Nieuwe festivalformule doet leeftijdsgrenzen vervagen

Dit pinksterweekend stond Den Haag in het teken van (jeugd)literatuur, film, theater, muziek en kunst, dankzij Jeugdfestival Boekids. De eerste editie van Boekids Up op zondagavond bracht vooral jongeren en volwassenen naar De Nieuwe Regentes: zij kwamen voor de internationale én nationale auteurs uit het populaire Young Adult-genre en voor optredens van onder andere Frits Spits, Huub van der Lubbe, Janne Schra en Jan Terlouw Jr. & The Nightclub. Op maandag vond Boekids Festival plaats, speciaal voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar en hun begeleiders. Hier maakten onder andere Spinvis, Sterrin Smalbrugge en Jaap Robben hun opwachting. Ook werd de landelijke kinderpoëzieprijs ‘Kinderen & Poëzie’ uitgereikt. Het doorlopende Boekids-programma op het gebied van literatuur, film, theater, muziek, kunst en vooral veel spelen, al dan niet met woorden, zorgde voor een dag vol kennisdeling, inspiratie en plezier voor alle leeftijden. Ga voor meer info naar www.boekids.nl


Pinksterweekend in Den Haag afgesloten met Boekids UP en Boekids Festival. Foto's Fred Ernst.

Jeugdliteratuurliefhebbers verbinden
Ellen van Heijningen, directeur van Boekids, kijkt met trots terug op deze editie: “Met Boekids UP willen we niet alleen de jeugd enthousiasmeren voor (jeugd)literatuur, film, theater, muziek en kunst, maar ook volwassenen uitdagen het kind in zichzelf te herontdekken. De nieuwe festivalavond is er voor hen, maar ook voor de jongeren die het kinderprogramma van Boekids Festival ontgroeit zijn en een volgende stap richting volwassenheid zetten. We zijn heel blij met hoe deze eerste editie van Boekids UP verlopen is; het was de perfecte opmaat naar een wederom succesvol Boekids Festival op maandag. Wat Boekids zo uniek maakt is dat, kinderen er worden gestimuleerd na en mee te denken over volwassen onderwerpen en jongeren en volwassenen het kind in zichzelf kunnen herontdekken. Dit zorgt voor een bijzondere sfeer. We zijn zeker van plan deze nieuwe formule in de komende jaren voort te zetten.” 


Pinksterweekend in Den Haag afgesloten met Boekids UP en Boekids Festival. Foto's Fred Ernst

Vos Speelpenning (7 jaar) en Sam Berding (12 jaar) winnen landelijke kinderpoëzieprijs
Tijdens Boekids Festival vond ook de landelijke prijsuitreiking van Kinderen & Poëzie plaats. Dit seizoen stuurden duizenden kinderen van 6 tot 12 jaar hun zelfgeschreven gedicht in. De winnaars waren de 7-jarige Vos Speelpenning met zijn gedicht Gebruiksaanwijzing voor mezelf en de 12-jarige Sam Berding met zijn gedicht A brave man. Tijdens de uitreiking werd de bundel met de 100 winnende gedichten gepresenteerd. Dichter Kasper Peters droeg voor uit zijn nieuwe bundel Vogelzwemvliegvis.

Over Boekids
Jeugdfestival Boekids is hét festival dat kinderen en (jong)volwassenen in contact brengt met literatuur. Het biedt een interactief programma vol verhalen, muziek, films, workshops, multimedia en beeldende kunst voor kinderen van 4 t/m 12 jaar en hun begeleiders. Boekids UP is de volwassen versie van Boekids Festival voor iedereen die jong van geest is en verbindt de werelden van YA-, volwassenen- en wereldliteratuur met elkaar. Boekids UP vond plaats op 9 juni; Boekids Festival op 10 juni. Ga voor meer informatie naar www.boekids.nl.