Gemeente Den Haag, Rabobank en The Hague Beach Stadium slaan handen ineen voor inclusie en stimulering Beachsport aan Zee

Vanmorgen werd in The Hague Beach Stadium het sportprogramma ‘Sportstimulering en Revalidatie aan Zee’ gelanceerd. Het programma maakt structureel sporten op het strand de komende twee jaar mogelijk voor 400 senioren, 10.000 kinderen en jongeren, 10.000 medewerkers uit het bedrijfsleven en 200 mensen met depressie- en burn-outverschijnselen. Het programma is een actieve samenwerking tussen gemeente Den Haag, Rabobank en The Hague Beach Stadium, met steun van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en BAB-VIOS Touringcars. Tijdens de feestelijke kick-off bevestigden Richard de Mos, wethouder van Gemeente Den Haag, Harry Wientjens, directeur Particulieren & Private Banking bij Rabobank Regio Den Haag en Rick van Oosterhout, directeur van The Hague Beach Stadium, deze unieke driehoekssamenwerking door een strandsportakkoord te ondertekenen. “Met deze samenwerking wordt op unieke wijze lokaal invulling aan het Nationaal Sportakkoord”, aldus Rick van Oosterhout. Ga voor meer info over The Hague Beach Stadium naar www.beachstadium.com. Voor persfoto's en meer informatie over de verschillende programma’s, zie onderaan dit persbericht. 


Bijschrift: Richard de Mos, wethouder van Gemeente Den Haag, Harry Wientjens, directeur Particulieren & Private Banking bij Rabobank Regio Den Haag en Rick van Oosterhout, directeur van The Hague Beach Stadium, na de ondertekening van het strandsportakkoord, omringd door scholieren en gymdocenten. Foto: Ronald Speijer.

Middels het programma ‘Sportstimulering en Revalidatie aan Zee’ wil initiator The Hague Beach Stadium sporten op het strand mogelijk maken voor senioren, het onderwijs, bedrijven en de zorg. Het doel: 400 uit- en thuiswonenden ouderen, 10.000 scholieren, 10.000 medewerkers uit het bedrijfsleven en 200 personen met een burn-out, depressie of andere psychische klachten, op het strand laten sporten.

Het programma is een actieve driehoekssamenwerking van Gemeente Den Haag, het bedrijfsleven (Rabobank) en The Hague Beach Stadium. Naast een financiële investering, denken alle partners ook mee over de ontwikkeling en de uitvoer van de sportprogramma’s. Ook wordt het eigen netwerk aangeboord om bovenstaande aantallen in twee jaar te kunnen realiseren. Er is gezamenlijk gekeken voor welke doelgroepen het programma geschikt is en in hoeverre de betrokken partijen hun netwerk en achterban kunnen activeren deel te nemen.


Na de lancering van het sportprogramma ‘Sportstimulering en Revalidatie aan zee’ vonden de eerste Scholieren en Beachsport-lessen plaats. Foto's: Ronald Speijer.

Bedrijfsleven en gemeente onmisbare schakels voor grootschalig sportprogramma
Rick van Oosterhout, directeur The Hague Beach Stadium en initiator van ‘Sportstimulering en Revalidatie aan zee’ is trots dat de lancering eindelijk een feit is: “Met deze samenwerking geven we op unieke wijze heel lokaal invulling aan het Nationaal Sportakkoord. Het is uniek, omdat sporten op het strand nog nergens structureel georganiseerd wordt. Dit kan alleen met behulp van verschillende stakeholders. Het bedrijfsleven en de gemeente zijn daarbij onmisbare schakels. De gemeente maakt het beleid en het bedrijfsleven heeft het netwerk én de verantwoordelijkheid over zijn vele medewerkers. Met de introductie van deze programma’s, die in nauwe samenwerking met de doelgroep en verschillende professionals worden ontwikkeld, creëren we tevens inclusie: iedereen moet immers van de voordelen van sporten in de buitenlucht kunnen profiteren. Onze ambitie is om deze samenwerkingsprogramma’s voor verschillende doelgroepen eerst in Den Haag volledig uit te rollen. Daarna hopen we heel Nederland te bewegen tot sporten op het strand.”

Unieke aanvulling op sportbeleid
Wethouder Richard de Mos ziet het programma als een waardevolle aanvulling op het bestaande Haagse sportbeleid: “Den Haag is dé strandsportstad bij uitstek. We beschikken immers over 11 kilometer kust en alle faciliteiten voor een levendige strandsportscene. Sporten op het strand jagen we al jaren aan in ons sportbeleid en dit strandsportakkoord accentueert dan ook waar we al jaren mee bezig zijn: strandsport mogelijk maken voor iedereen. Dit kan alleen als we actief samenwerken. Het programma Beachsport aan Zee is dan ook een prachtige en bovenal unieke aanvulling op het huidige Haagse sportaanbod. Den Haag is hierin een voorbeeld voor veel andere steden.”


Na de lancering van het sportprogramma ‘Sportstimulering en Revalidatie aan zee’ vonden de eerste Scholieren en Beachsport-lessen plaats. Foto's: Ronald Speijer.

De gemeente ondersteunt het programma vanuit Vitale Stad. Hierdoor is niet alleen Sport betrokken, maar ook de afdelingen Welzijn, Ouderenbeleid, Wijkparticipatie en Onderwijs, om het programma zo inclusief mogelijk te maken.

Het bedrijfsleven voor een gezonde stad
Harry Wientjens, Directeur Particulieren & Private banking Rabobank regio Den Haag, medebedenker van Revalidatie aan Zee: “Een aantrekkelijk sportaanbod draagt bij aan een gezonde stad. Op jonge leeftijd het plezier van sport ervaren zorgt voor meer langdurige sportdeelname. Tevens is sport een middel om sociaal isolement te bestrijden voor een gezonde oude dag en stimuleert een gezonde werkomgeving een gezonde levensstijl. Rabobank is zich hier terdege van bewust en we richtten ons daarom op jongeren, ouderen en het bedrijfsleven. Sportstimulering aan Zee sluit hier perfect bij aan en daarom zijn we trotse partner in dit programma, dat werkt aan een vitale stad. En wat is er nu mooier dan sporten aan zee en in het zand?”


Richard de Mos, wethouder van Gemeente Den Haag, Harry Wientjens, directeur Particulieren & Private Banking bij Rabobank Regio Den Haag en Rick van Oosterhout, directeur van The Hague Beach Stadium, na de ondertekening van het strandsportakkoord. Foto: Ronald Speijer. 

Over The Hague Beach Stadium
Direct aan de kust van Scheveningen bevindt zich The Hague Beach Stadium. The Hague Beach Stadium draagt met zijn uitgebreide sportaanbod aan een aantrekkelijkere en vitalere stad. Het stadium streeft ernaar om continu te blijven innoveren binnen de beachsport-branche, gelijkgestemden met elkaar te verbinden en bezoekers in beweging te brengen. In de nabije toekomst wil The Hague Beach Stadium zich met een permanente locatie positioneren als hét Europese kennis-, inspiratie-, en belevingscentrum voor de beachsport.