Kinderen en volwassenen in gelijkwaardige dialoog over 17 werelddoelen en de jaarlijkse uitreiking van de Missing Chapter Awards

Missing Chapter Foundation en het Museon in Den Haag bundelen hun krachten en organiseren op woensdag 5 juni Conferentie 2100. Conferentie 2100 richt zich met het thema ‘De toekomst maken we vandaag. Samen.’ op de ontwikkelingen rondom kind-inclusie en de samenwerking tussen kinderen en volwassenen. In twee dialoogrondes met in totaal 12 verschillende dialoogsessies en workshops over werelddoelen en maatschappelijke thema’s, worden kinderen en volwassenen uitgedaagd om het gesprek aan te gaan en na te denken over de toekomst. Hiermee wordt het belang onderstreept dat de ideeën van kinderen onmisbaar zijn om maatschappelijke vraagstukken op te lossen.

Laurentien van Oranje, oprichter Missing Chapter Foundation, kinderombudsman Margrite Kalverboer en vele anderen roepen alle aanwezigen op om de opgedane inzichten om te zetten naar concrete actie. Daarnaast worden de meest waardevolle initiatieven op het vlak van kind-emancipatie beloond met de uitreiking van de Missing Chapter Awards. Graag nodigen wij u uit om hierbij aanwezig te zijn. Voor meer informatie over de genomineerden en de conferentie zie: Missing Chapter FoundationKinderen en volwassenen in gelijkwaardige dialoog over maatschappelijke themas en 17 werelddoelenBron: PR

Programma 5 juni

13:00 uur – 13.45 uur   Inloop & ontvangst

13:55 uur – 14:45 uur   Start programma, welkomstwoord door Peter de Haan,

                                     directeur Museon, en Laurentien van Oranje, oprichter

                                     Missing Chapter Foundation.  

                                     Première korte film ‘Film2100’

14:45 uur – 15:30 uur   Dialoogronde 1

15:45 uur – 16:30 uur   Dialoogronde 2

16:30 uur – 17:15 uur   Award-uitreiking door Lisa Wade met de kinderdagvoorzitter en de presentatie van de juryrapporten gevolgd door de uitreiking per categorie & slotconclusies en acties  Laurentien van Oranje                                                                       

*Voor meer informatie over de dialoogsessies zie bijlage Dialoogsessies Conferentie 2100 of via: Missing Chapter Foundation.

Missing Chapter Awards

Tijdens Conferentie 2100 worden succesvolle voorbeelden van kind-inclusie gevierd en bekroond met de Missing Chapter Awards, die dit jaar worden uitgereikt door Lisa Wade, Nederlandse radio- en televisiepresentatrice, schrijver en stemactrice. De Award-uitreiking laat zien waarom het nuttig en noodzakelijk is dat kinderen meedenken over besluiten die hun heden en toekomst bepalen. Er zijn in totaal drie prijzen te verdelen: 1) de TOP Award, voor de samenwerking met de grootste impact, 2) de BUZZ Award, voor de meest zichtbare samenwerking en de 3) de INNOVATIE Award, voor de meest vernieuwende samenwerking. Uit alle inzendingen van bedrijven, organisaties en scholen zijn 9 nominaties geselecteerd, drie in elke categorie. Alle genomineerden hebben een vlog gemaakt, waarin ze vertellen waarom zij de Award moeten winnen.

Van 23 mei t/m 31 mei 2019 kunnen kinderen stemmen op hun favoriete vlog via de website van Missing Chapter Foundation. De winnaars worden op 5 juni tijdens Conferentie 2100 bekendgemaakt en zijn gekozen door kinderen uit heel Nederland en een vakjury.  

De jaarlijkse uitreiking van de Missing Chapter Awards
Bron: PR

Twaalf dialoogsessies

Tijdens Conferentie 2100 zijn er twee dialoogrondes met in totaal 12 verschillende dialoogsessies en workshops over werelddoelen en maatschappelijke thema’s. Zo maken bijvoorbeeld Laurentien van Oranje en kinderombudsman Margrite Kalverboer samen de balans op hoe ver het koninkrijk Nederland nu is op het gebied van kind-inclusie. Ook is er een dialoogronde Anniek Mauser, Unilever, en Lars Westra, Visie Van Kinderen, zij gaan samen in gesprek over hoe belangrijk de inzichten van kinderen zijn bij verantwoord ondernemerschap en hoe deze inzichten succesvol kunnen worden omgezet naar actie. Maar ook onderwerpen zoals gameverslaving komen aan bod. Daarnaast laat de Raad van Kinderen van de Dierenbescherming zien wat vlees eten doet met het klimaat en hoe de menukaart van een milieuvriendelijke toekomst eruitziet.

The Daily Mile

Organisatie Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG), partner van Missing Chapter Foundation, nodigt volwassenen én kinderen uit om op 5 juni samen ‘The Daily Mile’ te lopen onder leiding van Olympisch medaille winnares roeister Nicole Beukers. De deelnemers gaan een mijl lopen rondom het Museon waarbij ze een maatschappelijk thema als gesprekstof mee krijgen. Na afloop worden de ideeën opgehaald in de tuin van het Museon. Voor meer informatie over de dialoogsessies zie: Missing Chapter Foundation.

Over Museon, museum voor cultuur en wetenschap

Het Museon is een interactief museum voor cultuur en wetenschap met een educatieve missie. Het Museon wil mensen inspireren om de wereld te ontdekken en met respect te behandelen. Voor meer informatie: museon.nl

Missing Chapter Foundation

Missing Chapter Foundation maakt zich hard voor kind-inclusie. Omdat kinderen er recht op hebben én omdat hun creatieve denkkracht beslissingen beter maakt. Missing Chapter agendeert, helpt besluitvormers en faciliteert een gelijkwaardige dialoog tussen generaties. Hiermee stimuleert Missing Chapter Foundation moreel leiderschap. De Foundation maakt het verschil op allerlei terreinen: door de inzichten van kinderen worden besluiten meer toekomstgericht, kinderen zijn de aanjagers van positieve gedragsverandering binnen gezinnen en creëren nieuwe oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Het streven is dat in 2025 kinderen serieus nemen als gelijkwaardige gesprekspartners niet langer bijzonder is, maar het nieuwe normaal. Voor meer informatie: www.missingchapter.org.