Kinderen en volwassenen in gelijkwaardige dialoog over 17 werelddoelen

Missing Chapter Foundation en het Museon blikken samen met hun partners terug op een succesvolle Conferentie 2100, die vandaag met ruim 300 deelnemers plaatsvond in Museon Den Haag. De Conferentie 2100 richtte zich met het thema ‘De toekomst maken we vandaag. Samen.’ op de ontwikkelingen rondom kind-inclusie en de samenwerking tussen kinderen en volwassenen. Tijdens Conferentie 2100 werden de winnaars bekendgemaakt van de Missing Chapter Awards, uitgereikt door Lisa Wade, Nederlandse radio- en televisiepresentatrice. Aldi & basisschool De Vuurvogel ontvingen de BUZZ Award, voor de meest zichtbare samenwerking, Enexis Groep & basisschool De Aquamarijn kregen de TOP Award, voor de samenwerking met de grootste impact en de INNOVATIE Award ging naar Speaking Minds. De Mr. Finney Award is voor Youth for Climate, een initiatief uitgevoerd door kinderen waarbij lef beloond wordt. De Award-uitreiking laat zien waarom het nuttig en noodzakelijk is dat kinderen meedenken over besluiten die hun heden en toekomst bepalen. Ruim 300 kinderen en volwassenen gingen in gesprek in twaalf dialogen over wat er nodig is en wat er nu moet gebeuren voor een duurzame toekomst. Voor meer informatie over de genomineerden en verschillende dialoogsessies en de conferentie zie: Missing Chapter Foundation


De winnaars van de Missing Chapter Awards en daarmee de meest impactvolle voorbeelden van kind-inclusie. Foto: Ronald Speijer.

Laurentien van Oranje, oprichter Missing Chapter Foundation: ”De inzichten van kinderen spelen een sleutelrol om besluitvormers te helpen bij het oplossen van maatschappelijke vraagstukken. Vandaag hebben wij samen met kinderen en partners nieuwe stappen gezet om verder aan de slag te gaan voor een duurzame wereld met als stip op de horizon het jaar 2100. Kinderen helpen ons de opgedane inzichten om te zetten naar concrete acties. We feliciteren alle deelnemers aan de Missing Chapter Awards. Deze goede voorbeelden inspireren andere organisaties om ook aan de slag te gaan.”


Start The Daily Mile. Foto's: Ronald Speijer.

Winnaars Missing Chapter Awards
Tijdens Conferentie 2100 werden succesvolle voorbeelden van kind-inclusie gevierd en bekroond met de Missing Chapter Awards. Uit alle inzendingen van bedrijven, organisaties en scholen zijn 9 initiatieven genomineerd. Drie binnen elke categorie, waaruit de drie winnaars zijn uitgekomen door ruim 3000 stemmen van kinderen en de vakjury:

BUZZ Award, voor de meest zichtbare samenwerking
De BUZZ Award wordt jaarlijks uitgereikt aan de meest zichtbare samenwerking tussen kinderen en volwassenen. De winnaar van dit jaar, basisschool de Vuurvogel en Aldi, heeft niet alleen véél gecommuniceerd, maar is ook in de inhoud van de communicatie erg sterk. Met een aparte pagina over de Raad van Kinderen op de website, consequent uitgestuurde persberichten en de verspreiding van video’s is de kracht van deze Raad zichtbaar geworden voor iedereen in Nederland. Bijzonder is dat de kinderen in deze samenwerking echt de touwtjes in handen kregen middels de overname van de Aldi in Helmond.

TOP Award, voor de samenwerking met de grootste impact
De TOP Award gaat naar de samenwerking met de grootste impact en het meeste lef, gewonnen door de Aquamarijn en Enexis Groep. De organisatie pakte de grotere adviezen op, maar luisterden ook goed naar de kleinere opmerkingen tussendoor. Elk idee, advies of opmerking tijdens de dialoog is serieus overwogen en opgepakt. De adviezen en daaruit volgende acties zelf zijn ook slim, creatief en heel gevarieerd: van het maken van een tijdschrift voor jongeren tot het vergroten van de online vindbaarheid van de organisatie tot het uitrollen van een intern onderzoek over vrouwen in de techniek. Door zo expliciet in te gaan op álle gedachten en adviezen van de kinderen heeft de organisatie veel lef getoond met deze samenwerking.

INNOVATIE Award, voor de meest vernieuwende samenwerking
De INNOVATIE Award gaat naar het meest vernieuwende initiatief waarbij kinderen en volwassenen gelijkwaardig samenwerken, dit jaar gewonnen door Speaking Minds. Dit initiatief blinkt uit vanwege de goed ontwikkelde methode: jongeren werken onder leiding van een trainer aan een vraag, terwijl de medewerkers vanuit de organisatie een workshop over kinderrechten krijgen. Deze samenwerking blinkt uit omdat hierin niet óver, maar mét kinderen en jongeren wordt gesproken over zaken die hen zelf aangaan. Tot slot heeft dit initiatief haar waarde bewezen doordat 21 gemeenten dit concept al in de praktijk hebben gebracht. 


Coen Blauw van Youth for Climate ontving de De Mr. Finney Award uit handen van Laurentien van Oranje. Foto's: Ronald Speijer.

‘De toekomst maken we vandaag. Samen.’
Tijdens Conferentie 2100 werden twee dialoogrondes gehouden met in totaal 12 verschillende dialoogsessies over werelddoelen en maatschappelijke thema’s. In deze sessies werden kinderen en volwassenen uitgedaagd om in dialoog te gaan over welke acties nodig zijn voor een duurzame toekomst. Organisatie Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG), partner van Missing Chapter Foundation, organiseerde ‘The Daily Mile’. Olympisch medaille winnares roeister Nicole Beukers ging samen met kinderen en volwassenen een mijl rondom het Museon lopen terwijl zij samen een maatschappelijk onderwerp bespreken. Door middel van deze actieve dialoog ervaarde de deelnemers hoe je zelf aan een gezonde levensstijl kunt werken en kwamen tot nieuwe inzichten over voeding, meer bewegen en ontspanning. Ook werden ervaringen en succesverhalen gedeeld.


Tijdens Conferentie 2100 werden twee dialoogrondes gehouden met in totaal 12 verschillende dialoogsessies over werelddoelen en maatschappelijke thema’s. Foto's: Ronald Speijer.

Over Museon, museum voor cultuur en wetenschap
Het Museon is een interactief museum voor cultuur en wetenschap met een educatieve missie. Het Museon wil mensen inspireren om de wereld te ontdekken en met respect te behandelen. Voor meer informatie: museon.nl

Over Missing Chapter Foundation en de Awardshow
Missing Chapter Foundation maakt zich hard voor kind-inclusie. Omdat kinderen er recht op hebben én omdat hun creatieve denkkracht beslissingen beter maakt. Missing Chapter agendeert, helpt besluitvormers en faciliteert een gelijkwaardige dialoog tussen generaties. Hiermee stimuleert Missing Chapter Foundation moreel leiderschap. De Foundation maakt het verschil op allerlei terreinen: door de inzichten van kinderen worden besluiten meer toekomstgericht, kinderen zijn de aanjagers van positieve gedragsverandering binnen gezinnen en creëren nieuwe oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. De afgelopen jaren organiseerde de Missing Chapter Foundation de Raad van Kinderen Awardshow. Vanaf dit jaar kunnen de awards ook worden uitgereikt aan partners zonder Raad van Kinderen zuler naast een inhoudelijke plenair programma ook dialoogsessie plaatsvinden waarbij partners met elkaar leren en bouwen aan duurzamere wereld. Het streven is dat in 2025 kinderen serieus nemen als gelijkwaardige gesprekspartners niet langer bijzonder is, maar het nieuwe normaal. Voor meer informatie: www.missingchapter.org.