Gouda organiseert opschoonacties in het kader van 750 jaar Gouda

Tijdens de 20e editie van de Landelijke Opschoondag op zaterdag 19 maart steken Gouwenaars de handen uit de mouwen voor een zwerfafvalvrij Nederland en in het bijzonder Gouda. Deze actie wordt georganiseerd in het kader van het 750-jarig bestaan van de stad en is in samenwerking met verschillende Goudse bedrijven en organisaties opgezet. Inwoners en bedrijven worden opgeroepen om deel te nemen aan de opschoonacties die door de hele stad plaatsvinden. Ook wethouders Michel Klijmij-van der Laan en Thierry van Vugt en het kindercollege gaan de straat op om zwerfafval op te ruimen. Deelnemers krijgen een schoonmaaktas met grijpers, vuilniszakken, handschoenen en natuurlijk een pak Goudse stroopwafels die men gratis kan ophalen op verschillende plekken in Gouda. Voor meer informatie of het aanmaken van een actie zie: www.nederlandschoon.nl en www.gouda750.nl

imageimage
Gouda organiseert opschoonacties in het kader van 750 jaar Gouda © Gemeente Gouda

Doe mee aan de Landelijke Opschoondag
De opschoonacties tijdens de Landelijke Opschoondag worden georganiseerd in samenwerking met de gemeente Gouda, Cyclus B.V., Programmateam Gouda750, de Brede School, Gouda Bruist, Woonpartners Midden Holland, Mozaïek Wonen en Kwadraad. De Gouda750 schoonmaaktassen zijn twee weken voor de actie af te halen op verschillende adressen in alle wijken van de stad. Gouwenaars worden opgeroepen om de buurt, straten, parken, pleinen en plantsoenen te ontzien van zwerfafval zoals zwervende mondkapjes, blikjes, flesjes en ander afval. De leukste actie met de mooiste berichten op de social media (#GoudaSchoon) verdient een lekkere taart. 

“We willen Gouda in één dag schoner dan ooit krijgen”, stelt wethouder Michel Klijmij-van der Laan. “Van de binnenstad tot de buitenwijken. De Landelijke Opschoondag is een heel laagdrempelige en feestelijke activiteit, waar iedere inwoner of organisatie aan mee kan doen. Samen de stad schoonmaken past perfect bij het motto van Gouda750: Geef Gouda door!”

Samen bereiken we meer
Helene van Zutphen, directeur van Nederland Schoon is blij met de deelname van Gouda aan de Landelijke Opschoondag: “Wij zetten ons in om te zorgen dat nieuw zwerfafval wordt voorkomen en bestaand zwerfafval wordt opgeruimd. Dit doen we door met vele partijen samen te werken, zo ook met Gouda. Ik ben erg trots dat zij deze samenwerking aan willen gaan en zich hard maken voor een zwerfafvalvrij Nederland. Daarnaast vind ik het goed om te zien dat alle partners extra stappen zetten tijdens de Landelijke Opschoondag, door middel van het organiseren van opschoonacties met als mooi voorbeeld de inzet van Gouda en tevens hoe een samenwerking met de gemeente en verschillende bedrijven kan ontstaan. De grote belangstelling van partners om zich te committeren aan de Landelijke Opschoondag draagt enorm bij aan de bewustwording rond het thema zwerfafval, want alleen samen bereiken we meer.”

Stukken zwerfafval tellen
Via de website www.nederlandschoon.nl kan een actie namens een van de partnerbedrijven aangemaakt worden. Op de kaart met opschoonacties is dan ook precies te zien welke acties bij welke organisatie horen. Ook worden deelnemers gevraagd zwerfafval te registreren met de Litterati-app. Achteraf wordt gedeeld hoeveel stukken zwerfafval van welk merk is gevonden. Op basis van die gegevens, gaan deelnemende producenten aanpakken definiëren en actief een vervolg geven aan de Landelijke Opschoondag. Bedrijven kunnen zich nog steeds aanmelden als partner van Nederland Schoon. Lees hierover meer op www.nederlandschoon.nl/supporter-van-schoon/partners/.

Over Nederland Schoon
Een Nederland vrij van zwerfafval is belangrijk voor mens, dier en milieu. Nederland Schoon werkt daarom al 30 jaar intensief samen met bedrijven, burgers, maatschappelijke instanties en overheid om zwerfafval aan te pakken en ervoor te zorgen dat een schone omgeving de norm wordt en blijft. Door middel van onderzoeken, samenwerkingen, het delen van kennis en het geven van advies, wordt niet alleen meer bewustwording, maar ook gezamenlijk verantwoordelijkheidsgevoel gecreëerd. Een voorbeeld van deze aanpak is Supporter van Schoon, een landelijk initiatief dat mensen verenigt en activeert om zo een grotere vuist tegen zwerfafval te maken. Dit jaar wordt voor de 20e keer de Landelijke Opschoondag georganiseerd. Ga voor meer informatie naar www.nederlandschoon.nl.

Over Geef Gouda door!
In 2022 viert Gouda dat het 750 jaar geleden is dat Graaf Floris V van Holland stadsrechten verleende aan Gouda. Een feest, leunend op de historie maar gericht op de toekomst. Gouda750 is voor iedereen, jong en oud, groot en klein, Gouwenaar en bezoeker. Gouda750 inspireert inwoners, bedrijven en instellingen om de stad nóg mooier en leuker te maken. Het motto van het feest is dan ook ‘Geef Gouda door!’