Brancheorganisatie APPLiA Nederland maakt jaarcijfers 2021 bekend 

Brancheorganisatie APPLiA Nederland presenteert vandaag het jaarverslag 2021 waarin wordt teruggeblikt op consumententrends en de verkoop van importeurs en fabrikanten van elektrische huishoudelijke apparaten. Het jaar 2021 kenmerkt zich wederom door de coronapandemie en de bijkomende lockdowns. Ook afgelopen jaar investeerden Nederlanders massaal in elektrische huishoudelijke apparaten en ligt de online verkoop structureel hoger dan voor de coronapandemie. Met name in het begin van 2021 steeg de verkoop, maar in de tweede helft van 2021 sloeg dat om. Op jaarbasis is de afzet per saldo daardoor gelijk gebleven aan 2020. De totale omzet van 2021 was 3,33 miljard euro. De meeste trends uit 2020 zetten zich dan ook in 2021 voort. Groot verschil is dat de branche zich door o.a. de tijdelijke sluiting van winkels nog meer gefocust heeft op online verkoop aan de consument. Het wisselen tussen online en offline verkoop is voor zowel de consument als de retailer het afgelopen jaar een redelijk soepele omschakeling geworden. Nederland is dan ook een van de meest digitaal volwassen landen van Europa en staat op de tweede plek in de ranglijst van ‘Technical Consumer Goods’. Een volledig overzicht van alle cijfers per productcategorie vindt u onderaan dit persbericht. Voor meer informatie over APPLiA Nederland: https://applianederland.nl/jaarverslag-2021

slimme apparaten keuken smart
Foto: consument blijft investeren in slimme en duurzame huishoudelijke apparaten 

Meer investeren in groothuishoudelijke apparaten
Uit de cijfers van onderzoeksbureau GfK blijkt dat de omzet van alle technologiesectoren, waaronder consumer electronics, telecom en IT, in 2021 gelijk is gebleven aan de omzet in 2020. Enkel bij groothuishoudelijke apparaten is er een omzetgroei van 7% gerealiseerd. De consument heeft het afgelopen jaar dus meer geïnvesteerd in het huishouden. Ongeveer de helft van de omzetgroei is te danken aan de vraag naar producten met meer features. Deze producten zijn vaak duurder dan apparaten zonder extra functionaliteiten, waardoor de omzet steeg. De andere helft van de omzetgroei is te verklaren door een stijging van de prijzen, veroorzaakt door de stijging van de kosten voor logistiek en grondstoffen.

Laat de machine het werk doen
“De consument heeft het afgelopen jaar meer geïnvesteerd in het huishouden door de aanschaf van producten met speciale functionaliteiten. Door de coronapandemie en het vele thuiswerken, is gemak in het huishouden belangrijker geworden. Daarbij zijn speciale functies en gecombineerde apparaten in een rap tempo meer mainstream geworden. Nederlanders zijn ook bereid om voor dit gemak te betalen. Dit is onder meer terug te zien in robotstofzuigers met een wet & dry functie (+19% in stuks), combimachines die kunnen wassen en drogen, inbouwkookplaten met geïntegreerde afzuiging en automatische dosering bij wasmachines”, aldus Stefan Verhoeven, voorzitter van APPLiA Nederland en CEO van Miele Nederland. 

De gekte is eraf
Verhoeven vervolgt: “Een van de productgroepen die in 2020 een opmerkelijke stijging liet zien, waren de vriezers (+ 40% in stuks). De consument moest immers al het voor de lockdown ingekochte voedsel ergens opslaan. Afgelopen jaar is er dan ook een flinke daling te zien in de verkoopaantallen in stuks (- 17%) en in de omzet (- 5%). Afgezien van vriezers, is het opnieuw een buitengewoon goed jaar geweest voor de verkoop van elektrisch huishoudelijke apparaten. Vrijwel alle productgroepen laten een stijgende afzet en/of omzet zien ten opzichte van vorig jaar, al is deze stijging minder groot dan in 2020. Oftewel: de gekte is eraf.”

APPLiA afzet apparaten 2020 2021
Grafiek 1: afzet groothuishoudelijke apparaten 2020 - 2021

APPLiA afzet kleinhuishoudelijk 2020 2021
Grafiek 2: afzet klein huishoudelijke apparaten 2020 - 2021

Trends in 2021
1.      Nederlanders investeren steeds meer in apparaten met een grote capaciteit. Denk daarbij aan wasmachines met meer dan 9 kg trommelinhoud en grote ovens. 
2.      De vraag naar gecombineerde apparaten stijgt. Denk hierbij aan wasdroogcombinaties en inbouwkookplaten met geïntegreerde afzuiging. 
3.      Nederlanders hebben behoefte aan gemak en zijn bereid daar extra voor te betalen. Dit is terug te zien in functies als automatische dosering bij wasmachines en vaatwassers en aan flexibele inductie bij kookplaten. In Nederland zie je deze groei vooral bij producten met hogere specificaties.
4.      Mensen worden in hun aankoopgedrag milieubewuster en kiezen steeds vaker voor een duurzaam energielabel. Dit is goed te zien bij wasmachines; de verkoop van wasmachines met het nieuwe A energielabel groeide harder dan de verkoop van apparaten met een ander (lager) energielabel.
5.      Er zijn het afgelopen jaar veel nieuwe producten met smartconnect-functionaliteiten op de markt gekomen. Hierin is een flinke toename te zien. In 2021 is ongeveer een kwart van de omzet binnen groothuishoudelijke apparaten gerealiseerd in apparaten met een smartconnect-functie.
6.      Er werd in 2021 opnieuw meer direct verkocht van de producent aan de consument. Het aandeel van het zogenaamde D2C-kanaal lijkt momenteel nog redelijk laag, maar er is een duidelijke groei waarneembaar. Deze wordt met name veroorzaakt door de ontwikkeling van webshops door producenten

Bewuster van energielabels en sneller van het gas af in 2022
APPLiA Nederland ziet dat de consument zich steeds bewuster wordt van de duurzaamheid van huishoudelijke apparaten. Zo is op dit moment duurzaamheid de belangrijkste motivatie voor de koop van een nieuwe wasmachine. Het gaat daarbij niet alleen om het energielabel, maar ook om features zoals de ‘half-load’ functionaliteit. Daarnaast groeit de wens om sneller van het gas af te gaan door de stijgende energieprijzen. APPLiA Nederland voorspelt onder meer dat de consument eerder overstapt op inductie, nog voor de kookplaat aan vervanging toe is. 

Over APPLiA Nederland
APPLiA Nederland (voorheen VLEHAN) is de brancheorganisatie voor producenten en leveranciers van elektrische huishoudelijke apparaten en een industrie brede spreekbuis richting stakeholders en media. Daarbij behartigt de organisatie de belangen van al haar leden: groot en klein, lokaal en internationaal actief. Objectiviteit staat hierbij hoog in het vaandel. Daarnaast waarborgt APPLiA Nederland dat haar achterban de producentenverantwoordelijkheid kan nemen in recycling (e-waste) en adviseert waar nodig.