Nederland zet grote stap richting wereldwijde digitale transitie in het hoger onderwijs
EPIC is vandaag officieel van start gegaan in de Van Nelle Fabriek in Rotterdam. Vanochtend opende Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Robbert Dijkgraaf het internationale congres officieel met Arthur Mol, Rector Magnificus van de Wageningen University&Research. Dit deed hij in aanwezigheid van 600 nationale en internationale gasten bestaande uit bestuurders, onderwijsspecialisten en innovatieleiders uit de hoger onderwijssector. EPIC is een plek waar onderwijsvernieuwers uit heel de wereld elkaar ontmoeten en waarvoor honderden deelnemers uit heel Nederland en daarbuiten, waaronder Zuid-Afrika, Canada, Duitsland en Italië naar Rotterdam reizen. Met vijf keynotes, ruim 100 diepgaande kennissessies en een DemoLab biedt EPIC drie dagen vol inspiratie op het gebied van digitale transitie in het hoger onderwijs. Toonaangevende sprekers zoals Oliver Janoschka (Hochschulforum Digitalisierung), Patricia Mangeol (OECD) en Sharon Flynn (Irish Universities Association) geven vernieuwende presentaties, praktische workshops of nemen deel aan interessante paneldiscussies. Het is voor geïnteresseerden nog mogelijk om last-minute tickets aan te schaffen. Ga voor het meer informatie naar: www.epic-conference.nl
Foto 1: Driedaags congres EPIC officieel geopend door Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Robbert Dijkgraaf (rechts) en met Rector Magnificus van de Wageningen University&Research Arthur Mol (links)
Nederland op de kaart als digitale onderwijsinnovator
Digitale transitie in hoger onderwijs is in volle gang, zo blijkt ook uit de resultaten van het Versnellingsplan Onderwijsinnovatie met ICT die komende dagen worden gepresenteerd. Het congres is in Nederland uniek in zijn soort: iedereen die nodig is voor digitale transitie in het hoger onderwijs is aanwezig. Daarnaast wordt er een podium gegeven aan de nieuwste technologieën in het hoger onderwijs. Vooral de thema’s flexibilisering en digitale (open) leermaterialen trekken de aandacht. Dinsdag 31 mei staat volledig in het teken van ‘EdTech Tuesday’. Op EdTech Tuesday nemen Mia De Wilde (Tomas More), Bart Corbijn (Drieam), Christien Bok (SURF) en Farshida Zafar (ErasmusX) plaats in het EdTech panel “How to boost the European EdTech ecosystem?”. Daarnaast zijn er andere EdTech sessies ingepland vanuit het Versnellingsplan en partners, waaronder ROM Utrecht Region.
Foto 2: Keynote door Adam Finkelstein Foto 3: Sfeerimpressie EPIC
Het nationaal en internationaal sprekersprogramma in de vorm van keynotes, workshops en discussies worden in zes tracks aangeboden:
1. Driving sustainable change in higher education
2. Enhancing digital skills
3. Making education more flexible
4. Towards digital (open) educational resources
5. Safe and reliable use of learning analytics
6. Technology-enhanced education
EPIC heeft een economisch en maatschappelijk doel en bevat daarom een stevig sprekersprogramma, diepgaande kennissessies en een demolab met showcases. Op het programma staan onder andere keynotes van Dirk Van Damme, Roger Dassen, Farshida Zafar en Anka Mulder. Verder zijn er talloze netwerkmogelijkheden, worden samenwerkingen en investeringen aangewakkerd en krijgen internationale partners te zien welke kennis er is uit Nederland om in eigen land toe te passen. Tot de bezoekers behoren onder andere overheden, bestuurders, onderwijsspecialisten, innovatieleiders en bedrijven uit het de hoger onderwijssector. EPIC is een initiatief van Versnellingsplan Onderwijsinnovatie met ICT in samenwerking met diverse instellingen en het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap.