Wethouder Sport Hans Buijtelaar geeft startsein opschoonactie in het kader van de Landelijke Opschoondag

Inwoners van Amersfoort gaan op 23 maart tussen 11.00 en 13.00 te water om de Laak in Amersfoort Vathorst schoon te ‘suppen’. Ook worden het talud en de kades zoveel mogelijk zwerfafvalvrij gemaakt. De heer Hans Buijtelaar, zowel wijkwethouder van Amersfoort Vathorst als wethouder Sport, geeft een welkomsttoespraak en het officiële startsein. De opschoonactie wordt georganiseerd in het kader van de Landelijke Opschoondag, die dit jaar voor de 17e keer plaatsvindt. Tijdens de Landelijke Opschoondag worden door heel Nederland ruim 3000 opschoonacties georganiseerd waar jaarlijks ruim 140.000 mensen aan meedoen. Aanmelden voor de actie in Amersfoort kan via www.lakesidesup.nl; een andere opschoonactie aandragen voor de Landelijke Opschoondag 2019 is mogelijk via www.supportervanschoon.nl.


Supactie maakt Amersfoortse wateren zwerfafvalvrij. Bron: Riny Gieltjes 

Isabella Diederich van Lakeside SUP, tevens een van de oprichters van de SUPclean-up,  kijkt uit naar de actie: “Ik ben blij dat er zoveel mensen bereid zijn om aan de slag te gaan om de Laak weer helemaal schoon te maken. Er zijn verschillende bedrijven betrokken bij de actie, waaronder Sloepverhuur Vathorst, We Are Not Trash, BTM Trading, Sight Landscaping, Triatlon Vathorst. Deze samenwerking is essentieel om de Laak helemaal zwerfafvalvrij te maken. Deelnemers kunnen zich nog steeds aanmelden via www.lakesidesup.nl.”

Helene van Zutphen (directeur NederlandSchoon) ziet het aantal aanmeldingen voor de Landelijke Opschoondag jaarlijks stijgen: “Ook dit jaar hebben we weer duizenden aanmeldingen binnen gekregen voor de Landelijke Opschoondag. Het is geweldig om te zien hoe de betrokkenheid stijgt en deelnemers zich massaal inzetten om de buitenruimte zwerfafvalvrij te maken. De supactie in Amersfoort is een prachtig voorbeeld van een goede samenwerking tussen inwoners, bedrijven en organisaties.”

Praktische informatie
11.00 uur     Welkomsttoespraak en startsein Wethouder Buijtelaar
11.15 uur     Start opschoonacties te water, langs talud en kades
13.00 uur     Einde opschoonactie
Locatie startpunt: Markenhaven 56, Amersfoort

Landelijke Opschoondag 2019
Op 23 maart is het Landelijke Opschoondag. Tijdens de Landelijke Opschoondag 2019 slaan het bedrijfsleven, buurtbewoners, ondernemers en vrijwilligers hun handen ineen om Nederland schoon te maken. Voor iedereen een uitgelezen kans om het geadopteerde stukje schoongebied een extra beurt te geven of een opschoonactie in de buurt te organiseren. Initiatiefnemer NederlandSchoon organiseert voor de 17e keer deze dag om mensen te stimuleren zwerfafval op te ruimen en daarmee te laten zien dat ze een schone buurt belangrijk vinden. Iedereen kan meedoen door een opschoonactie te organiseren of aan te sluiten bij een bestaande actie via www.supportervanschoon.nl

Over NederlandSchoon
Een Nederland vrij van zwerfafval is belangrijk voor mens, dier en milieu. NederlandSchoon werkt daarom al 25 jaar intensief samen met bedrijven, burgers, maatschappelijke instanties en overheid om zwerfafval aan te pakken en ervoor te zorgen dat een schone omgeving de norm wordt en blijft. Door middel van onderzoeken, samenwerkingen, het delen van kennis en het geven van advies, wordt niet alleen meer bewustwording, maar ook gezamenlijk verantwoordelijkheidsgevoel gecreëerd. Een voorbeeld van deze aanpak is Supporter van Schoon, een landelijk initiatief dat mensen verenigt en activeert om zo een grotere vuist tegen zwerfafval te maken. Ga voor meer informatie naar www.nederlandschoon.nl of www.supportervanschoon.nl.