61e editie geopend van grootste Indische evenement in Nederland
De Tong Tong Fair is officieel voor geopend verklaard. Vanmiddag rond 13.30 uur gaf de Haagse wethouder Richard de Mos het letterlijke startsein door de ‘tong tong’ te luiden. Dit deed hij in aanwezigheid van schrijfster Yvonne Keuls, directeur Siem Boon, genodigden en belangstellend publiek. Twee zeer bijzondere gasten waren ‘De Indische Tantes’. Het standbeeld dat in opslag moest, in verband met werkzaamheden op het Frederik Hendrikplein, staat gedurende de hele Tong Tong Fair bij de ingang. De 11-daagse viering van de Indische cultuur vindt tot en met 2 juni plaats op het Malieveld. Ga voor het volledige programma van de Tong Tong Fair naar www.tongtongfair.nl
Wethouder Richard de Mos, Tong Tong-directeur Siem Boom en danseressen bij het standbeeld van de Indische Tantes voor de entree van de Tong Tong Fair. © Henriette Guest
De Tong Tong Fair werd geopend door een speech van directeur Siem Boon en een voordracht van Yvonne Keuls. Daarop volgend werd het woord gegeven aan wethouder Richard de Mos. "Tijdens de Tong Tong Fair bewijst Den Haag de Indische hoofdstad van de wereld te zijn. Dagenlang kunnen we genieten van de Indische cultuur en keuken. Het festival weet ieder jaar het programma weer met succes te verbreden, om er op die manier voor te zorgen dat ook de nieuwe generaties aansluiten. Ik hoop dat iedereen de komende dagen mag genieten van alles wat dit festival Den Haag en de rest van de wereld te bieden heeft", aldus de Mos.
Tong Tong Fair: Oost en West en jong en oud ontmoeten elkaar
De Tong Tong Fair is een plek waar jong en oud en Oost en West elkaar ontmoeten en waarvoor vele tientallen deelnemers uit Zuidoost-Azië naar Den Haag reizen. Den Haag, ook wel de Indische hoofdstad van de wereld genoemd, rekent weer op 80.000 bezoekers, uit heel Nederland maar ook uit omringende landen. Er zijn optredens van onder andere Boi Akih in samenwerking met dansers Tim Persent & Heather Ware, Adriaan van Dis, Marion Bloem, topchefs Pascal Jalhay en Jermain de Rozario, Sjors van der Panne en Loïs Lane. Ook is er aandacht voor de letteren, fotografie, film en geschiedenis. Er zijn 4 tentoonstellingen.
Culinair Walhalla
De Tong Tong Fair is tevens een culinaire trip. Zo bestaat de Eetwijk uit Indonesische en Indische restaurants en waroengs. In het Indonesië-Paviljoen vindt men standhouders uit Jakarta, Depok, Garut, Tangerang (West-Java), Semarang, Yogyakarta, Sleman (Midden-Java), Malang (Oost-Java), Bukittinggi (West-Sumatra) en Bali. Op de Grand Pasar zijn standhouders uit Nederland, Vietnam, Thailand, Singapore, India, Nepal en Maleisië te vinden. De buitenlandse standhouders komen exclusief voor de Tong Tong Fair naar Nederland.
Spotlight op de nieuwe generatie
Speciale aandacht is er dit jaar voor de nieuwe generatie. Met Next Generationpresenteert het Tong Tong Festival een serie voorstellingen waarin jongere generaties Indische Nederlanders met theater reflecteren op de Indische identiteit en cultuur, en musici de unieke Indische muzikale erfenis een podium geven. Onder andere Robin Block, Nynke Heeg, Klemens Patijn, Amber Nefkens en Lara Nuberg geven op hun eigen artistieke manier de Indische cultuur door.
Over Tong Tong Fair
De Tong Tong Fair is geworteld in de Indische hoofdstad van de wereld, Den Haag, en komt voort uit de Pasar Malam Tong-Tong/Besar. Het is een actuele mix van Oost en West en altijd in beweging. Door samenzijn en creativiteit blijft de Indische cultuur zich ontwikkelen. De Tong Tong Fair is een optelsom van een internationale beurs, een food event en een cultureel festival, georganiseerd in diverse themapaviljoens met podia.