26 scholen zetten zich met opschoonactie in voor de Landelijke Opschoondag

Maar liefst 1840 scholieren uit de gemeente Heerlen doen dit jaar mee met de 7e editie van de Estafette de Gouden Grijper. De officiële kick-off van de actie wordt gegeven op 12 maart door wethouder Charles Claessens. De leerlingen gaan in deze periode wekelijks naar buiten om zwerfafval op te ruimen. Hiermee hopen de 26 deelnemende scholen uit Heerlen en omgeving dat de leerlingen de verantwoordelijkheid nemen hun eigen afval op te ruimen en bewustzijn te creëren van het belang van een schone buitenruimte. De opschoonactie duurt tot en met 15 april en wordt georganiseerd in het kader van de 17e editie van de Landelijke Opschoondag. Tijdens de Landelijke Opschoondag worden door heel Nederland ruim 3000 opschoonacties georganiseerd waar jaarlijks ruim 140.000 mensen aan meedoen. Andere opschoonacties aandragen voor de Landelijke Opschoondag 2019 is mogelijk via www.supportervanschoon.nl


Maar liefst 1.840 Heerlense scholieren doen mee met Estafette de Gouden Grijper. Bron: Annemieke Kok

Projectondersteuner Stadsbeheer Raymond Rybski legt de actie uit: “De eerste basisschool die het stokje van de opruimestafette in ontvangst mag nemen is De Schakel. Hierna wordt het stokje doorgegeven aan een andere school. De gemeente geeft van te voren gastlessen en begeleidt de scholen bij het uitvoeren van acties om zwerfafval op te ruimen. Voordat de kinderen meedoen aan de actie, wordt er in de klassen een quiz gespeeld over het milieu. De estafette is de beloning voor het opruimen. Alle leerlingen krijgen na afloop een presentje en een appel.” Pancras de Leeuw, de mascotte van Heerlen Schoon, zal ook bij de kick-off aanwezig zijn.

Helene van Zutphen (directeur NederlandSchoon) ziet het aantal aanmeldingen voor de Landelijke Opschoondag jaarlijks stijgen: “Ook dit jaar hebben we weer duizenden aanmeldingen binnengekregen voor de Landelijke Opschoondag. Het is geweldig om te zien hoe de betrokkenheid stijgt en deelnemers zich massaal inzetten om de buitenruimte zwerfafvalvrij te maken. De estafette ‘De Gouden Grijper 2019’ is een prachtig voorbeeld hoe ludieke initiatieven door de jaren heen kunnen uitgroeien tot tradities, waarbij iedereen de handen uit de mouwen steekt.”

Praktische informatie
10.00 uur     Officiële opening door wethouder Claessens
10.30 uur     Start opschoonactie rondom scholen
12.00 uur     Einde opschoonactie
Locatie: basisschool de Schakel
Adres: Zes Landenstraat 1, Heerlen

Landelijke Opschoondag 2019
Op 23 maart is het Landelijke Opschoondag. Tijdens de Landelijke Opschoondag 2019 slaan het bedrijfsleven, buurtbewoners, ondernemers en vrijwilligers hun handen ineen om Nederland schoon te maken. Voor iedereen een uitgelezen kans om het geadopteerde stukje schoongebied een extra beurt te geven of een opschoonactie in de buurt te organiseren. Initiatiefnemer NederlandSchoon organiseert voor de 17e keer deze dag om mensen te stimuleren zwerfafval op te ruimen en daarmee te laten zien dat ze een schone buurt belangrijk vinden. Iedereen kan meedoen door een opschoonactie te organiseren of aan te sluiten bij een bestaande actie via www.supportervanschoon.nl.

Over NederlandSchoon
Een Nederland vrij van zwerfafval is belangrijk voor mens, dier en milieu. NederlandSchoon werkt daarom al 25 jaar intensief samen met bedrijven, burgers, maatschappelijke instanties en overheid om zwerfafval aan te pakken en ervoor te zorgen dat een schone omgeving de norm wordt en blijft. Door middel van onderzoeken, samenwerkingen, het delen van kennis en het geven van advies, wordt niet alleen meer bewustwording, maar ook gezamenlijk verantwoordelijkheidsgevoel gecreëerd. Een voorbeeld van deze aanpak is Supporter van Schoon, een landelijk initiatief dat mensen verenigt en activeert om zo een grotere vuist tegen zwerfafval te maken. Ga voor meer informatie naar www.nederlandschoon.nl of www.supportervanschoon.nl.