Vandaag vindt de 19e editie van de Landelijke Opschoondag plaats. Traditiegetrouw luiden tienduizenden Nederlanders op deze dag de lente in door de buurt zwerfafvalvrij te maken. De Landelijke Opschoondag ziet er in verband met de coronamaatregelen anders uit dan andere jaren. Zo verzoeken organisatoren Nederland Schoon en Plastic Soup Foundation de deelnemers om niet in groepen, maar uitsluitend alleen, in duo’s of met het eigen gezin op pad te gaan. Door de lockdown spenderen we meer tijd buiten, met als gevolg dat er ook ander en op andere plekken zwerfafval verschijnt. “Daarom is het belangrijker dan ooit dat we juist nu onze geliefde straat, buurt, park, strand en eigenlijk heel Nederland zwerfafvalvrij maken en houden”, aldus Helene van Zutphen, directeur Nederland Schoon. Tot nu toe zijn er al 4.201 opschoonacties en gebieden door heel Nederland aangemaakt en doen 31.753 mensen mee aan de Landelijke Opschoondag.Een actie of schoongebied aanmaken kan nog steeds via www.supportervanschoon.nl Vandaag is het Landelijke Opschoondag c Nederland Schoon
Vandaag is het Landelijke Opschoondag © Nederland Schoon

De Landelijke Opschoondag vindt op 20 maart 2021 voor de 19de keer plaats en wordt georganiseerd door Nederland Schoon en Plastic Soup Foundation. Het jaarlijkse evenement zorgt ervoor dat Nederland zwerfafvalvrij de lente in gaat. Niet alleen particulieren van jong tot oud starten opschoonacties, ook scholen, bedrijven, verenigingen, (sport)clubs en gemeenten steken de handen uit de mouwen. 

Door de pandemie zijn we buiten meer gaan waarderen en een schone buurt belangrijker gaan vinden”, vertelt Helene van Zutphen, directeur van Nederland Schoon. “Veel onderzoeken en studies hebben de afgelopen maanden uitgewezen dat we vaker en langer buiten zijn. Dat heeft helaas als direct gevolg dat er ook ander zwerfafval in het straatbeeld verschijnt. We zien een aanzienlijke toename in het aantal opschoonacties die in eigen buurt plaatsvinden. Ruim 90% van de Nederlanders vindt een schone buurt immers aantrekkelijker om in te wonen. Daarom luidt het thema van de Landelijke Opschoondag van dit jaar ‘Word weer verliefd op je buurt’. We gunnen het immers iedereen om de schoonheid van de eigen omgeving te herontdekken.”

NL Schoon 1NL Schoon 2
Vandaag is het Landelijke Opschoondag © Nederland Schoon

Zwerfafvalonderzoek dankzij deelnemers
Deelnemers aan de Landelijke Opschoondag wordt gevraagd gebruik te maken van de Litterati-app. Hiermee kan het gevonden en opgeruimde afval vastgelegd worden via de telefoon. Deze verzameling van gegevens wordt gebruikt voor onderzoek naar zwerfafval, waarbij ook gezocht wordt naar structurele, effectieve oplossingen met de deelnemende organisaties en bedrijven. Zo kan het zwerfafvalprobleem bij de bron worden aangepakt.

Coronamaatregelen tijdens de Landelijke Opschoondag
Op basis van de RIVM-richtlijnen zijn preventiemaatregelen geformuleerd om de opruimacties dit jaar coronaproof en verantwoord uit te voeren. Zo verzoeken Nederland Schoon en Plastic Soup Foundation deelnemers om de anderhalve meter afstand te allen tijde in acht te houden, altijd handschoenen te dragen en individueel, in duo’s of met het eigen gezin op pad te gaan.

Over Nederland Schoon en Plastic Soup Foundation
Nederland Schoon beschikt over ruime ervaring en kennis op het gebied van het mobiliseren van burgers voor opschoonacties én biedt kennis en ervaring ter voorkoming van zwerfafval. Zij werkt veel samen met en voor gemeenten, scholen, bedrijven en maatschappelijke organisaties en organiseert jaarlijks de Landelijke Opschoondag. Plastic Soup Foundation, tevens initiator van World Cleanup Day in Nederland, heeft naast het opruimen van zoveel mogelijk zwerfafval als doel om waardevolle informatie over het soort afval dat op straat en in het milieu ligt te verkrijgen. Inzicht in soort, locatie én de herkomst van het zwerfafval is onmisbaar bij het vinden van structurele oplossingen.