Bouwwerk van 18-jarige Daan van der Steijn voor het eerst te zien in een WTC

Vanaf vandaag is er wel een heel bijzonder bouwwerk in World Trade Center Rotterdam te aanschouwen: het door de 18-jarige Daan van der Steijn op schaal nagebouwde World Trade Center, inclusief de Twin Towers. Na het zien van de beelden van 11 september 2001 was de tiener zo geraakt, dat hij besloot het complete complex uit New York na te bouwen als eerbetoon aan de slachtoffers. Het imposante monument is te zien vanaf 4 januari en blijft circa zes weken staan.

WTC HR Pers 20200103 141249 8275 Wouter Vellekoop

Daan laat trots zijn WTC Memorial Project zien in het World Trade Center Rotterdam. Fotograaf: Wouter Vellekoop.

Een betrokken jonge generatie

Eveline Steenbergen, managing director van het World Trade Center Rotterdam was diep onder de indruk van het bouwwerk en bood Daan een expositieplek aan. “We vinden het mooi dat ook jongere generaties zich betrokken voelen. Met de hoeveelheid werk die Daan in dit bijzondere project heeft gestoken is het alleen maar passend dat het ook te zien is in een World Trade Center.”

Doorzettersmentaliteit

De eerste steen van het World Trade Center memorial werd in 2016 gelegd toen Daan 14 jaar oud was. In 3,5 jaar tijd bouwde hij aan de hand van oude plattegronden, foto’s en video’s het complex op schaal na. Maar liefst 50.000 zelfgemaakte steentjes van gips, 2.565 LED lampjes, 33 kilo lijm, 44 liter verf, 700 meter aan kabels, 95 m2 plaatmateriaal, 8 m2 plexiglas, 10 meter aan staal en nog diverse andere materialen werden hiervoor gebruikt. Er zit zelfs een echt werkende fontein in.

De werkzaamheden verliepen niet geheel zonder slag of stoot en soms moesten onderdelen herbouwd worden. Ook liep Daan een aantal serieuze verwondingen op tijdens de bouw van zijn WTC. Dit weerhield hem er niet van om door te zetten. Het World Trade Center Memorial Project koste hem in totaal € 8.593,03 euro; een bedrag dat hij helemaal zelf heeft betaald met de inkomsten van bijbaantjes.  

Indrukwekkende memorial

Misschien wel het meest indrukwekkende van dit project is dat alle 2.977 namen van de slachtoffers van 11 september 2001 op de rand van het World Trade Center Memorial Project staan. Ook de zes namen van de slachtoffers van de bomaanslag op 26 februari 1993 worden vermeld. Het project biedt een prachtige nagedachtenis aan de 2.983 onschuldige mensen die zijn omgekomen tijdens de aanslagen.