Meer dan 2500 Amsterdammers zetten zich in voor een schone stad

In Amsterdam is dit jaar een recordaantal acties aangemeld om de stad op 23 maart vrij te maken van zwerfafval: de teller staat momenteel op ruim 90 opschooninitiatieven, waaraan meer dan 2500 Amsterdammers deelnemen. De acties worden georganiseerd in het kader van de 17e editie van de Landelijke Opschoondag. Tijdens de Landelijke Opschoondag worden door heel Nederland ruim 3000 opschoonacties georganiseerd waar jaarlijks ruim 140.000 mensen aan meedoen. Aanmelden voor acties in Amsterdam of een andere opschoonactie aandragen voor de Landelijke Opschoondag 2019 kan via www.supportervanschoon.nl


Bron: Gemeente Amsterdam

Nico met z’n Kliko in Amsterdam West
Sommige deelnemers pakken het groots aan, zoals vrijwilligersorganisatie VoorUit. Manon Prins, projectmedewerker Bos en Lommer legt uit: “Wij willen de wijk schoon houden. De Landelijke Opschoondag is een goed moment om gezamenlijk een steentje bij te dragen. Onze actie start om 13.00 uur op feestelijke wijze met een goochelshow: ‘Nico met z’n Kliko’. Alle teams worden vervolgens over de wijken verdeeld en na terugkomst is er een buurtfeest met een springkussen, spelletjes, hapjes en drankjes. Op die manier willen we bewoners niet alleen betrekken bij het schoonhouden van de buurt, maar ook saamhorigheid creëren.” VoorUit organiseert deze actie in de Robert Scottbuurt, in samenwerking met de woningbouwcorporatie Eigen Haard en stadsdeel West van de gemeente Amsterdam. Niet alleen Bos en Lommer wordt onder handen genomen, ook de wijk de Aker mag rekenen op een opschoonbeurt. Bewonersinitiatief De Schone Aker gaat tussen 10.30 uur en 13.00 uur met zoveel mogelijk mensen straten, pleinen, plantsoenen en oevers schoonmaken.


Bron: Gemeente Amsterdam

Duiken naar zwerfafval
In de Sloterplas wordt op initiatief van duikvereniging Manta onder en op het water gezocht naar plastic zwerfafval. “Het afval dat we verzamelen wordt door de gemeente weer meegenomen. Vorig jaar hadden we twee kluizen opgevist, die nadat ze geleegd waren blijkbaar in de plas waren gedumpt. Zo vind je nog eens wat. Maar we doen het niet voor de vondsten: we doen het voor een schonere Sloterplas”, aldus initiatiefnemer Willem Kleinstra. Ook in de Boelegracht wordt gevist naar afval, op initiatief van Natuur7Milieuteam Zuid. Organisator David van Bezooijen vertelt: “De grachten van Amsterdam maken Amsterdam uniek. Het is ons historisch erfgoed. Wij vinden het daarom belangrijk dat de grachten schoon blijven.” Bagels&Beans zorgt ter plekke voor een kopje koffie voor alle deelnemers. 

Opschonen voor geluk
In Amsterdam-Oost gaat deelnemende partij The Way to Happiness aan de slag. “Een van de 21 leefregels die volgens ons bijdragen aan meer geluk in je leven, is 'bescherm en verbeter je omgeving'. Daar past deze landelijke dag dus helemaal bij”, aldus initiatiefnemer Gerbrig Deinum. “We gaan in Amsterdam aan de slag om de omgeving van de Wibautstraat zwerfafvalvrij te maken. Aansluitend is er een lunch voor iedereen die mee heeft gedaan, met verse croissantjes van de Albert Heyn.”

Landelijke Opschoondag 2019
Op 23 maart is het Landelijke Opschoondag. Tijdens de Landelijke Opschoondag 2019 slaan het bedrijfsleven, buurtbewoners, ondernemers en vrijwilligers hun handen ineen om Nederland schoon te maken. Voor iedereen een uitgelezen kans om het geadopteerde stukje schoongebied een extra beurt te geven of een opschoonactie in de buurt te organiseren. Initiatiefnemer NederlandSchoon organiseert voor de 17e keer deze dag om mensen te stimuleren zwerfafval op te ruimen en daarmee te laten zien dat ze een schone buurt belangrijk vinden. Iedereen kan meedoen door een opschoonactie te organiseren of aan te sluiten bij een bestaande actie via www.supportervanschoon.nl

Over NederlandSchoon
Een Nederland vrij van zwerfafval is belangrijk voor mens, dier en milieu. NederlandSchoon werkt daarom al 25 jaar intensief samen met bedrijven, burgers, maatschappelijke instanties en overheid om zwerfafval aan te pakken en ervoor te zorgen dat een schone omgeving de norm wordt en blijft. Door middel van onderzoeken, samenwerkingen, het delen van kennis en het geven van advies, wordt niet alleen meer bewustwording, maar ook gezamenlijk verantwoordelijkheidsgevoel gecreëerd. Een voorbeeld van deze aanpak is Supporter van Schoon, een landelijk initiatief dat mensen verenigt en activeert om zo een grotere vuist tegen zwerfafval te maken. Ga voor meer informatie naar www.nederlandschoon.nl of www.supportervanschoon.nl.