Haags Jeugdfestival strijdbaar: ‘We willen een échte festivalervaring voor kinderen, geen strakke, gestructureerde setting.”

Het Haagse jeugdfestival Boekids, dat dit jaar in september plaats zou vinden, gaat ook dit jaar in verband met corona niet door. De festivalorganisatie toont zich strijdvaardig en laat weten dat het voorbereide programma doorgeschoven wordt naar de nieuwe data in 2021: op 21 & 22 mei 2022 vindt Boekids plaats in PIP Den Haag op de Binckhorst. Boekids University, een interactief lesprogramma voor scholieren, gaat in het najaar wel door, aangepast aan de coronamaatregelen van dat moment. “We moeten pro-actief op de situatie inspelen.” De data voor Boekids University voor dit najaar worden binnenkort bekendgemaakt. Bezoekers met tickets voor Boekids 2021, krijgen hun geld automatisch teruggestort. Meer info: www.boekids.nl.

Boekids Festival c Fred Ernst
Jeugdfestival Boekids gaat dit jaar helaas wederom niet door. Foto: Fred Ernst. 

‘Wij willen een échte festivalervaring voor kinderen, geen strakke setting’
Vorig jaar werd de organisatie van Boekids net als vele andere evenementen overvallen door de coronamaatregelen. Het fysieke festival werd geannuleerd, maar online werden voor kinderen alsnog verschillende activiteiten georganiseerd, zoals workshops en voorleessessies. Dit jaar koos de organisatie van Boekids ervoor om het festival in september te laten plaatsvinden, maar helaas moet nu toch geconcludeerd worden dat het evenement ook dit jaar niet plaats kan vinden.

Directeur Ellen van Heijningen: “We vinden het natuurlijk echt dramatisch. We hebben werkelijk naar alle opties en alternatieven gekeken om het festival alsnog te organiseren, maar de capaciteitsbeperkingen, het verplichte testen als voorwaarde om aan het festival deel te nemen en de huidige, onzekere omstandigheden, maken het voor ons onmogelijk om Boekids te organiseren zoals wij het voor ogen hebben. Bovendien is een strak gestructureerde setting niet de festivalervaring die wij kinderen en jongeren willen meegeven. Daarom kijken we vooruit naar mei 2022.”

Boekids University gaat door in november
De organisatie van Boekids gooit zeker niet de handdoek in de ring: wat wel door kan gaan, gaat door. Zo vindt Boekids University, de interactieve collegereeks voor leerlingen uit het voortgezet onderwijs, alsnog plaats, zij het in aangepaste vorm. Van Heijningen: “Boekids University wordt verplaatst naar november en zal afhankelijk van de dan geldende regels online, op hybride wijze of fysiek plaatsvinden. We laten ons niet uit het veld staan: we spelen pro-actief op de situatie in en zorgen dat we op alle mogelijke scenario’s voorbereid zijn.”

Over Jeugdfestival Boekids
Boekids is al vanaf de eerste editie in 2003 hét toonaangevende festival dat kinderen en (jong)volwassenen stimuleert, enthousiasmeert en uitdaagt om literatuur te ontdekken. Naast Boekids Festival wordt Boekids University georganiseerd, een reeks interactieve colleges voor het primair en voortgezet onderwijs. Boekids University stelt vragen, biedt antwoorden en daagt uit om actief deel te nemen. Ga voor meer informatie naar www.boekids.nl