Natuurorganisaties vragen om helpende hand tijdens World Cleanup Day

Natuurorganisaties door het hele land roepen vrijwilligers op om de handen uit de mouwen te steken tijdens World Cleanup Day: ’s werelds grootste opschoonactie van het jaar. Dat deze actie hard nodig is, werd gisteren duidelijk toen tv-programma De Monitor (KRO-NCRV) bekendmaakte dat de toegenomen drukte in natuurgebieden ook heeft geleid tot meer vervuiling. Geïnteresseerden kunnen op 19 september aansluiten bij verschillende initiatieven, waaronder in de Vlaardingse Broekpolder en het Balijbos. Onder begeleiding van een boswachter maken vrijwilligers een wandeling door de natuur terwijl zij het zwerfafval opruimen. Dit jaar wordt World Cleanup Day in Nederland georganiseerd door Plastic Soup Foundation en Nederland Schoon. Ga naar www.worldcleanupday.nl voor meer informatie of het aanmelden van een actie.

Schoonmaakacties in natuurgebieden harder nodig dan ooit
Schoonmaakacties in natuurgebieden harder nodig dan ooit.

Afval rapen tussen de Schotse Hooglanders
Boswachter Lisa Wassenaar is een van de vele initiatiefnemers die zaterdag 19 september met een groep vrijwilligers op pad gaat. Samen gaan ze de Vlaardingse Broekpolder en het Balijbos een flinke opschoonbeurt geven. Met name De Balij is populair onder recreanten dankzij het diverse aanbod van wandel- en fietsroutes, ruiterpaden en het speelbos voor kinderen. Sinds de uitbraak van het coronavirus is het aantal bezoekers flink toegenomen. Een mooie ontwikkeling, maar niet zonder nadelen, vindt ook Lisa: “Het is jammer dat er steeds meer afval wordt achtergelaten. Op 19 september geven we daarom iedereen de kans om tijdens een mooie wandeling de natuur weer schoon achter te laten. Dat is alles wat we vragen van de bezoekers: respecteer de omgeving en laat haar schoner achter dan je haar aantreft”.

Coronamaatregelen: kleine groepen en 1,5 meter
Op basis van de RIVM-richtlijnen zijn preventiemaatregelen geformuleerd om de opruimacties coronaproof en verantwoord uit te voeren. Daardoor blijft de kans op besmetting minimaal. Zo verzoeken Plastic Soup Foundation en Nederland Schoon deelnemers om alleen in kleine groepen deel te nemen en de anderhalve meter afstand te allen tijde in acht te houden.

Gebruik de Litterati-app
Tijdens World Cleanup Day kan iedereen gebruik maken van de Litterati-app. Hiermee kunnen deelnemers het gevonden en opgeruimde afval vastleggen op hun telefoon. Zo worden waardevolle data verzameld, zoals het soort afval, de locatie en de herkomst ervan, wat uiteindelijk gebruikt wordt voor onderzoek, waarmee het zwerfafvalprobleem bij de bron kan worden aangepakt. Elke gebruiker van de Litterati-app draagt dus bij aan een oplossing voor het zwerfafvalprobleem.

Krachten bundelen tegen zwerfafval
Vanwege de coronacrisis moest de 18e editie van de Landelijke Opschoondag van Nederland Schoon, die jaarlijks medio maart plaatsvindt, worden afgelast. Daarom besloten Nederland Schoon en Plastic Soup Foundation de krachten te bundelen en gezamenlijk de organisatie van World Cleanup Day op zich te nemen. Samen sporen zij niet alleen particulieren van jong tot oud aan om mee te doen, maar ook scholen, bedrijven, verenigingen, (sport)clubs en gemeenten.

Over Plastic Soup Foundation en Nederland Schoon
Plastic Soup Foundation, de initiator van World Cleanup Day in Nederland, heeft naast het opruimen van zoveel mogelijk zwerfafval als doel om waardevolle informatie te verkrijgen over het soort afval dat op straat en in het milieu ligt. Inzicht in soort, locatie én de herkomst van het zwerfafval is onmisbaar bij het vinden van structurele oplossingen. Nederland Schoon beschikt over ruime ervaring en kennis op het gebied van het mobiliseren van burgers voor opschoonacties én biedt kennis en ervaring ter voorkoming van zwerfafval. Zij werkt veel samen met en voor gemeenten, scholen en maatschappelijke organisaties en organiseert jaarlijks de Landelijke Opschoondag.