NederlandSchoon bekroont tevens Ede, De Fryske Marren en De Wolden tot gemeenten met ‘Schoonste Winkelgebieden 2019’

De winnaars van de Schoonste Winkelgebied Verkiezing 2019 zijn bekend. Centrum Delden in Hof van Twente is de grote winnaar en mag zich een jaar lang Schoonste Winkelgebied van Nederland noemen. Het jaarlijkse initiatief van NederlandSchoon bekroonde tevens de gemeente Ede in de categorie ‘Grote Gemeente’ als absolute nummer een. Gemeente De Fryske Marren werd eerste in de categorie ‘Middelgrote Gemeente’, terwijl het Drentse De Wolden in de categorie ‘Kleine Gemeente’ de prijs in de wacht sleepte. Winkelcentrum Presikhaaf in Arnhem kwam uit de bus als hoogste stijger. Voor de verkiezing zijn de afgelopen maanden 480 winkelgebieden bezocht in 110 verschillende gemeenten. Voor meer informatie en de volledige ranglijst: www.nederlandschoon.nl

Wethouder Wim Meulenkamp rechts nam de award in ontvangst van Martijn van Weert van N
Martijn van Weert, projectleider van NederlandSchoon (links) reikte de award uit aan wethouder Wim Meulenkamp in afwezigheid van de heer Harry Scholten, wethouder Leefomgeving en Financiën. Foto: Anko Stoffels

Schoonste Winkelgebied: geen enkel stuk grof zwerfafval

Centrum Delden in Hof van Twente mag zich een jaar lang ‘Schoonste Winkelgebied van Nederland’ noemen. De bezoekers ervaren de beleving van het winkelcentrum als zeer aangenaam, met een score van 8,52. Op het moment van interviewen beoordeelden de bezoekers het centrum met een schoonscore van 8,5. 39 respondenten van de 41 geven aan zeer weinig zwerfafval te zien in Centrum Delden. De betrokkenheid van de winkeliers en van de gemeente wordt hoog gewaardeerd. Ook vindt het overgrote deel van de geïnterviewden dat er voldoende afvalbakken aanwezig zijn. Het onderzoek toont daarnaast aan dat de inspecteur ten tijde van het onderzoek geen enkel stuk grof zwerfafval heeft aangetroffen. Slechts enkele verbeterpunten zitten in de optimalisatie van de afvalbakken: deze zijn minder goed vindbaar.

Wethouder Leefomgeving en Financiën Harry Scholten is blij met het resultaat: "Een schone omgeving heeft vooral met gedrag te maken van de gebruikers van de omgeving. Als je als Delden de eerste prijs krijgt voor het Schoonste Winkelgebied van Nederland, dan is dat ook de eerste prijs voor de winkeliers, aanwonenden en het winkelend publiek. Dat is natuurlijk top en wij zijn dan ook erg trots op iedereen die bijdraagt aan een schoon winkelgebied!"

Helene van Zutphen, directeur NederlandSchoon: “Steeds meer mensen in Nederland voelen zich samen verantwoordelijk voor een schone en prettige omgeving. Niet alleen doen gemeenten en winkeliers hun uiterste best om de winkelgebieden schoon te houden, ook wordt er steeds meer aandacht besteed aan aankleding. Zo worden winkelstraten groener en gezelliger gemaakt. Wat ons vooral opvalt en enthousiast stemt, is hoeveel bezoekers de betrokkenheid van gemeenten en winkeliers opmerken en prijzen. Die betrokkenheid is wat ons betreft de sleutel tot zwerfafvalvrije, veilige en aantrekkelijke winkelgebieden. Namens NederlandSchoon wil ik niet alleen de winnaars, maar alle deelnemende gemeenten en winkelgebieden feliciteren met hun deelname en bedanken voor hun inzet.”

nr 1nr 2
Voor de Schoonste Winkelgebied Verkiezing 2019 zijn de afgelopen maanden honderden winkelgebieden bezocht waarbij observatieteams zijn ingezet en bezoekers zijn geënquêteerd. Foto: PR.

Ede, Zaanstad en Zwolle in top 3 categorie Grote Gemeente

Stichting Nederland Schoon riep gemeente Ede uit tot ‘Grote Gemeente met de Schoonste Winkelgebieden 2019’. Bezoekers in gemeente Ede geven aan dat de gemeente erg betrokken is. Ook over de architectuur is men te spreken. Van alle deelnemende grote gemeenten werd gemeente Zaanstad tweede en gemeente Zwolle derde.

De Fryske Marren, Heerenveen en Purmerend in top 3 categorie Middelgrote Gemeente

Werd vorig jaar Súdwest-Frylân nog eerste in de categorie ‘Middelgrote Gemeente’, dit jaar valt de eer ten deel aan het eveneens Friese De Fryske Marren. Onder andere de aanwezigheid van decoratief groen, de goede bestrating en het gevoel van veiligheid waren doorslaggevende factoren voor de geïnterviewde bezoekers. Met de winst laat De Fryske Marren runner-up Heerenveen en het op de derde plaats geëindigde Purmerend achter zich.

De Wolden, Veere en Lochem in top 3 categorie Kleine Gemeente

De gemeente De Wolden is door Stichting Nederland Schoon uitgeroepen tot ‘Kleine Gemeente met de Schoonste Winkelgebieden 2019’. De bezoekers geven deze gemeente een hoge schoonscore. Daarnaast vindt men dat de gevels van de winkels zeer schoon zijn en er geen sporen van vandalisme aanwezig zijn. De gemeenten Veere en Lochem eindigden respectievelijk op de eervolle tweede en derde plaats. 

Top 3 gemeenten

Categorie Grote Gemeente:

 1. Ede
 2. Zaanstad
 3. Zwolle

Categorie Middelgrote Gemeente:

 1. De Fryske Marren
 2. Heerenveen
 3. Purmerend

Categorie Kleine Gemeente:

 1. De Wolden
 2. Veere
 3. Lochem

Top 10 winkelgebieden

Voor de Schoonste Winkelgebied Verkiezing 2019 zijn de afgelopen maanden honderden winkelgebieden onderzocht waarbij observatieteams zijn ingezet en bezoekers zijn geënquêteerd. Uit alle deelnemers hebben de onderstaande finalisten het beste gescoord, met Hof van Twente als grote winnaar.

Ranglijst / Gemeente / Plaatsnaam / Winkelgebied

 1. Hof van Twente, Delden | Centrum Delden
 2. Vlieland, Vlieland | Centrum Vlieland
 3. Schiermonnikoog, Schiermonnikoog | Centrum Schiermonnikoog
 4. Uden, De Drossaard | De Drossaard
 5. De Wolden, De Wijk | Centrum De Wijk
 6. Veere, Veere | Centrum Veere
 7. Helmond, Helmond | Winkelcentrum Brandevoort
 8. Veere, Domburg | Centrum Domburg
 9. Ameland, Hollum | Centrum Hollum
 10. Terschelling, Midsland | Centrum Midsland

Online Scorebord Schone Winkelgebieden

Om het belang van schoon zichtbaar te maken geeft NederlandSchoon elk jaar handvatten aan de deelnemers. Daarbij helpt het interactieve Scorebord Schone Winkelgebieden https://nederlandschoon.databank.nl/dashboard waar de resultaten worden gedeeld van het afgelopen jaar. De resultaten van 2019 zijn vanaf 31 oktober te bekijken. Je kan dan in één oogopslag zien hoe een winkelgebied scoort ten opzichte van andere winkelgebieden en gemeenten, welke thema’s het goed doen en welke thema’s extra aandacht verdienen.

Over NederlandSchoon

Een Nederland vrij van zwerfafval is belangrijk voor mens, dier en milieu. NederlandSchoon werkt daarom al 28 jaar intensief samen met bedrijven, burgers, maatschappelijke instanties en overheid om zwerfafval aan te pakken en ervoor te zorgen dat een schone omgeving de norm wordt en blijft. Door middel van onderzoeken, samenwerkingen, het delen van kennis en het geven van advies, wordt niet alleen meer bewustwording, maar ook gezamenlijk verantwoordelijkheidsgevoel gecreëerd. Een voorbeeld van deze aanpak is Supporter van Schoon, een landelijk initiatief dat mensen verenigt en activeert om zo een grotere vuist tegen zwerfafval te maken. Ga voor meer informatie naar www.nederlandschoon.nl of www.supportervanschoon.nl.