Tijdens de carnavalsoptocht in Veghel en Schijndel doken er drummende kliko’s op. Dit bleek een ludieke actie van NederlandSchoon om een zwerfafvalvrij Meierijstad onder de aandacht te brengen. De klikoband gebruikte echte kliko-afvalbakken als drumtoestel. De toeschouwers reageerden verrast op het optreden. Helene van Zutphen (directeur NederlandSchoon) legt het belang van de actie uit; “Tijdens carnaval zijn deelnemers vaak buiten, in de openbare ruimte. Hierdoor is het zwerfafval op deze feestlocaties uiteraard meer dan wanneer er niet gefeest wordt. Wij vonden dit een goed moment om op ludieke wijze zwerfafval onder de aandacht te brengen en de feestgangers te attenderen op het schoon houden van de buitenruimteNiet alleen tijdens carnaval maar ook erna. Hiervoor hebben wij het platform www.schoonopdekaart.nl geïntroduceerd. Zo kan iedereen zijn eigen stukje Meierijstad adopteren en schoonhouden.”Drummende kliko’s verrassen carnavals feestgangers. Bron NederlandSchoon
Landelijke Opschoondag 2019
Op 23 maart is het Landelijke Opschoondag. Tijdens de Landelijke Opschoondag 2019 slaan het bedrijfsleven, buurtbewoners, ondernemers en vrijwilligers hun handen ineen om Nederland schoon te maken. Voor iedereen een uitgelezen kans om het geadopteerde stukje schoongebied een extra beurt te geven of een opschoonactie in de buurt te organiseren. Initiatiefnemer NederlandSchoon organiseert voor de 17e keer deze dag om mensen te stimuleren zwerfafval op te ruimen en daarmee te laten zien dat ze een schone buurt belangrijk vinden. Iedereen kan meedoen door een opschoonactie te organiseren of aan te sluiten bij een bestaande actie via www.supportervanschoon.nl.

Over de zwerfafvalaanpak
De aanpak in Meierijstad is onderdeel van de brede zwerfafvalaanpak ‘Flesjes in de bak – zo doen we dat’. Het doel is om in 2020 de hoeveelheid kleine plastic flesjes in het zwerfafval met 70% tot 90% te reduceren én zwerfafval te verminderen. De aanpak bestaat uit tal van maatregelen. Zo komen er onder andere extra afvalbakken en opschoonacties. Supermarkten en andere retailers houden de omgeving rondom hun vestiging extra schoon én zamelen plastic flesjes in. Lokale campagnes met incentiveprogramma’s, informatie en educatie ondersteunen de acties. Elke locatie kent een eigen, passende zwerfafvalaanpak.

Over NederlandSchoon
Een Nederland vrij van zwerfafval is belangrijk voor mens, dier en milieu. NederlandSchoon werkt daarom al 25 jaar intensief samen met bedrijven, burgers, maatschappelijke instanties en overheid om zwerfafval aan te pakken en ervoor te zorgen dat een schone omgeving de norm wordt en blijft. Door middel van onderzoeken, samenwerkingen, het delen van kennis en het geven van advies, wordt niet alleen meer bewustwording, maar ook gezamenlijk verantwoordelijkheidsgevoel gecreëerd. Een voorbeeld van deze aanpak is Supporter van Schoon, een landelijk initiatief dat mensen verenigt en activeert om zo een grotere vuist tegen zwerfafval te maken. Ga voor meer informatie naar www.nederlandschoon.nl of www.supportervanschoon.nl.