Uitreiking nieuwe druk befaamd Promenade-krantje markeert start jubileumjaar

Vandaag is het vijftig jaar geleden dat het Haagse Promenade Hotel, sinds afgelopen jaar Leonardo Royal Hotel Den Haag Promenade, officieel werd geopend. Vandaag staat het Haagse hotel, dat nog altijd een prominente plek inneemt in de Haagse hotellerie, stil bij de opening op 11 januari 1971 en het bijzondere jubileum. Dit werd onder andere gedaan met de onthulling van een nieuwe editie van het befaamde Promenade-krantje. De eerste druk werd vandaag overhandigd aan oud-eigenaresse Maya Meijer-Bergmans. Gedurende het hele jaar 2021 vinden er waar mogelijk jubileumacties plaats, van speciale arrangementen voor gasten tot een voor publiek toegankelijke expositie over de geschiedenis van het Promenade Hotel. Voor meer informatie: klik hier.

Onthulling Promenade krantje c Arnaud Roelofsz
Mevrouw Maya Meijer-Bergmans onthult Promenade-krantje met general manager Patrick Aarsman. Bron: Arnaud Roelofsz

Greep uit een aantal bijzondere bezoeken
General Manager Patrick Aarsman: “Op 11 januari 1971 was de officiële opening van het Promenade Hotel. Dit jubileum is een mooi moment om terug te blikken op hetgeen we de afgelopen decennia gezamenlijk bereikt hebben. Zo kijken we vooral met een glimlach terug op een rijke historie van bijzondere bezoeken van wereldwijd bekende gasten zoals Bill Clinton. Als huiskamer van het corps diplomatique is het hotel met grote regelmaat gastheer voor staatshoofden uit binnen- en buitenland. Daarnaast ontvingen we de olympische medaillewinnaars voordat zij ontvangen werden door het koninklijk huis. Wie weet dit jaar weer.”

Hommage aan oud-eigenaresse Maya Meijer-Bergmans
Aarsman vervolgt: “Om ons jubileumjaar te starten, brengen wij het befaamde Promenade-krantje weer ieder kwartaal uit. In dit krantje staan bijzondere verhalen van de afgelopen vijftig jaar, foto’s en interviews met oud-managers en oud-collega’s. Wij zijn dan ook zeer vereerd dat wij het eerste Promenade-krantje symbolisch mochten overhandigen aan Maya Meijer-Bergmans. Het Promenade Hotel was bijna veertig jaar in handen van deze familie en staat mede dankzij hun inzet in het rijtje van de meest historische hotels van Den Haag. Naast terugkijken houden we dit jaar uiteraard de blik op de toekomst. Ik ben er dan ook van overtuigd dat we over vijftig jaar met dezelfde trots terugkijken als dat we dat vandaag doen.”

Maya Meijer Bergmans leest Promenade krantje 1
Foto 2: Maya Meijer-Bergmans leest het nieuwe Promenade-krantje Bron: Arnaud Roelofsz

Stokvis 2 collectie Haags Gemeentearchief

Promenade Hotel c Haags Gemeentearchief
Beeldmateriaal Promenade Hotel Bron: Haags Gemeentearchief.

Hotel met historie
De rijke historie van Het Promenade Hotel gaat terug naar 1813, toen er op deze grond een klein jachthuis genaamd Klein Zorgvliet verrees in eigendom van Koning Willem 1. In 1828 werd er een vergunning aangevraagd voor nog een paviljoen om verversingen te verkopen. Dit paviljoen genaamd Buitenlust, werd twintig jaar later eigendom van Koning Willem 2 en geeft het de naam Klein Zorgvliet terug. Na zijn overlijden komt het in handen van Thomas van Stolk, de stichter van het huidige Van Stolkpark. Hij verkoopt het pand aan architect-ingenieur L.A. Brouwer en opent Hôtel de la Promenade dat steeds verder uitgebreid wordt. De strategische ligging van het hotel werd in de Tweede Wereldoorlog opgemerkt door Duitse militairen die het hotel belegeren. De Scheveningse bosjes waren inmiddels gekapt voor het verkrijgen van schootveld en de rest van de bomen in de omgeving werden gekapt en tijdens de hongerwinter gebruikt als brandhout. Na de oorlog blijft het hotel leeg en vervallen achter en wordt het gesloopt voor wegenaanleg in dit gebied.

Het duurt nog tot 1968 tot de bouw van het Promenade Hotel startte, naar ontwerp van architect P. Zandstra. Het hotel is een kenmerkend gebouw voor die periode: robuust en stevig met veel beton en rechte lijnen. Het hotel is gebouwd door bekende Hagenaar Bertus Meijer. Hij zei dat de reden van de bouw was dat hij ruimte nodig had om zijn schilderijen en kunstwerken op te hangen. Op deze manier kon hij zijn vrienden van over de hele wereld uitnodigen om te komen logeren en van kunst te genieten. Er hingen in het hotel meer dan 600 schilderijen, meer dan 100 litho’s en er stonden tientallen sculpturen. Hiermee heeft het hotel in de Guinness Book of Records gestaan. Hedendaags opereert het hotel onder de naam Leonardo Royal Den Haag Promenade.

Oude advertentie Promenade Hotel
Impressie advertentie Promenade Hotel 1970. Bron: Promenade Hotel

Over Leonardo Royal Hotel Den Haag Promenade
Het Leonardo Royal Hotel Den Haag Promenade is centraal gelegen in de internationale zone van Den Haag, tussen het Ambassadewezen en het stadscentrum. Het hotel beschikt over 178 luxe kamers en suites, restaurant Brut International Flavours, 900m2 wellness faciliteiten en 10 multifunctionele vergaderzalen.