Jonge zwerfafvalraper thuis verrast door Nederland Schoon

De 4,5-jarige Jens Janssen uit Rosmalen is vandaag thuis verrast door Nederland Schoon met een taart en pakket aan opschoonmaterialen. Dit omdat hij het 7.500ste schoongebied in Nederland heeft aangemaakt. De ouders van Jens leren hem om zijn eigen afval in de afvalbak te gooien en dat vindt de kleuter zo belangrijk dat hij samen met zijn ouders een eigen schoongebied heeft aangemaakt. Zo houdt de jonge zwerfafvalraper voortaan zijn eigen straat zwerfafvalvrij. De ouders van Jens hopen een voorbeeld te vormen voor andere ouders met (jonge) kinderen. Zelf een schoongebied aanmaken kan via: www.supportervanschoon.nl.

ROSMALEN - De 4,5-jarige Jens Janssen uit Rosmalen heeft het 7.500ste schoongebied geclaimd en om deze mijlpaal te vieren werd hij thuis verrast met een taart en opschoonmaterialen. © RONALD SPEIJER
4,5-jarige Jens Janssen uit Rosmalen maakt 7500ste schoongebied aan © Ronald Speijer

Jong geleerd, oud gedaan
“Wij vinden het belangrijk dat Jens opgroeit in een schone leefomgeving", aldus Anniek van Cuijk, de moeder van Jens. “Daarom brengen we hem bij dat het een kleine moeite is om afval in de afvalbak te gooien. We gaan regelmatig een stukje wandelen in de wijk of spelen in de speeltuin bij ons in de buurt. Als hij op straat afval ziet liggen, raapt hij het tegenwoordig zelf met handschoenen op en gooit hij het in de afvalbak. Om die reden kwamen we op het idee om een schoongebied aan te maken op de website van Nederland Schoon. Voor nu houden we alleen nog onze straat zwerfafvalvrij, maar de ambitie is om meerdere gebieden schoon te houden naarmate Jens ouder wordt. Het is niet alleen goed voor het milieu, maar ook nog eens gezellig om samen op pad te zijn!”

Helene van Zutphen van Nederland Schoon: “Wij zijn natuurlijk hartstikke blij dat Jens het 7500ste schoongebied heeft aangemaakt. Hij laat zien dat zelfs de allerkleinsten zich bewust kunnen zijn van het belang van een schone omgeving. Wij roepen jong én oud op om ook een schoongebied aan te maken of een opschoonactie aan te maken voor de Landelijke Opschoondag op zaterdag 20 maart. Samen maken we Nederland zwerfafvalvrij.”

Over Nederland Schoon
Een Nederland vrij van zwerfafval is belangrijk voor mens, dier en milieu. Nederland Schoon werkt daarom al 28 jaar intensief samen met bedrijven, burgers, maatschappelijke instanties en overheid om zwerfafval aan te pakken en ervoor te zorgen dat een schone omgeving de norm wordt en blijft. Door middel van onderzoeken, samenwerkingen, het delen van kennis en het geven van advies, wordt niet alleen meer bewustwording, maar ook gezamenlijk verantwoordelijkheidsgevoel gecreëerd. Een voorbeeld van deze aanpak is Supporter van Schoon, een landelijk initiatief dat mensen verenigt en activeert om zo een grotere vuist tegen zwerfafval te maken. Nederland Schoon is tevens initiatiefnemer van de Landelijke Opschoondag. Ga voor meer informatie naar www.nederlandschoon.nl of www.supportervanschoon.nl.