Aanmoedigingsprijs naar Hague Contemporary Art Weekend en Eervolle Vermelding voor Ezeltherapie

Vanmiddag is in Hilton The Hague bekendgemaakt dat de Onbeperkt070-prijs 2019 is gewonnen door het idee om rondvaarten in de Haagse grachten toegankelijker te maken voor mensen met een beperking. Chris Schram van de Willemsvaart ontving de prijs uit handen van wethouder Kavita Parbhudayal. Bij de beeldvormingsprijs is een bedrag gemoeid van €7.500 om een tillift bij de opstap van de rondvaarten, ter hoogte van Madurodam, te realiseren. “In 2020 verwachten we vanwege onder meer de Invictus Games en de Special Olympics Nationale Spelen veel toeristen in Den Haag, waaronder ook veel mensen met een beperking. Wij willen dat zij net zo van onze stad kunnen genieten. Deze tillift maakt dat voor iedereen mogelijk”, aldus Wim Carabain, directeur van Voorall. De Aanmoedigingsprijs van €2.500 ging naar het idee om aangepast vervoer aan te bieden tijdens The Hague Contemporary Art Weekend in juli; de Eervolle Vermelding kwam ten deel aan Ezeltherapie voor mensen met een beperking. Ga voor meer informatie naar www.onbeperkt070.nl.


Van links naar rechts: Gaby Loefstop (The Hague Contemporary Art Weekend, winnaar Aanmoedigingsprijs), Voorall-vrijwilliger Ferry Rouw, Andrea Sciacca (BuurtBoerderij De Nijkamphoeve, winnaar Eervolle Vermelding), wethouder Kavita Parbhudayal en Chris Schram (Willemsvaart, winnaar Onbeperkt070-prijs). Foto: Andrew Chin. 

Grachtentochten voor iedereen
Chris Schram van de Willemsvaart is er trots op dat het idee van een tillift voor rondvaartbezoekers met een beperking als winnend initiatief uit de bus is gekomen: "Het is geweldig dat we deze prijs hebben gewonnen. Door de tillift te realiseren kunnen we onze boottochten nu nog breder presenteren en meer mensen op de Haagse grachten laten varen. Een mooi detail is dat Koning Willem I de Willemsvaart destijds heeft laten aanleggen voor toeristen, dus die zou het ongetwijfeld geweldig hebben gevonden dat de waterweg nu ook écht voor iedereen toegankelijk wordt."

De jury lette er in de beoordeling onder andere op dat het initiatief of idee concreet en uitvoerbaar is, een duurzaam karakter heeft, vermenigvuldigbaar is op andere plekken, zoveel mogelijk Hagenaars en Haagse bezoekers bereikt en Den Haag in zijn gastvrijheid promoot. Daarnaast moest de winnaar aansluiten bij het thema ‘Onbeperkt gastvrij’ en de inclusie-gedachte dat iedereen welkom is versterken.

Aanmoedigingsprijs voor toegankelijkheid culturele evenementen
De Aanmoedigingsprijs werd gewonnen door Adelheid Smit van The Hague Contemporary Art Weekend 2019 en haar idee om aangepast vervoer aan te bieden tijdens het evenement in juli. “The Hague Contemporary Art Weekend heeft inclusie hoog in het vaandel staan en doet naast het aanbieden van aangepast vervoer, nog veel meer voor inclusiviteit. Zo zijn onder andere alle goed toegankelijke locaties in kaart gebracht, worden er gratis rondleidingen gegeven die zijn aangepast voor rolstoelgebruikers en worden er aangepaste pendelbussen ingezet,” aldus de jury.

Eervolle vermelding voor therapie met ezels
De Eervolle Vermelding was voor Ed Vols en Andrea Sciacca van BuurtBoerderij De Nijkamphoeve die mensen met een beperking Ezeltherapie aanbieden. Ezeltherapie, of asinotherapie, is een vorm van therapie waarbij ezels ingezet worden als vorm van therapie bij volwassenen of kinderen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperkingen. Stichting Vrienden van De Nijkamphoeve is de beheerder van BuurtBoerderij De Nijkamphoeve.

Andere genomineerden en de jury
Andere genomineerden waren onder andere het Droomweg & Festival GAAF! Kunstonderwijs voor kinderen met een licht verstandelijke beperking (ingediend door Stifano), FIT4ALL, haalbaarheidsonderzoek van aanpassen fitplaats Zuiderpark (ingediend door de Haagse Hogeschool), tekstuele treinberichten op Den Haag Centraal Station (ingediend door Bryan Bong), het toegankelijke Filmhuis (ingediend door Connie Rietra), het mogelijk maken van rolstoeluitleen bij winkelcentra (ingediend door Bribos), zen-tijd of mindful winkelen (ingediend door Nicole Hueskens) en een zitsnowboard voor de Uithof (ingediend door Prodaptive BV).

De jury bestond uit ondernemers en ervaringsdeskundigen. Juryvoorzitter was sociaal ondernemer Robert-Jan Vermeulen van Greens in the Park. Verder bestond de jury uit vast jurylid en ervaringsdeskundige Gonny Tafuni,  ervaringsdeskundige Evelien Nienhuis met haar buddy Ian Kenny, ervaringsdeskundige Robert Fossen en medewerkster van Novotel Moniek Vlasbom.

Over Voorall
Voorall is een stichting die de belangen van Hagenaars met een beperking te behartigt. Voorall werkt voor mensen met een lichamelijke, verstandelijke of zintuiglijke beperking en/of een chronische ziekte in Den Haag; voor de organisaties die zich sterk maken voor hun belangen, maar ook voor degenen die zich daarbij niet hebben aangesloten. Ga voor meer informatie naar www.voorall.nl.