Doorontwikkeling Edubook draagt bij aan een hoger studierendement

Edutech scale-up Edumundo heeft een investering van € 1,2 miljoen opgehaald bij een consortium, bestaande uit de investeerders Capital Mills, InnovationQuarter en de Edumundo founders. De Haagse ‘educatieve uitgeverij van de toekomst’ wordt geleid door een groep relatief jonge onderwijsliefhebbers. Zij hebben samen een uniek digitaal boekvervangend platform ontwikkeld: het Edubook. Hiermee willen zij het hoger onderwijs verbeteren. Edumundo is al jarenlang marktleider in het hoger onderwijs op het gebied van businessgames in Nederland en Engeland. In een gesprek met Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven werd deze behaalde investering vandaag toegelicht. Van Engelshoven: ‘Ik vind het belangrijk dat we de aansluiting tussen EduTech-bedrijven als Edumundo en het onderwijs ondersteunen. Goed om te zien dat private partijen bereid zijn te investeren in de Educational Technology-sector’. 

Minister van Onderwijs Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven feliciteert CEO Edum
Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven feliciteert CEO Edumundo Menno Thijssen en medeoprichter en CTO Patrick Bouwens met de investering © Daniel Verkijk

Tentamencijfers gaan significant omhoog dankzij Edubook
Dat de digitaliseringsslag in het hoger onderwijs wel een boost kon gebruiken, merkten ondernemers Menno Thijssen (41) en Patrick Bouwens (41) jaren geleden al op. Zij leerden elkaar kennen tijdens hun studie Bedrijfskunde voor de financiële sector aan de VU en ontwikkelden daarna businessgames voor het bedrijfsleven.

Pas in 2015 vonden zij dat het hoger onderwijs klaar was voor de adoptie van het Edubook, een product dat verder gaat dan een simpel e-book. Vanaf toen is het snel gegaan met de groei van Edumundo, inmiddels gebruiken zo’n 300 Nederlandse en 60 Engelse opleidingen de producten in en buiten de klas. “Dat we als ondernemers het doel hebben om het bedrijf qua omzet te laten groeien, mag duidelijk zijn. Na enkele jaren meten, kunnen we nu ook gestaag aantonen dat tentamencijfers significant omhoog gaan voor studenten die gebruik maken van ons Edubookplatform”, stelt Menno Thijssen, medeoprichter en CEO. “Daarmee worden dus ook maatschappelijke doelen bereikt.” Niet alleen de fraaie vormgeving en het interactieve karakter van Edumundo’s producten maken het studeren aantrekkelijker, ook het docentendashboard met feedbackfunctie maakt dat docenten veel gerichter feedback kunnen geven. 

Edumundo werkt aan het moderner opleiden van een hele nieuwe generatie. Dat doet ze niet alleen, maar in samenwerking met honderden docenten, tienduizenden studenten en heel veel vakauteurs. Om sneller te kunnen groeien, haalt Edumundo deze financiering op. Niet alleen de groei van haar huidige producten, ook de groei in Engeland en de nieuwe bedrijfsmarkt krijgen een stimulans met deze financiële injectie. 

Investering biedt Edumundo kans om onderwijs écht te veranderen
Menno Thijssen: “Wij zijn ontzettend blij met het vertrouwen van InnovationQuarter en Capital Mills. Het ophalen van deze investering biedt Edumundo de kans om het onderwijs écht te veranderen door sneller meer innovatieve technologieën te ontwikkelen en te internationaliseren. Die technologieën zijn niet alleen gericht op het uitbreiden van onze titels, maar we gaan ook aan de slag met het helpen van onderwijsinstituten om de uitval van studenten te reduceren, het studierendement te verhogen, de softskills van studenten te verbeteren en een stimulans te geven aan de employability van haar docenten. Zo gebruikt Edumundo de gelden ook om docenten trainingen te laten geven in het bedrijfsleven, zodat zij zelf hun praktijkkennis kunnen bijhouden.”

Barry de Kock, investeringsmanager Capital Mills: “Wij zijn onder de indruk van de innovatieve technologie en uitvoerende kracht van Edumundo. Door de juiste mix van commerciële slagkracht, inhoudelijke kennis en techniek is Edumundo snel gegroeid en inmiddels marktleider in Nederland. De combinatie tussen technologie en unieke content zorgt er tevens voor dat Edumundo een onderscheidende positie in de markt heeft waarbij klantrecensies en marktonderzoek het groeipotentieel ondersteunen. Wij zijn blij om deel uit te mogen maken van Edumundo en het bedrijf te kunnen helpen opschalen en zo bij te dragen aan verdere innovatie binnen de onderwijssector.“

Liduina Hammer, Hoofd Investeren bij InnovationQuarter is heel erg blij met de investering: “Wat ons aanspreekt in Edumundo is dat deze snelgroeiende innovatieve Haagse Edutech scale-up zowel in Nederland als internationaal veel onderwijsinstellingen bedient met haar businessgames en Edubooks. Door in Edumundo te investeren, kan het bedrijf sneller opschalen en haar groeiambities gaan realiseren. InnovationQuarter biedt samen met co-investeerder Capital Mills en bestaande aandeelhouders met een Revenue Based Financing lening een maatwerk financieringsoplossing aan die uitstekend past bij deze groeifase van Edumundo.” 

Naast de investeerders Capital Mills en InnovationQuarter doen de founders zelf ook mee voor een substantieel deel van de investering. “Meer vertrouwen in de toekomst tonen kunnen we niet,” aldus Patrick Bouwens, medeoprichter en CTO.

CEO Edumundo Menno Thijssen en medeoprichter en CTO Patrick Bouwens c Daniel Verkijk
CEO Edumundo Menno Thijssen en medeoprichter en CTO Patrick Bouwens © Daniel Verkijk

Over Edumundo
Edutech scale-up Edumundo werd in 2001 opgericht en focust zich op het hoger- en beroepsonderwijs. Met kantoren in Nederland en Engeland levert ze hoogwaardige spelsimulaties en een online boekvervangend platform. Edumundo werkt daarbij samen met tientallen vakauteurs en ontwikkelt alle techniek zelf. Edumundo en haar team hebben een lange geschiedenis en ervaring in games en gamification en passen dit toe op al haar digitale educatieve producten. Tevens probeert Edumundo Hogescholen en Universiteiten te helpen met de duurzame inzetbaarheid van hun docenten, het verhogen van studierendement en het verbeteren van studentenmotivatie. Ga naar www.edumundo.com voor meer informatie.

Over Capital Mills
Capital Mills is een Nederlandse investeringsmaatschappij opgericht in 2015 en bestaat uit een groep investerende ondernemers en een fulltime investment team. Capital Mills verstrekt leningen (revenue-based financing) en kapitaal aan software en internetondernemingen. Ga naar www.capitalmills.nl voor meer informatie.

Over InnovationQuarter
InnovationQuarter is de regionale ontwikkelingsmaatschappij voor Zuid-Holland. InnovationQuarter investeert in innovatieve Zuid-Hollandse bedrijven met groeiambitie, assisteert internationale ondernemingen bij vestiging in deze unieke deltaregio en organiseert (internationale) samenwerking tussen innovatieve ondernemers, kennisinstellingen en de overheid. Zo ontwikkelt InnovationQuarter Zuid-Holland samen met het bedrijfsleven tot één van de meest innovatieve regio’s van Europa.

Als lifecycle financier voorziet InnovationQuarter bedrijven van financiering in verschillende fasen van groei. InnovationQuarter investeert vanuit drie fondsen: IQCapital, UNIIQ en ENERGIIQ.

  • IQCapital is een fonds met € 80 mln. kapitaal voor investeringen in innovatieve bedrijven, van startups tot scale-ups en het volwassen MKB in Zuid-Holland.
  • UNIIQ is een proof-of-concept fonds van € 22 mln. dat is opgezet door Erasmus MC, TU Delft, Universiteit Leiden en InnovationQuarter om de meest risicovolle fase van concept tot veelbelovend bedrijf te overbruggen.
  • ENERGIIQ is een fonds voor het financieren van de commercialisatie van bewezen energie-innovaties die leiden tot CO2-reductie. Het fonds van € 35 mln. is van de Provincie Zuid-Holland.