Voorlopig einde aan vrouwelijk leiderschap in de erotiekbranche

Audrey van Ham stopt na drie jaar als CEO van Nederlands bekendste erotiekmerk Christine le Duc. Audrey was de eerste vrouwelijke CEO in de geschiedenis van merk. Het was dan ook haar doel om vrouwen een andere kijk op erotiek te geven. Met haar team dat voor 90% uit vrouwen bestaat, zorgde ze voor de nieuwe koers die het merk nodig had. Onder haar leiding werden verschillende initiatieven opgezet om het taboe rondom erotiek te doorbreken zoals lancering van plaform ‘Club le Duc’ en de ‘Raad & Daad Lijn’ en werden er diverse workshops gegeven op evenementen als de Huishoudbeurs, het LINDA.festival en ladies nights in Etos-filialen. Daarnaast waren er verschillende samenwerkingen met bekende vrouwen als Fayah Lourens, Goedele Liekens en influencers als Roxanne Kwant. Sinds 2018 stond van Ham aan het roer van het merk, waarvan de omzet elk jaar procentueel sterk steeg. In de afgelopen 3 jaar is de totaalomzet ruim verdubbeld, voornamelijk te danken de stijgende verkoop van lingerie. Audrey van Ham stopt per 1 december als CEO van Christine le Duc en gaat met haar expertise aan de slag in een andere branche. Ze draagt het stokje over aan Eric Idema. Voor meer informatie zie: www.christineleduc.nl 

Christine le Duc CEO Audrey van Ham 1 c Gino van den Broecke
Christine le Duc-CEO Audrey van Ham stopt na 3 jaar leiderschap © Gino van den Broecke

Succesvolle strategie en onderscheidende positionering 
Eerder werd bekendgemaakt dat van Ham en haar partner Christine le Duc hebben verkocht aan EQOM Group en dat van Ham toe zou treden tot het management van de groep. Inmiddels heeft van Ham besloten dat niet alleen het merk, maar ook zij toe is aan een volgende uitdaging: “De afgelopen jaren hebben we hard gewerkt om ervoor te zorgen dat Christine le Duc weer de aandacht zou krijgen die het merk verdient. Met trots kan ik zeggen dat dat zeker is gelukt. Met een succesvolle strategie, zowel online als offline, een onderscheidende positionering en meer zichtbaarheid hebben we ervoor gezorgd dat het voor de kopers interessant was om Christine le Duc aan hun portfolio toe te voegen. Ik blik dan ook met veel trots terug op mijn tijd bij het merk en neem veel mooie herinneringen met mij mee. Ik geloof in de kracht van data driven online commercie in combinatie met offline experience en ga met deze ervaring aan de slag in een andere branche.” 

Initiatieven om taboe te doorbreken 
Van Ham zette zich de afgelopen jaren in om het taboe rondom seks te doorbreken. Allereerst kregen de winkels een en andere functie en complete metamorfose. Deze werden ingericht als experience centers middenin reguliere winkelstraten om binnen stappen laagdrempeliger te maken. In de vijf winkels worden o.a. workshops gegeven door de winkelmedewerksters, beter bekend als ‘de vrouwen van Le Duc’. Zij geven voorlichting over diverse technieken, maar ook hoe men op prikkels reageert en welk assortiment aan seksspeeltjes daarbij past. Daarnaast lanceerde het merk ook de workshop 'Le Duc for students' waarbij er 'pleasure les' werd gegeven aan studenten. “Vooral jongeren laten zich vaak leiden door wat ze in pornofilms zien, maar dat is niet de realiteit. Tijdens de workshops en voorlichtingen laten we zien dat het ook anders kan en hoe je het plezier in seks kan (her)ontdekken.”, aldus van Ham. 

Workshop Le Duc for students c Christine le DucOLYMPUS DIGITAL CAMERA
Foto boven: voorlichting tijdens workshop 'Le Duc for students'. Foto onder: Audrey van Ham samen met Goedele Liekens © Christine le Duc

Ook tijdens de coronacrisis werden er nieuwe initiatieven gelanceerd. Zo introduceerde Christine le Duc de ‘Raad & Daad Lijn’ voor singles en stelletjes in quarantaine. Dit omdat men veel binnenshuis was door het coronavirus. Dat zorgde - letterlijk - voor de nodige uitdagingen en spanningen, zowel positief als negatief. Daarnaast was er de lancering van erotisch platform ‘Club le Duc’ samen met 18 vrouwelijke samenwerkingspartners om de ‘sexual empowerment’ te stimuleren waarbij het genot van de vrouw centraal staat. Onlangs maakte Christine le Duc nog bekend dat zij als sponsor in het vrouwelijke racingteam Driven by Ambition stapte. Het doel van het raceteam is om samen met het platform 'Lead your future' middels het racen jonge, vrouwelijke talenten te koppelen aan bedrijven uit branches die de vrouwelijke doelgroep lastiger bereiken, zoals de automotive branche. 

Over Christine le Duc 
Christine le Duc, opgericht in 1968, is een bekende aanbieder binnen de erotiekbranche in Nederland. De winkels en de webshop van Christine le Duc hebben een open uitstraling en de ruime keuze van een speciaalzaak in erotische artikelen. In december 2020 is het platform ‘Club le Duc’ opgericht waar samen met experts en diverse partners die nieuwste ontwikkelingen, workshops en verhalen worden gedeeld op vlak van erotiek. Het assortiment bestaat uit onder meer een uitgebreide collectie lingerie, sexual wellness producten en lovetoys. De winkels kenmerken zich door de aangename omgeving met integere en deskundige medewerkers. Christine le Duc heeft een Nederlandse en een Belgische webshop en 5 vestigingen verspreid over Nederland. Ook is het assortiment verkrijgbaar bij Wehkamp, Etos en Bol.com.