensen snel antwoord op alledaagse vragen over onderwerpen die ze ingewikkeld vinden. De app vergroot daarmee hun zelfredzaamheid. Met een cheque van €10.000 en professionele begeleiding kan de VraagApp worden doorontwikkeld. De prijsvraag 'Beste app voor iedereen' is een initiatief van Pharos, expertisecentrum gezondheidsverschillen in samenwerking met NeLL (National eHealth Living Lab).

Over ICT&health
ICT&health is een onafhankelijk kennisplatform dat onder auspiciën van een internationale redactieraad off- en online kennis en kunde over relevante innovaties deelt. ICT&health wordt geraadpleegd door bestuur en raad van toezicht van ziekenhuizen en klinieken, medici, zorgprofessionals, ervaringsdeskundigen, hoofden inkoop/financiën/investeringen/ICT, overheid, zorgverzekeraars, gemeentes en zorggerelateerde bedrijven, investeerders en ontwikkelaars. Ga voor meer informatie naar: www.icthealth.nl