Kinderen rapen joggend zwerfafval in het kader van de Landelijke Opschoondag

Kinderen en sportieve volwassenen gingen vandaag op pad voor een schoon Zaandam door al hardlopend zwerfafval te rapen. Om 16.00 verzamelden alle deelnemers zich bij Sportschool S. van den Nieuwendijk op de Weiteveen, waar de Zaanse acteur, danser en choreograaf Juvat Westendorp het startsein gaf van de actie. Hierna gingen de deelnemers op ‘plogtocht’. ‘Ploggen’ is een uit Scandinavië overgewaaide trend en staat voor afval oprapen tijdens het hardlopen of joggen. Deelnemers kregen in groepen verschillende routes aangewezen, zodat geen enkel gebied werd overgeslagen. Na het inleveren van een zak met zwerfafval ontvingen alle kinderen een medaille voor hun opruimprestatie en werden zij getrakteerd op een zak biologische friet van Friet op Wielen. Tijdens de Landelijke Opschoondag worden door heel Nederland ruim 3000 opschoonacties georganiseerd waar jaarlijks ruim 140.000 mensen aan meedoen. Voor meer informatie over de Landelijke Opschoondag 2019 zie: www.supportervanschoon.nl.


Bijschrift: De Zaanse acteur, danser en choreograaf Juvat Westendorp gaf, samen met leden van Sportschool S. van den Nieuwendijk, het startschot van de plogtocht om Zaandam zwerfafvalvrij te maken. Van links naar rechts: Justin van der Zee, Quinten Bankersen, Juvat Westendorp en Mees Henket. Foto: Annemieke Kok.

Om 16.00 uur stonden de leden van Sportschool S. van den Nieuwendijk klaar in hun sportoutfit en vuilniszakken en handschoenen in de aanslag. Juvat Westendorp, onder andere bekend van de programma’s So you think you can danceMalaika en Goede tijden slechte tijden, winnaar van het tv-programma Boxing Stars en eigenaar van de Juvat Dance Academy, sprak de kinderen motiverend toe: "Ik vind het echt te gek dat jullie je allemaal inzetten voor een schonere omgeving. Als wij allemaal onze schouders eronder zetten, maken we Nederland niet alleen schoner, maar kunnen we elkaar ook motiveren om verantwoord met zwerfafval om te gaan. Ik ben ontzettend trots op jullie dat jullie nu al het juiste voorbeeld geven."

Over NederlandSchoon
Een Nederland vrij van zwerfafval is belangrijk voor mens, dier en milieu. NederlandSchoon werkt daarom al 25 jaar intensief samen met bedrijven, burgers, maatschappelijke instanties en overheid om zwerfafval aan te pakken en ervoor te zorgen dat een schone omgeving de norm wordt en blijft. Door middel van onderzoeken, samenwerkingen, het delen van kennis en het geven van advies, wordt niet alleen meer bewustwording, maar ook gezamenlijk verantwoordelijkheidsgevoel gecreëerd. Een voorbeeld van deze aanpak is Supporter van Schoon, een landelijk initiatief dat mensen verenigt en activeert om zo een grotere vuist tegen zwerfafval te maken. Ga voor meer informatie naar www.nederlandschoon.nl of www.supportervanschoon.nl