Oproep aan gezondheidspioniers om initiatieven in te dienen

Het is voor gezondheidspioniers tussen de 18 en 35 jaar weer mogelijk om zich in te schrijven voor de prestigieuze Albert Schweitzer Prijs. Met deze prijs geeft het Nederlands Albert Schweitzer Fonds (NASF) al tien jaar slimme en innovatieve ideeën een vliegende start om de gezondheidszorg in Sub-Sahara-Afrika te verbeteren. Denk hierbij aan een 3D-printer die betaalbare protheses in kleur maakt of een andere kijk op rehabilitatie van verslaafde jongeren. Het NASF wil studerende jongeren, young professionals en wetenschappers in de zorgsector (zoals artsen en verpleegkundigen) en in de technische sector (o.a. ingenieurs en technische designers) stimuleren om hun kennis in te zetten voor het welzijn van de Afrikaanse samenleving. Samen met partner AFAS Foundation biedt het NASF startsubsidies voor het verder ontwikkelen van hun initiatief. Inschrijven kan tot en met dinsdag 19 juli 2022. De prijzen worden op 8 oktober 2022 in het AFAS hoofdkantoor uitgereikt. Meer informatie over de Albert Schweitzer Prijs is te vinden op www.nasf.nl

VLNR G1
V.l.n.r. Gerben Eversdijk (directeur AFAS Foundation), Monique Opdam (bestuurslid NASF en Robin Bosma (projectleider AFAS Foundation)

Van 3D-geprinte protheses tot tot pindarepen van lokale ingrediënten 
Voor de Albert Schweitzer Prijs zijn al meerdere uiteenlopende initiatieven ingediend die de zorg in Afrika verbeteren. Bijvoorbeeld een 3D-printer die in Sierra Leone betaalbare protheses in huidskleur maakt waardoor Afrikanen die door de burgeroorlog een ledemaat zijn verloren weer kunnen deelnemen aan de maatschappij. Of een innovatieve aanpak voor rehabilitatie van verslaafde jongeren in Malawi. Door intensieve coaching en ‘doe’ therapie zoals tuinieren, sporten en het verzorgen van dieren leren ex-verslaafden zich staande te houden in het normale leven zonder terug te vallen in hun verslavingsgedrag. Een ander project bestrijdt ondervoeding bij kinderen en kwetsbaren met zelfgemaakte voedzame pindarepen. Artsen produceren deze samen met diëtisten en koks in het Shirati hospital in Tanzania van lokale ingrediënten. 

imageimage
Links: gezondheidspionier Merel en patiënt Alex in 3D printing lab in Sierra Leone. Rechts: gezondheidspioniers in actie. 

Frans Hiddema, voorzitter van het Nederlands Albert Schweitzer Fonds: “Al 10 jaar reiken we de Albert Schweitzer Prijs uit. Een prijs die jonge gezondheidspioniers met hart voor Afrika aanmoedigt om samen met de plaatselijke bevolking aan de slag te gaan om de gezondheidszorg te verbeteren met kleinschalige, slimme initiatieven. Het meedoen aan deze prijs opent letterlijk deuren voor deze gezondheidspioniers. Het vergroot hun kansen om hun dromen te realiseren. Het winnen van de prijs en het aanzien dat een nominatie van deze prijs geeft, helpt initiatiefnemers bij het doen van financieringsaanvragen. Ik kijk dan ook zeer uit naar nieuwe initiatieven die dit jaar worden ingediend.”

Een podium voor pioniers 
De komende editie van de Albert Schweitzer Prijs wordt mede mogelijk gemaakt door de AFAS Foundation. De AFAS Foundation steunt het belang van zorginnovatie in Afrika. Gerben Eversdijk, directeur AFAS Foundation: “Studerende jongeren en young professionals van nu kijken op een totaal andere manier naar medische cases en ontwikkelen op basis daarvan vernieuwende toepassingen. Het is van groot belang om deze doelgroep aan te moedigen om de ideeën die zij hebben daadwerkelijk uit te voeren. In dit geval met én voor de Afrikaanse samenleving. Wij geven hen dan ook graag een podium en zijn er dan ook trots op dat wij de aankomende initiatieven mogen ondersteunen vanuit de AFAS Foundation.” 

DE WIN1
De winnaars van de afgelopen 10 jaar met de Albert Schweitzer Prijs award ‘Gezondheidspionier van het jaar’. © Joost Bastmeijer

Criteria
Nederlandse studerende jongeren of young professionals tussen de 18 en 35 jaar met een medische, technische of andere opleiding (MBO, HBO of universitair niveau) die slimme ideeën hebben hoe de gezondheidszorg in Sub-Sahara Afrika te verbeteren, kunnen deelnemen aan de prijs door hun project in te sturen via de website www.nasf.nl. Het gaat om een nieuw of startend project dat gericht is op het welzijn van gemeenschappen in Sub-Sahara Afrika. Het plan verbetert de gezondheid of gezondheidszorg in brede zin en heeft aantoonbaar draagvlak onder de voornaamste belanghebbenden. Tevens dient het een duurzaam karakter te hebben, vernieuwend en geschikt voor opschaling te zijn. 

 Prijsuitreiking
De prijsuitreiking vindt 8 oktober 2022 plaats in het AFAS hoofdkantoor in Leusden. Deze setting vormt het decor voor de elfde editie van de Albert Schweitzer Prijs. Het definitieve programma, de sprekers en de jury worden later bekendgemaakt.

Prijzen 
- 1x hoofdprijs: kickstart van € 7.000,- gekozen door de jury
- 1x publieksprijs: kickstart van € 2.000,- voor het initiatief dat de meeste stemmen verzamelt op de website van NASF

Over het Nederlands Albert Schweitzer Fonds (NASF)
Mensen in Afrika helpen een goede gezondheid te krijgen of te houden is de missie van het NASF. De stichting steunt daarom projecten in Afrika die concreet de gezondheid verbeteren. Kleinschalige, slimme gezondheidsinitiatieven die impact maken. Lokaal gesteunde en opgezette projecten die grote kans van slagen hebben in Sub-Sahara Afrika en bijdragen aan de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties. Elke euro die het NASF ontvangt uit donaties wordt ingezet om projecten te financieren. Projecten die zich kenmerken door praktische oplossen en een gedegen duurzame uitvoering volledig conform een plan en met lokale kennis, steun en expertise. Van Burkina Faso tot Oeganda. Van waterput tot kraamkliniek. Voor meer informatie: www.nasf.nl.

Over de AFAS Foundation 
De AFAS Foundation inspireert om beter te doen en droomt ervan om de wereld een stukje mooier te maken voor diegenen die dit hard nodig hebben. De foundation stelt op een innovatieve en transparante manier geld beschikbaar voor duurzame projecten die over de hele wereld op nationaal niveau- op het gebied van gezondheidszorg, maatschappij en onderwijs - een grote impact maken. De AFAS Foundation roept Stichtingen op om hun grootse, impactvolle projecten vooral in te dienen. Dit kan via www.afas.foundation/project-aanmelden