Topzomer voor alle kinderen in Nederland, ondanks coronamaatregelen

Vandaag werd in Amsterdam de landelijke aftrap gegeven voor de Zomer van de Gezonde Jeugd, gelijktijdig met de start van de zomervakantie voor regio Noord. Kinderburgemeester Ilias Admi gaf in de rol van scheidsrechter het startsignaal van een potje voetbal tussen kinderen en danser/acteur Juvat Westendorp en hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder. Gezamenlijk riepen zij iedereen op om zoveel mogelijk zomeractiviteiten voor de jeugd te organiseren en te delen via www.zomervandegezondejeugd.nl. Uit een onderzoek in opdracht van JOGG blijkt dat de impact van de coronamaatregelen op kinderen groot is. Juist nu verdienen alle kinderen een zorgeloze en leuke zomervakantie in eigen land.

Zomer voor de gezonde jeugd
Vandaag gaf de Amsterdamse kinderburgemeester Ilias Admi samen met o.a. Juvat Westendorp en Erik Scherder (beide ambassadeurs van JOGG) de landelijke aftrap van de Zomer van de Gezonde Jeugd. Foto: Patrick van Katwijk.

Onderzoek wijst uit: gevolgen coronamaatregelen groot voor jeugd
In de afgelopen maanden deed JOGG uitgebreid onderzoek naar de gevolgen van het coronavirus voor kinderen en jongeren middels verschillende wetenschappelijke studies en observaties vanuit instanties. Dit resulteerde in het onderzoeksrapport ‘Impact coronamaatregelen op kinderen en jongeren’ door iresearch. Dit rapport bevestigt dat de directe en indirecte gevolgen van de coronacrisis voor kinderen enorm zijn. Zo is er meer stress, eenzaamheid en is de sociale ongelijkheid groter geworden. Vooral kwetsbare groepen ervaren meer negatieve gevolgen als leerachterstanden, slechtere mentale gezondheid en gewichtstoename.

Zomeractiviteiten stimuleren leefstijl en sociaal contact
Marjon Bachra, directeur van JOGG: “De coronacrisis heeft gevolgen voor ons allemaal, maar het is ontzettend belangrijk dat onze aandacht ook uitgaat naar de jeugd. Leuke, sociale activiteiten dragen bij aan het geluk van kinderen en resulteren in meer verbondenheid en samen spelen en bewegen. Uit het onderzoek blijkt dat vooral kwetsbare gezinnen hard geraakt zijn. We mogen de kinderen van deze gezinnen niet uit het oog verliezen. Daarom onze oproep aan alle gemeenten om zoveel mogelijk activiteiten te organiseren.”

JOGG werkt nauw samen met meer dan 150 gemeenten in Nederland, waaronder de hoofdstad. “Het zomerprogramma Midzomer Mokum dat vandaag hier van start ging is een mooi voorbeeld voor andere gemeenten, aldus Bachra. Bij alle zomeractiviteiten in de hoofdstad worden gezonde voorwaarden gesteld, zoals een fysiek en sociaal veilige omgeving, gezond eten en drinken en geen reclame voor ongezonde producten”.

Over de Zomer van de Gezonde Jeugd
Omdat veel kinderen en jongeren hard toe zijn aan een leuke, actieve zomer, heeft JOGG de aankomende zomervakantie uitgeroepen tot de ‘Zomer van de Gezonde Jeugd’, een zomer vol leuke activiteiten. Op die manier worden kinderen en jongeren gestimuleerd om lekker te bewegen, buiten te spelen, spelletjes te doen, wedstrijdjes te organiseren én gezond te eten en drinken. Gemeenten, organisaties en instanties uit heel Nederland kunnen hun zomeractiviteiten aanmelden op www.zomervandegezondejeugd.nl. Op deze website deelt JOGG gedurende de hele zomerperiode (4 juli - 30 augustus) alle activiteiten.

Over JOGG
JOGG maakt de fysieke en sociale leefomgeving van kinderen en jongeren gezonder. JOGG vormt samen met gemeenten, maatschappelijke organisaties en bedrijven een werknet. Samen wordt gewerkt aan een onderbouwde, integrale methodiek: de JOGG-aanpak. Daardoor groeit de jeugd op tot een gezonde generatie. Een gezonde toekomst begint bij een gezonde jeugd.