Kostuums uit het depot van het Rijksmuseum te zien in ‘Mode uit het Rijksmuseum in huis’
In Museum Ons’ Lieve Heer op Solder is zodra de lockdown wordt opgeheven de tentoonstelling ‘Mode uit het Rijksmuseum in huis’ te zien. De tentoonstelling bestaat uit een unieke verzameling 19de-eeuwse kostuums uit het depot van het Rijksmuseum. Dergelijke kleding werd gedragen door de vrouwen en kinderen die hier naar de verborgen kerk gingen en is voor een groot deel nog niet eerder vertoond. De kledingstukken zijn gemaakt met kostbare textielen en zijn van hoge kwaliteit, waardoor ze goed bewaard zijn gebleven.De modetentoonstelling is gecombineerd te bezoeken met het stageatelier van het jonge modebedrijf CRUÈL dat zich tevens in het museum bevindt. Hiermee slaat het museum een brug tussen de rol van mode in het verleden en de slow-fashion trend van vandaag de dag. Oprichter en ontwerper William Ampofo begeleidt in het atelier vier mbo-studenten van de opleiding Fashion Design. Samen werken ze toe naar een speciale slow fashion collectie geïnspireerd op het museum en de 19de-eeuwse kostuums uit het Rijksmuseum. De tentoonstelling en het modeatelier zijn te bezoeken tot en met 9 juni 2021. Kijk voor meer informatie op: www.opsolder.nl
Niet eerder vertoonde 19de-eeuwse mode in Museum Ons’ Lieve Heer op Solder © Ons’ Lieve Heer op Solder
Nooit eerder vertoonde 19de-eeuwse mode
De japonnen, mantels en kinderjurken in de tentoonstelling komen uit het depot van het Rijksmuseum en zijn voor een groot deel nog niet eerder aan publiek vertoond. Bezoekers kunnen deze 19de-eeuwse mode bewonderen op een plek waar deze ook gedragen is. Door de combinatie met de veelal 19e-eeuws uitgemonsterde vertrekken wanen bezoekers zich terug in de tijd. De tentoongestelde kleding werd gedragen door vrouwen en kinderen uit de betere standen. Kleding was kostbaar, werd lang gedragen en steeds vermaakt naar de laatste mode. De tentoonstelling toont de ontwikkeling van de vormen, technieken en materialen en zo dus ook het modegevoel en de smaak van de 19e-eeuwse kerkbezoekers.
Unieke stageplek voor Fashion Designers
Museum Ons’ Lieve Heer op Solder is tijdens de modetentoonstelling ook tijdelijk het huis van het jonge modemerk CRUÈL, opgericht door William Ampofo. Vier studenten van de mbo-opleiding Fashion Design kunnen op 1 maart van start met hun stage. Door de huidige coronamaatregelen lukt het veel mbo-studenten niet om een stageplek te vinden. Het museum besloot daarom de handen ineen te slaan met modeontwerper Ampofo en het ROC van Amsterdam. Het atelier biedt studenten een podium om tijdens hun opleiding op een bijzondere plek te werken en de thematiek van het museum te integreren in hun ontwerpen.
De 22-jarige Ampofo studeerde in 2019 af aan de mbo-opleiding Fashion Design van het ROC van Amsterdam. Hij gelooft dat jezelf tot uitdrukking brengen een noodzaak is en moedigt elk individu aan om precies te zijn wie ze willen zijn door te denken, zeggen, doen en dragen wat ze willen. Deze visie sluit naadloos aan bij het gedachtegoed van Museum Ons Lieve Heer op Solder.
Boven: Niet eerder vertoonde 19de-eeuwse mode in Museum Ons’ Lieve Heer op Solder. Onder: Stageatelier CRUÈL © Ons’ Lieve Heer op Solder
Fotograaf: Rebekka Mell
Over museum ‘Ons Lieve Heer op Solder
In het hart van de Amsterdamse binnenstad en verborgen in een 17de-eeuws grachtenhuis bevindt zich Museum Ons’ Lieve Heer op Solder. Het museum bestaat uit twee gebouwen die zijn verbonden middels een ondergrondse doorgang. Op de zolder van het historische woonhuis is een compleet ingerichte huiskerk te vinden; het best bewaarde geheim van Amsterdam. Het museum organiseert wisselende exposities met als hoofdthema’s identiteit, inclusiviteit en diversiteit. Meer informatie via www.opsolder.nl.