Nieuwe blikvangers in Rotterdams straatbeeld uniek in Nederland

Vandaag zijn de nieuwe bordesroltrappen van World Trade Center Rotterdam voor het eerst in gebruik genomen. De blikvangers zijn niet alleen een nieuwe aanwinst voor het straatbeeld van Rotterdam, maar ook uniek in Nederland. Het zijn de allereerste roltrappen in de buitenlucht die het bordes volgen en dus zowel diagonaal als horizontaal verplaatsen. WTC Rotterdam is al langere tijd bezig met de verduurzaming van het monumentale gebouw. De revitalisatie van het entreegebied maakt onderdeel uit van het grote masterplan waarmee WTC Rotterdam wordt klaargemaakt voor de toekomst. 

Jan Willem en Eveline bij roltrap
Bijschrift: Nieuwe, unieke bordesroltrappen van WTC Rotterdam voor het eerst in gebruik genomen door Jan-Willem Kos, Senior Asset Manager van gebouweigenaar Bouwinvesten Eveline Steenbergen, Managing Director van World Trade Center Rotterdam. Foto: Gerrit Vermeulen.

Aan de realisatie van de bordesroltrappen is maandenlang gewerkt door architectenbureau BiermanHenket, bouwer Van Wijnen, leverancier Schindler en projectmanager Cushman & Wakefield Project & Development Services. Managing Director van World Trade Center Rotterdam Eveline Steenbergen is enthousiast over het eindresultaat: “We zijn ontzettend trots dat Nederlands allereerste bordesroltrappen in de buitenlucht naar de entree van World Trade Center Rotterdam leiden. Het is het toonbeeld van moderne techniek, en tegelijkertijd is het monumentale karakter van het gebouw en van de prachtige trappartij in ere gehouden. De symmetrie is terug en zelfs de tegels die moesten worden verwijderd voor de roltrap zijn hergebruikt op de plek waar de oude roltrap zat.”

De roltrap is ook op internationale schaal erg speciaal, legt Rob Jue, directeur Nieuwbouw van leverancier Schindler, uit: “Zelfs in de ‘roltrapwereld’ is dit een bijzonder exemplaar. Wereldwijd is het aantal bordesroltrappen in de buitenlucht zeer gering. Het betreft immers een zeer complexe constructie en bovendien moeten  de trappen bestand zijn tegen alle mogelijke weersomstandigheden. De roltrappen zijn dan ook robuuster dan andere roltrappen, zodat deze ook echt een lange toekomst tegemoet kunnen gaan. Uiteraard zijn de bordesroltrappen zo duurzaam mogelijk geproduceerd en laag in energieverbruik.”

Revitalisatie van WTC Rotterdam
Met de oplevering van de roltrappen wordt de tweede fase afgerond van de werkzaamheden aan de hoofdentree. Daarmee is WTC Rotterdam een stap dichter bij de voltooiing van het grote masterplan. Hierin worden huurders en bezoekers voorzien van nog meer hoogstaande faciliteiten, waaronder een hotel, brasserie, bedrijfsrestaurant en een in-house citygym. De komende periode wordt hard gewerkt aan de voltooiing van het plan, waaronder de opening van de nieuwe brasserie Jules en de rest van het entreegebied.

Over World Trade Center Rotterdam
World Trade Center Rotterdam, gesitueerd in het bruisend stadscentrum en midden in het Central Business District, maakt sinds 2015 deel uit van het Office Fund van Bouwinvest en beschikt over een totaal vloeroppervlak van 82.000 m². WTC Rotterdam is als lid van de World Trade Centers Association onderdeel van het grote internationale netwerk van World Trade Centers en werkt  intensief samen met diverse partners op het gebied van internationaal zakendoen. Het voormalige Beursgebouw is een Rijksmonument en biedt momenteel huisvesting aan ca. 100 huurders. Naast de huurmogelijkheid van ‘state of the art’ kantoorruimte worden zzp’ers en incidentele huurders voorzien van flexibele werkruimte in het Business Center. Het gebouw staat bekend om het hoge voorzieningenniveau met onder meer een hotel met 168 kamers, een congrescenter, de Koffiesalon, een Art Gallery, inhouse-gym, bedrijfsrestaurant, brasserie, WTC Service Store, parkeergarages en shops. Meer informatie: www.wtcrotterdam.com.

Roltrappen WTC
Bijschrift: de nieuwe bordesroltrappen van WTC Rotterdam. Foto: Gerrit Vermeulen