SUPAWAY Heerenveen en SUPAway Grou opschoonactie in het kader van de Landelijke Opschoondag

Vandaag, tevens World Water Day, hebben SUPAWAY Heerenveen en SUPAway Grou de handen ineen geslagen voor een grootschalige schoonmaakactie in de Heerenveense grachten. Het startsein van deze ‘SUPporter van Schoon Heerenveen-tocht’ werd gegeven door Carlos Platier Luna (winnaar Expeditie Robinson 2017), topsporter Rianne de Vries (shorttrackster) en Peter de Vries (centrummanager Heerenveen en voormalig marathonschaatser). Verschillende suppers van SUPAWAY Heerenveen en SUPAway Grou gingen na de kick-off bewapend met een vuilniszak en een grijper of prikker de grachten op. De deelnemers konden hun volle vuilniszakken afgeven bij een meevarende sloep.Tijdens de Landelijke Opschoondag worden door heel Nederland ruim 3000 opschoonacties georganiseerd waar jaarlijks ruim 140.000 mensen aan meedoen. Voor meer informatie over de Landelijke Opschoondag 2019 zie: www.supportervanschoon.nl.


Bijschrift: Op de voorgrond, van links naar rechts: Carlos Platier Luna, de initiatiefnemers Aukje Postma van SUPAway Grou en Frieda Riezebos van SUPAWAY Heerenveen en shorttrackster Rianne de Vries. Foto: Annemieke Kok.

Peter de Vries, centrummanager van Heerenveen: "Sinds NederlandSchoon ons vorig jaar heeft benaderd om Supporter van Schoon te worden, hebben wij direct actie ondernomen en ondernemers in de omgeving betrokken bij dit initiatief. Inmiddels zijn veel centrumondernemers bewust bezig met het schoonhouden van het centrum van Heerenveen en krijgen we ook actief hulp van de gemeente. Mijn dank gaat uit naar alle deelnemers die hier vandaag aanwezig zijn en straks het water opgaan, maar ook alle betrokkenen die ons helpen het centrum structureel schoon te houden."

Carlos Platier Luna sprak de deelnemers ook enthousiast toe alvorens hij samen met hen de sup beklom: "Ik heb vijf jaar in Heerenveen gewoond om op topniveau judo te bedrijven en voel me met deze plaats verbonden. Voor een topsporter is een schone en rustige omgeving een must. Hoe mooi is het dan als we voor ons centrum, waar we samenkomen om te verbinden of elkaar te ontmoeten, net zoveel verantwoordelijkheid voelen om het schoon te houden als in ons eigen huis. Ik ben er trots op me vandaag in te mogen zetten voor een zwerfafvalvrij Heerenveen, samen met jullie."

Suppen staat voor ‘Stand Up Paddling’. Hierbij beweegt de ‘supper’ zich staand op een surfboard voort door middel van een peddel. 

Over NederlandSchoon
Een Nederland vrij van zwerfafval is belangrijk voor mens, dier en milieu. NederlandSchoon werkt daarom al 25 jaar intensief samen met bedrijven, burgers, maatschappelijke instanties en overheid om zwerfafval aan te pakken en ervoor te zorgen dat een schone omgeving de norm wordt en blijft. Door middel van onderzoeken, samenwerkingen, het delen van kennis en het geven van advies, wordt niet alleen meer bewustwording, maar ook gezamenlijk verantwoordelijkheidsgevoel gecreëerd. Een voorbeeld van deze aanpak is Supporter van Schoon, een landelijk initiatief dat mensen verenigt en activeert om zo een grotere vuist tegen zwerfafval te maken. Ga voor meer informatie naar www.nederlandschoon.nl of www.supportervanschoon.nl