Kaartverkoop voor 18e editie Boekids Festival en eerste editie Boekids UP om 12:00 uur in de verkoop

Jeugdfestival Boekids versterkt dit jaar haar festivalformule met een extra festivalavond, speciaal voor jongvolwassenen: Boekids UP. De uitbreiding is geheel in lijn met de koerswijziging in 2018, waarbij de festivalperiode werd verplaatst van de koude maartmaand naar het warmere juni, zodat het festivalterrein zich ook naar buiten kon uitbreiden. Boekids biedt kinderen en jongvolwassenen een festivalervaring met een uitdagend literair, muzikaal en theatraal programma en interactieve workshops. In aanloop naar het evenement presenteert Boekids University van 7 tot en met 10 mei een reeks colleges van onder andere André Kuipers in het Museon. De 18e editie van Boekids festival vindt plaats op 9 en 10 juni in de Nieuwe Regentes en de Weimarstraat. Kaartverkoop met earlybird-korting start vanmiddag om 12:00 uur. Ga voor tickets en meer info naar www.boekids.nl.


Bijschrift: Speciaal voor jongvolwassenen introduceert Boekids dit jaar voor het eerst de festivalavond Boekids UP. Foto: Fred Ernst. 

Boekids UP: hoe de smartphonegeneratie literatuur omarmt
Tijdens de nieuwe festivalavond Boekids UP ontmoeten jongvolwassenen nationale én internationale young adult-auteurs. Het festival biedt de jongeren die de afgelopen jaren Boekids Festival met plezier hebben bezocht, maar ondertussen ouder zijn geworden, een avond die aansluit bij hun leeftijd.

Directeur en programmeur Ellen van Heijningen licht toe: “Ondanks het alsmaar toenemende smartphonegebruik, raakt lezen nooit uit. We merken zelfs dat het young adult-genre, literatuur voor jongvolwassenen, populairder is dan ooit. Via Instagram en Snapchat doen jongeren mee aan zogenaamde reading challenges en delen ze foto’s van de boeken die ze lezen. Boekids UP sluit dan ook naadloos aan bij onze missie om leeftijdsgenoten samen te brengen om de kracht van literatuur te laten ontdekken, bijvoorbeeld door dit te koppelen aan andere populaire uitingen, zoals hiphop. Boekids is het festival waar kinderen en jongvolwassenen serieus genomen worden en volwassenen juist weer even kind kunnen zijn.”

Tijdens Boekids UP maken onder andere de internationale auteurs Renee Watson en Katherine Rundell en de jonge schrijvers Jaap Robben en Brian Elstak hun opwachting. Jan Terlouw Junior treedt op met The Nightclub, er zijn boekverfilmingen te zien, workshops bij te wonen en er is een haast ondoorgrondelijke escape room.Boekids-festivalroute: Spinvis, de verhalenzweefmolen en meer
Een van de hoogtepunten van het festival is traditiegetrouw een spectaculaire hoofdvoorstelling. Dit jaar is dat Vier verhalen en een dag (6+) van Spinvis, Introdans en Saartje van Camp, een sprookje over toekomst en vrijheid voor alle leeftijden. Ook te vinden langs de Boekids-festivalroute: Pépé Smith met Fred het (heel erg eigenwijze) hert, een verhalenzweefmolen, een bruisende festival- en boekenmarkt met foodtrucks, het Illustratiecafé, het Workshopparadijs, Meet & Greets met schrijvers en nog veel meer.Boekids University: college van André Kuipers
Als opmaat naar Boekids Festival vindt van 7 tot en met 10 mei Boekids University plaats in Museon en het Nutshuis. Professionals, auteurs en bekende gezichten geven hier colleges over hun vakgebied. Zo vertelt André Kuipers op dinsdag 7 mei hoe hij overleefde in de ruimte en wat een ruimtemissie inhoudt, gaat jeugdliteratuurschrijver Bas Haring op 8 mei in op de eeuwenoude vraag ‘Wie ben ik?’ en legt emoji-expert Lilian Stolk de wereld van de snelst groeiende (beeld)taal ooit uit.

Over Jeugdfestival Boekids
Boekids is al vanaf de eerste editie in 2003 hét toonaangevende festival dat kinderen en (jong)volwassenen stimuleert, enthousiasmeert en uitdaagt om literatuur te ontdekken. In 2019 breidt het festival verder uit met een extra festivaldag, Boekids UP voor jongvolwassenen. Naast Boekids Festival en Boekids UP, wordt van 7 t/m 10 mei Boekids University georganiseerd, een reeks interactieve colleges voor het primair en voortgezet onderwijs. Boekids University stelt vragen, biedt antwoorden en daagt uit om actief deel te nemen. Ga voor meer informatie naar www.boekids.nl