“Zorg voor jezelf en voor je omgeving!”

Sinds het uitbreken van het coronavirus doet zich een heel nieuw probleem voor: beschermingsmaterialen, zoals plastic handschoenen en mondkapjes, worden in toenemende mate op straat of in de natuur achtergelaten. NederlandSchoon en Plastic Soup Foundation trekken daarom aan de bel en roepen heel Nederland op om deze beschermingsmiddelen direct na gebruik in de afvalbak te deponeren.“Zorg voor jezelf en voor je omgeving en gooi gebruikte beschermingsmiddelen alsjeblieft in een afvalbak”, aldus Helene van Zutphen van NederlandSchoon.Niet alleen in Nederland maar in de hele wereld blijkt dit nieuwe zwerfafvalprobleem zich voor te doen.

Handschoen NL schoon
Beschermingsmaterialen, zoals plastic handschoenen en mondkapjes, worden in toenemende mate op straat of in de natuur achtergelaten. Foto: NederlandSchoon.

Nieuw zwerfafvalprobleem
"We constateren dat de uitbraak van het coronavirus een nieuw zwerfafvalprobleem met zich meebrengt. De afgelopen weken kregen we flink wat foto’s toegestuurd van plastic handschoenen en mondkapjes die op parkeerplaatsen van onder andere supermarkten en benzinestations zijn achtergelaten”, aldus Helene van Zutphen, directeur van NederlandSchoon. Maria Westerbos, directeur van de Plastic Soup Foundation: “Deze beschermingsmaterialen worden nu massaal gebruikt. Mensen willen er na gebruik echter snel weer vanaf. Ze vergeten hierbij dat het schadelijk is voor mens en omgeving als je dit op straat gooit en dat bijvoorbeeld plastic handschoentjes nooit helemaal afbreken. Om die reden willen we de Nederlandse bevolking samen oproepen: gooi je beschermingsmaterialen na gebruik gelijk in de afvalbak!”

Plastic Avengers App brengt probleem in kaart
Om een beeld te krijgen van de omvang van het probleem en de mogelijke oplossingsrichtingen, hebben Zwerfinator Dirk Groot en Plastic Soup Surfer Merijn Tinga een app ontwikkeld. Deze brengt letterlijk in kaart waar het probleem het grootst is, hoeveel ‘nieuw’ zwerfafval er ligt en hoe het verschilt van regulier zwerfafval. Iedereen kan deze Plastic Avengers App hier of via Google Play/de App store downloaden en aangeven waar ze het nieuwe zwerfafval zijn tegengekomen.

Zorg voor jezelf, elkaar én de natuur
NederlandSchoon benadrukt dat het niet de bedoeling is om andermans handschoenen of mondkapjes op te gaan rapen: “We doen een oproep aan iedereen die in het openbaar handschoentjes of mondkapjes draagt, om het gebruikte materiaal direct na gebruik in de afvalbak te deponeren. Als er geen afvalbak in de buurt is, bewaar dan de gebruikte beschermingsmiddelen in een aparte zak tot je wel in de gelegenheid bent om het in een afvalbak te gooien. Zorg dus goed voor jezelf, maar ook voor je omgeving!”

Overigens circuleren niet alleen in Nederland, maar overal ter wereld beelden van weggegooide handschoentjes en mondkapjes op parkeerterreinen bij supermarkten en grasvelden in parken. Ook schoonorganisaties in onder andere België, Duitsland, Italië, Frankrijk, de Verenigde Staten en Canada, zijn nu bezig om hun bevolking bewust te maken van de schadelijke gevolgen van het weggooien van plastic handschoenen, mondkapjes en andere beschermingsmaterialen.

Over Nederland Schoon
Een Nederland vrij van zwerfafval is belangrijk voor mens, dier en milieu. NederlandSchoon werkt daarom al 28 jaar intensief samen met bedrijven, burgers, maatschappelijke instanties en overheid om zwerfafval aan te pakken en ervoor te zorgen dat een schone omgeving de norm wordt en blijft. Door middel van onderzoeken, samenwerkingen, het delen van kennis en het geven van advies, wordt niet alleen meer bewustwording, maar ook gezamenlijk verantwoordelijkheidsgevoel gecreëerd. Een voorbeeld van deze aanpak is Supporter van Schoon, een landelijk initiatief dat mensen verenigt en activeert om zo een grotere vuist tegen zwerfafval te maken. NederlandSchoon is tevens initiatiefnemer van de Landelijke Opschoondag. Ga voor meer informatie naar www.nederlandschoon.nl of www.supportervanschoon.nl.

Over Plastic Soup Foundation
Plastic Soup Foundation is een ‘single issue’-milieuorganisatie en houdt zich maar met één ding bezig: het stoppen van de plasticvervuiling bij de bron. Om dat doel te bereiken legt PSF graag de vinger op de zere plek en wordt steeds meer de relatie tussen plastic en menselijke gezondheid benadrukt, zoals met de Plastic Health Summit en campagnes op het terrein van microplastics en plasticafval. Jaarlijkse organiseert PSF World Cleanup Day in eigen land.