Kinderburgemeesters doen oproep: organiseer deze zomer zoveel mogelijk activiteiten voor de jeugd

Het coronavirus zelf lijkt weinig effect te hebben op kinderen en jongeren. Echter, de impact van de coronamaatregelen op kinderen en jongeren is wél groot. Dat blijkt uit een vandaag gepubliceerd onderzoeksrapport van iresearch in opdracht van JOGG. Bij kinderen en jongeren is, als gevolg van een ongezondere leefstijl gedurende de coronatijd, een toename van gewicht en een toename van de ongelijkheid te verwachten, met name onder kwetsbare kinderen en jongeren. Daarom roept JOGG deze zomer uit tot ‘Zomer van de Gezonde Jeugd’ en doen verschillende kinderburgemeesters vandaag een oproep aan alle gemeenten in Nederland om deze zomer leuke activiteiten voor de jeugd te organiseren. Particulieren, gemeenten en organisaties kunnen hun zomeractiviteiten delen op www.zomervandegezondejeugd.nl. De landelijke kick-off van de Zomer van de Gezonde Jeugd vindt plaats op 4 juli in Amsterdam met JOGG-ambassadeurs Juvat Westendorp en Erik Scherder. Aansluitend zijn er de hele zomer activiteiten in het hele land. Klik hier voor het onderzoeksrapport.

Kinderburgemeesters doen oproep organiseer deze zomer zoveel mogelijk activiteiten voor de jeugd c JOGG
De Goudse wethouder Jeugd en Welzijn Maiken Barker (links), kinderburgemeester Talitha Schaddelee (midden) en wethouder Sport Lauri Vonk (rechts) roepen gemeenten in Nederland op zomeractiviteiten voor kinderen te organiseren in het kader van de Zomer van de Gezonde Jeugd. © JOGG

Grote gevolgen coronavirus voor kinderen en jongeren
In de afgelopen maanden deed JOGG uitgebreid onderzoek naar de gevolgen van het coronavirus voor kinderen en jongeren middels verschillende wetenschappelijke studies en observaties vanuit instanties. Dit resulteerde in het onderzoeksrapport ‘Impact coronamaatregelen op kinderen en jongeren’ door iresearch. Hierin wordt bevestigd dat de directe en indirecte gevolgen van de maatregelen voor kinderen enorm zijn. Het laat zien dat kinderen en jongeren ten tijde van de coronamaatregelen minder bewogen, vaker een beeldscherm gebruikten en dat het sociale leven van kinderen en jongeren achteruitging. Daarom is nu het moment om de aankomende zomer de aandacht op kinderen en jongeren te vestigen en zoveel mogelijk leuke activiteiten voor hen te organiseren.

“Rare tijden vergeten door leuke activiteiten”
In juni erkenden burgemeesters van vijftien grote en middelgrote steden in Nederland al dat kwetsbare groepen hard geraakt zijn door het coronavirus. Nu laten ook de kinderburgemeesters van zich horen. Onder andere kinderburgemeesters Saleisha (’s-Hertogenbosch), Julius (Aalsmeer), Talitha (Gouda) en Mats (Wageningen) doen de oproep aan gemeenten om zoveel mogelijk zomeractiviteiten te organiseren. “Gelukkig hoeven we nu niet meer thuis te blijven en binnen te zitten, maar de coronacrisis is voor heel veel kinderen best wel zwaar geweest”, zegt kinderburgemeester Saleisha van ’s-Hertogenbosch. “Het zou mooi zijn als alle dorpen en steden leuke activiteiten voor ons gaan organiseren, zodat we de rare tijden een beetje kunnen vergeten. Dit kan het beste door samen leuke dingen te doen en lekker te bewegen door bijvoorbeeld sportspelletjes of speurtochten. En dat is ook nog eens gezond!” De Goudse kinderburgemeester Talitha laat weten dat alle kinderen recht hebben op een superleuke zomervakantie. “Vooral nu”. Julius, kinderburgemeester van Aalsmeer, vult aan: “Ook al is er soms in Nederland regen, deze zomer moet je gewoon lekker blijven bewegen”.

Toename sociale ongelijkheid onder kinderen door corona
Marjon Bachra (directeur JOGG): “De sociale ongelijkheid is enorm toegenomen, dat blijkt uit ons onderzoeksrapport over de impact van coronamaatregelen op kinderen. Kwetsbare groepen ervaren meer negatieve gevolgen van de coronacrisis door een daling in inkomen, beperktere toegang tot onderwijs en minder hulp van ouders bij thuisonderwijs. Dit leidt vervolgens weer tot leerachterstanden, slechtere mentale gezondheid en gewichtstoename. Daarom streeft JOGG ernaar dat elke gemeente in Nederland activiteiten gaat organiseren. Op die manier kunnen alle kinderen genieten van een ongedwongen, leuke zomervakantie in eigen land.”

Particulieren, gemeenten en organisaties in Nederland kunnen hun zomeractiviteiten aanmelden op www.zomervandegezondejeugd.nl. Op deze website deelt JOGG gedurende de hele zomerperiode (4 juli-30 augustus) alle lokale activiteiten (zie voor reeds geplande voorbeelden zomeractiviteiten onderaan dit bericht).

Over JOGG
JOGG maakt de fysieke en sociale leefomgeving van kinderen en jongeren gezonder. JOGG vormt samen met gemeenten, maatschappelijke organisaties en bedrijven een landelijk werknet. Samen werken ze aan een onderbouwde, integrale methodiek: de JOGG-aanpak. Daardoor groeit de jeugd op tot een gezonde generatie. Een gezonde toekomst begint bij een gezonde jeugd.