1000 scholen en BSO’s aan de slag met opschoonacties in het kader van de Landelijke Opschoondag

In aanloop naar de Landelijke Opschoondag is vandaag de Scholenactie gestart, waarbij 1000 scholen en BSO’s uit heel Nederland de handen ineen slaan om zwerfafval op te ruimen. De officiële kick-off vond plaats bij basisschool Bernadette in Veghel. Wereldkampioen freerunnen Bart van der Linden en wethouder Infrastructuur en Duurzaamheid Harry van Rooijen gaven daar om 9.00 uur het startsein van de scholenactie. Ook enkele leerlingen van Hub School Veghel, een school voor kinderen met speciale onderwijsbehoeften, en Tweede Kamerlid namens D66 Jessica van Eijs waren hierbij aanwezig. De scholendag wordt georganiseerd in het kader van de Landelijke Opschoondag die op 23 maart voor de 17e keer plaatsvindt. Dit jaar doen bijna 60.000 scholieren uit heel Nederland mee om de schoolomgeving zwerfafvalvrij te maken. Ga voor meer informatie over de Landelijke Opschoondag naar supportervanschoon.nl


Bijschrift: Van links naar rechts: freerunner Bart van der Linden, scholier Ivan, Tweede Kamerlid Jessica van Eijs, scholiere Maaike, wethouder Harry van Rooijen en directeur van NederlandSchoon Helene van Zutphen vanochtend bij de kick-off van de scholendag bij basisschool Bernadette in Veghel. © Annemieke Kok


Omstreeks 09.00 uur verzamelden de kinderen van basisschool Bernadette en Hub School Veghel op het schoolplein, allen gekleed in opvallende Supporter van Schoon-hesjes en voorzien van handschoenen en een vuilniszak. Wethouder Infrastructuur en Duurzaamheid Harry van Rooijen sprak de kinderen enthousiast toe en stelde hen enkele vragen over de afbraaktijd van bijvoorbeeld een frisdrankblikje. “Blikjes blijven maar liefst honderd jaar liggen. Dat betekent dat jullie achterkleinkinderen dat blikje nog zouden kunnen vinden. Dat willen we natuurlijk niet. Door zwerfafval te bestrijden kunnen we samen zorgen voor een duurzame en gezonde leefomgeving. Ik vind het fantastisch dat jullie hier in zulke groten getale aan het werk gaan om dit voor elkaar te krijgen. Een schone omgeving kan immers bij jullie beginnen: jullie kunnen het weer doorgeven aan jullie ouders, grootouders én elkaar. Heel veel succes en laten we er nu voor zorgen dat gemeente Meierijstad én de rest van Nederland een stukje schoner wordt.”

De wethouder gaf vervolgens het stokje over aan wereldkampioen freerunnen Bart van der Linden, die het startschot van de actie gaf door via een achterwaarts salto tegen de schoolmuren een plastic flesje in een afvalbak te gooien.

Over NederlandSchoon
Een Nederland vrij van zwerfafval is belangrijk voor mens, dier en milieu. NederlandSchoon werkt daarom al 25 jaar intensief samen met bedrijven, burgers, maatschappelijke instanties en overheid om zwerfafval aan te pakken en ervoor te zorgen dat een schone omgeving de norm wordt en blijft. Door middel van onderzoeken, samenwerkingen, het delen van kennis en het geven van advies, wordt niet alleen meer bewustwording, maar ook gezamenlijk verantwoordelijkheidsgevoel gecreëerd. Een voorbeeld van deze aanpak is Supporter van Schoon, een landelijk initiatief dat mensen verenigt en activeert om zo een grotere vuist tegen zwerfafval te maken. Ga voor meer informatie naar www.nederlandschoon.nl of www.supportervanschoon.nl.