Middelbare scholen krijgen online les over Tweede Wereldoorlog

Esri Nederland introduceert vandaag de online tool ‘Kaartmonument’. Deze website maakt het voor middelbare scholen mogelijk om op interactieve wijze aandacht te besteden aan de Tweede Wereldoorlog. Docenten en leerlingen kunnen op een kaart herdenkingsplaatsen markeren en hier verhalen aan toevoegen. Nu alle fysieke herdenkingen door het coronavirus zijn afgelast en veel leerlingen thuiszitten, biedt dit volgens Esri Nederland ruimte om op een andere manier stil te staan bij het onderwerp 75 jaar vrijheid. Het Geografisch Informatie Systeem (GIS) is als basis gebruikt voor de ontwikkeling van de online tool. Niet alleen scholen, maar ook andere instanties zoals Stichting Anne Frank Huis maken gratis gebruik van ‘Het Kaartmonument’. Voor meer informatie zie: www.esri.nl/kaartmonument 

Kaartmonument van Esri
Om leerlingen een beeld te laten vormen van het aantal slachtoffers van de Holocaust heeft Esri een kaart gemaakt. Ieder kaarsje is een Nederlands slachtoffer van de Holocaust. 

Herdenken is ook leren
In mei is Nederland 75 jaar bevrijd. Eerder was een bezoek aan een oorlogsmuseum, herdenkingsplek of -evenement voor leerlingen in het voortgezet onderwijs een vast onderdeel van het curriculum. Nu alle leerlingen thuiszitten, brengt dit voor docenten nieuwe uitdagingen met zich mee. Tom Kuijpers, GIS-onderwijscoördinator: “Wij hoorden steeds meer signalen van docenten dat ze moeite hebben om geschiedenis en de herdenking tot de verbeelding te laten spreken. Vandaar dat wij hebben besloten om een tool te ontwikkelen waarmee leerlingen door middel van opdrachten een online herdenkingsplek kunnen inrichten met zelf verzamelde verhalen. Scholen kunnen zich gratis aanmelden voor het Kaartmonument en hierdoor toch aandacht besteden aan 75 jaar vrijheid.” Staatssecretaris Paul Blokhuis ondersteunt het Kaartmonument van harte en roept alle scholen in Nederland op om mee te doen: “Herdenken is ook leren!”

Technologie is nu belangrijker dan ooit
Esri Nederland biedt tijdens deze coronacrisis verschillende diensten aan om bedrijven, overheden en instanties te ondersteunen. Aan het begin van de corona-uitbraak presenteerde het bedrijf in samenwerking met het RIVM het coronadashboard waarmee overheden de verspreiding van het virus op een overzichtelijke wijze kunnen inzien. De technologie van Esri is gebaseerd op het samenbrengen van geografische informatie met data. Het leent zich daarom uitstekend voor schoolprojecten waarbij leerlingen normaal gesproken op zoek gaan naar verhalen in eigen omgeving. Het Kaartmonument wordt daarom gratis aangeboden aan iedereen die daar gebruik van wil maken.

Over Esri Nederland
Esri is wereldwijd marktleider in GIS (Geografisch Informatie Systeem) en helpt haar opdrachtgevers sinds 1969 met het visueel verwerken van data. Zo ontwikkelde het bedrijf ArcGIS, ‘s werelds meest krachtige software voor het maken van kaarten en het uitvoeren van ruimtelijke analyses. De Location Intelligence van Esri helpt bedrijven binnen alle sectoren om gefundeerde beslissingen te maken op basis van helder gepresenteerde data. Esri Nederland is gevestigd in Rotterdam en Zwolle. Kijk voor meer informatie op www.esri.nl.