Aankomst eerste lading fruit markeert de ‘Start Brouw’ van twee miljoen liter bier per jaar 

Vandaag is de Stadshaven Brouwerij in Rotterdam officieel gestart met brouwen. Met het brouwen van maar liefst 2 miljoen liter bier per jaar nestelt de Stadshaven Brouwerij zich direct in de top 3 van grootste onafhankelijke craftbierbrouwerijen van Nederland. De publieke opening van deze nieuwe omvangrijke craftbierbrouwerij en horecalocatie is naar verwachting in het voorjaar. Nu al begint de Stadshaven Brouwerij achter de schermen met het brouwen van de eerste bieren. Naast de gebruikelijke ingrediënten voor bier (mout, hop en gist) maakt de Stadshaven Brouwerij gebruik van fruit. Vanochtend werd dan ook de eerste lading fruit met een heftruck geleverd, waarna meesterbrouwer Wesley Aarse en directeur Harm van Deuren het naar de brouwketels brachten. Dit markeerde de feestelijke start van het brouwen. Het fruit wordt als subtiele verrijking verwerkt in een nieuwe craftbierenlijn die is geïnspireerd op de historie van de Rotterdam Fruit Port, ooit Europa’s grootste fruithaven. De Stadshaven Brouwerij bevindt zich namelijk in een 100 jaar oude fruitloods van ruim 5.000 m2 aan de Rotterdamse Merwehaven, die de afgelopen maanden een complete metamorfose heeft ondergaan. De ambitie is om met de eigentijdse bieren het meest onderscheidende en toonaangevende craftbiermerk van Nederland te worden.  

Brouwerij
Foto: v.l.n.r. salesdirecteur Alexander Bruring, directeur en initiatiefnemer Harm van Deuren en meesterbrouwer Wesley Aarse starten met brouwen in de Stadshaven Brouwerij in Rotterdam © Arnaud Roelofsz

Gewaagd ondernemerschap
De Stadshaven Brouwerij is een initiatief van directeur Harm van Deuren, die voor dit project een betrokken groep bierliefhebbers en -experts om zich heen heeft verzameld. Harm vertelt: “Ik ben er trots op dat we van iets onwerkelijks, werkelijkheid hebben kunnen maken. We realiseren in een sneltreinvaart een omvangrijke craftbierbrouwerij waar normaal gesproken een aantal decennia over gedaan wordt. Met de Stadshaven Brouwerij scharen we ons vanuit het niets in de top 3 van onafhankelijke craftbierbrouwerijen in Nederland, echt waanzinnig. Met brouwketels van 4.000 liter en opslagtanks tot 12.000 liter is meesterbrouwer Wesley vandaag gestart met brouwen en ik kan je beloven: dit is niet alleen voor ons een groot avontuur, maar ook voor iedereen die straks bij ons langskomt zodra de deuren eenmaal geopend zijn. We kijken met het hele team erg uit naar de eerste bieren die uit de ketels zullen vloeien en natuurlijk naar de officiële opening voor publiek!”

 

Meesterbrouwer Wesley gooit fruit in ketelAankomst eerste lading fruitFoto boven: meesterbrouwer Wesley Aarse gooit eerste fruit in de brouwketel Foto onder: aankomst eerste lading fruit.© Arnaud Roelofsz

Onderscheidend brouwerijconcept
Voor Nederlandse begrippen wordt dit een unieke mogelijkheid om een brouwerij te bezoeken. Zo worden er rondleidingen en bierproeverijen verzorgd en bevindt zich er een eigentijds “urban-trendy” horecagedeelte met zo’n 350 zitplaatsen. Hier kan men, met uitzicht op de bierketels en het water, genieten van de in-house gebrouwen craftbieren en de uitgebreide menukaart. Het horeca gedeelte dat in het voorjaar open gaat, bestaat uit verschillende ruimtes die ieder een eigen identiteit zullen hebben. Wegens de diversiteit aan ruimtes kunnen bedrijven hier zowel grote presentaties als zakelijke meetings en bedrijfsuitjes organiseren. De komst van de Stadshaven Brouwerij in het herontwikkelde Rotterdam Makers District draagt bij aan de leefbaarheid, circulaire economie en sociale dynamiek van het gebied. Dit moet de nieuwe hotspot van Rotterdam worden: een energiek gebied met een mix van werken, wonen, cultuur, horeca, sport en onderwijs. 

Over de Stadshaven Brouwerij
In het Rotterdam Makers District verrijst aan de Merwehaven een craftbierbrouwerij die zijn weerga niet kent: de Stadshaven Brouwerij. In een 100 jaar oude, volledig gerestaureerde fruitloods van ruim 5.000 m2 wordt 20.000 hectoliter (2 miljoen liter) craftbier per jaar gebrouwen en afgevuld in fles, blik en fust. De brouwerij is toegankelijk voor publiek. Zo worden er rondleidingen en bierproeverijen verzorgd. In hetzelfde karakteristieke pand bevindt zich Stadshaven Brouwerij’s urban-trendy horecaconcept waar men met uitzicht op de brouwketels in een gezellige ambiance kan genieten van een uitgebreide menukaart. Initiatiefnemers van de Stadshaven Brouwerij zijn een betrokken groep bierliefhebbers en -experts  met decennia aan ervaring met diverse horeca- en bierconcepten.