Consumenten siervuurwerk onderweg naar winkels voor veilige jaarwisseling in huiselijke kring

Nadat Mark Rutte gisteren tijdens het Coronadebat heeft aangegeven dat er géén OMT advies komt, lijkt een landelijk vuurwerkverbod vanwege het ontlasten van de Coronazorg van de baan. Om die reden zijn de vuurwerkleveranciers vandaag begonnen met het uitleveren van siervuurwerk aan alle verkooppunten door het hele land. Al eerder sprak vaste OMT expert Diederik Gommers zich erover uit op de landelijke televisie dat hij tijdens Oud & Nieuw “meestal geen vuurwerkslachtoffers op de IC ziet en ik ben het er niet helemaal over eens dat we corona gebruiken om het vuurwerk af te schaffen.” Afgelopen maandag liet Ernst Kuipers (voorzitter Landelijk Netwerk Acute Zorg) aan het kabinet weten tijdens het debat, dat: “het met een eindejaarsviering altijd druk is op de spoedeisende hulp (SEH), maar dat het aantal opnames dat daaruit voortvloeit en de duur naar verhouding altijd zeer beperkt is.” Aangezien er nu geen koppeling meer is tussen de Coronazorg en het afsteken van siervuurwerk en het over 6 weken al Oud & Nieuw is, worden op dit moment in het hele land de verkooppunten bevoorraad met siervuurwerk en sterretjes. Knalvuurwerk, vuurpijlen en singleshots zijn inmiddels al verboden, dus de Vuurwerkbranche verwacht dit jaar een veilige Oud & Nieuw viering, die traditioneel gevierd wordt in kleine kring met buren, familie en vrienden.

Vuurwerkleveranciers starten met distributie siervuurwerk naar landelijke verkooppunten nu er geen OMT advies komt c PR 2 1 Vuurwerkleveranciers starten met distributie siervuurwerk naar landelijke verkooppunten nu er geen OMT advies komt c PR 1

Consumenten siervuurwerk onderweg naar winkels
De vuurwerkbranche heeft miljoenen kilo's siervuurwerk op voorraad en kan niet langer wachten met uitleveren aan de winkels, aangezien het al over 6 weken Oud & Nieuw is. Door het tijdelijke, eenmalige vuurwerkverbod van vorig jaar heeft de branche extra opslagruimte moeten huren, en die huren lopen nu af, dus er moet wel worden uitgeleverd.

 

 “Normaal starten we op 1 november met uitleveren, maar we hebben het OMT advies even afgewacht” aldus Leo Groeneveld, voorzitter van BPN (Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland). “Nu Mark Rutte gisteren aan de Tweede Kamer heeft laten weten dat er géén OMT advies komt, is het voor ons duidelijk dat er geen aantoonbare koppeling is met te verwachten extra druk op de zorg. Het is dus geen zorgbeslissing meer maar een politieke discussie, en dat is dit onderwerp al jaren. Wij verheugen ons dus samen met 10 miljoen Nederlanders op een feestelijke en veilige jaarwisseling in huiselijke kring!”