Den Haag had dit weekend het toneel moeten zijn voor ruim 2.000 Nederlandse sporters met een verstandelijke beperking. Vanwege de COVID-19 (coronavirus) maatregelen zijn de Special Olympics Nationale Spelen Den Haag 2020 dit jaar helaas afgelast. De Nationale Spelen zijn nu officieel verplaatst naar 11 tot en met 13 juni 2021, als de maatregelen van het kabinet dat tegen die tijd ook toelaten. Dat maakte Sportwethouder Hilbert Bredemeijer vanavond bekend tijdens de eerste online editie van Unified Moves van Special Olympics Nederland. 

Special Olympics Nationale Spelen in 2021
Special Olympics Nationale Spelen 2020 in Den Haag wordt officieel verplaatst naar 2021. Foto: Valerie Kuypers. 

Vooralsnog geldt nog een landelijk verbod op vergunningsplichtige sportevenementen tot 1 september. Hilbert Bredemeijer: “Als we één ding hebben geleerd de afgelopen maanden, dan is het wel dat we in deze uitzonderlijke tijd nooit 100% zekerheid hebben. Veiligheid en volksgezondheid staat immers altijd voorop. Samen hopen we natuurlijk dat de Nationale Spelen volgend jaar gewoon doorgaan. En met deze nieuwe datum kan de organisatie aan de slag om voorbereidingen te treffen en kunnen sporters en supporters dit prachtige evenement weer groots in hun agenda’s zetten. Samen met de stad kijken we ernaar uit.”

De afgelasting van de Nationale Spelen in 2020 betekende een enorme teleurstelling voor iedereen die bij het evenement betrokken is. Dat geldt met name voor de meer dan tweeduizend deelnemers met een verstandelijke beperking, die zich allemaal verheugd hadden op een onvergetelijk weekend in Den Haag.

Het was een behoorlijke domper dat de Nationale Spelen dit jaar niet door konden gaan. Het genieten van sport en beweging, juist in deze moeilijke periode met tal van extra beperkingen, is lastiger dan ooit. Zeker voor onze sporters! Na de afgelasting zijn wij gelijk gaan onderzoeken of de Nationale Spelen volgend jaar in Den Haag gehouden konden worden. Met de steun van al onze partners inclusief Gemeente Den Haag zijn we trots dat we de Nationale Spelen volgend jaar alsnog kunnen organiseren”, aldus Anja Overhoff, voorzitter Stichting Special Olympics Nationale Spelen Den Haag 2020.

Unified Moves: alsnog een podium voor sporters
Unified Moves is de eerste editie van Special Olympics Online Spelen in Nederland en wordt georganiseerd voor alle sporters, coaches, vrijwilligers, scholieren, familieleden en uiteraard alle Unified-partners. De sporters krijgen hiermee ondanks de geldende maatregelen toch een podium om op te stralen. Na de spetterende feestavond gaat Unified Moves het weekend sportief door met de Sport en Health BINGO. Alle sporters worden uitgedaagd mee te doen en op die manier thuis fit en gezond te blijven. Ga voor meer informatie naar www.unifiedmoves.nl.

Special Olympics Nationale Spelen Den Haag 2021
De Special Olympics Nationale Spelen is het grootste multi-sportevenement voor mensen met een verstandelijke beperking in Nederland. Tijdens de Nationale Spelen wordt Den Haag bezocht door ruim 2.000 sporters en 750 begeleiders. Drie dagen lang worden in Sportcampus Zuiderpark, het Hofbad, Sporthal Ockenburgh en andere Haagse sportaccommodaties wedstrijden georganiseerd in maar liefst achttien takken van sport. De Special Olympics Nationale Spelen Den Haag 2021 vindt plaats van 11, 12, 13 juni 2021. Ga voor meer informatie naar www.specialolympics2020.nl.