Behandeling initiatiefwetsvoorstel GroenLinks en de Partij voor de Dieren uitgesteld tot na de aankomende jaarwisseling 

De Tweede Kamer heeft vandaag bekend gemaakt dat er aankomende jaarwisseling geen algeheel vuurwerkverbod komt. De plenaire behandeling van het initiatiefwetsvoorstel van GroenLinks en de Partij voor de Dieren inzake een algeheel vuurwerkverbod, zal pas na de aankomende jaarwisseling plaatsvinden, omdat men het verloop van deze jaarwisseling wil afwachten. De eerste termijn van de behandeling van het initiatiefwetsvoorstel heeft uitgewezen dat een meerderheid in de Tweede Kamer vóór een Oud & Nieuw viering is met feestelijk siervuurwerk. “De politieke verhoudingen weerspiegelen hiermee het beeld dat er al vanuit de maatschappij zichtbaar was, namelijk dat men de vuurwerktraditie graag in ere houdt,” aldus Leo Groeneveld, woordvoerder namens de vuurwerkbranche. “Aangezien de komende jaarwisseling nu extra onder de loep wordt genomen, roepen wij iedereen op: koop je siervuurwerk bij de erkende vuurwerkwinkels in Nederland, draag een vuurwerkbril en vier oud & nieuw zoals de traditie bedoeld is”.

image

Afsteken siervuurwerk mag 8 uur per jaar
De vuurwerkbranche BPN, Vuurwerkcheck en Stichting HVLV (Het Vuurwerk Liefhebbers Verbond) streven naar een feestelijke Oud & Nieuw viering met veilig siervuurwerk en roepen hun achterban op om alleen bij Nederlandse vuurwerkwinkels hun siervuurwerk in te kopen. “Knalvuurwerk is in Nederland inmiddels 3 jaar verboden en het afsteken van feestelijk siervuurwerk mag 8 uur per jaar rondom Oud & Nieuw. Laten we ons hier met z’n allen aan houden! Alles wat buiten die 8 uurtjes wordt afgestoken is niet toegestaan. We willen dan ook een oproep doen aan de overheid en politie om vooral het illegale vuurwerk aan te pakken dat het hele jaar door tot overlast leidt en het beeld vertroebelt van een Oud & Nieuwviering waar wij als branche voor staan: een feestelijke start van een nieuw jaar, samen met familie en vrienden, onder het genot van een oliebol, siervuurwerk en een glaasje champagne.”

De balans na 2 jaar mét een vuurwerkverbod
De afgelopen twee jaar was er in Nederland een tijdelijk vuurwerkverbod. Dit heeft uitgewezen dat een vuurwerkverbod veel problemen veroorzaakt. “In de afgelopen jaren was er al vanaf oktober veel overlast door het vroegtijdig afsteken van illegaal vuurwerk. Nalevingsbereidheid bij de Nederlander is er duidelijk niet, daardoor werkt een algeheel vuurwerkverbod ook niet”, aldus Jeffrey Peters namens Stichting HVLV. “Al het knalvuurwerk dat er dan al wordt afgestoken, wordt niet door de Nederlandse vuurwerkwinkeliers verkocht”, aldus Frans Köhler van Vuurwerkcheck, die de winkeliers vertegenwoordigt. “We hebben nog niet eens een Oud & Nieuw gehad met alleen het feestelijke siervuurwerk dat is toegestaan om te verkopen en af te steken. Feit is, dat er nu twee jaar een vuurwerkverbod was, waardoor er meer illegaal vuurwerk dan ooit is gekocht en afgestoken, met juist meer kans op letsel, meer overlast en dat handhaving zeer lastig blijkt. De afgelopen jaarwisseling heeft uitgewezen dat er ontzettend veel mensen een Oud & Nieuwviering willen met feestelijk siervuurwerk en dat zij massaal het vuurwerkverbod hebben genegeerd dat de overheid hen had opgelegd. Dat een meerderheid in de Tweede Kamer dit ook ziet stemt ons positief en we zien uit naar 31 december!”