‘Carnaval vieren in een schone leefomgeving is extra leuk’

Stichting Nederland Schoon heeft dit jaar voor het eerst een speciale schoonmaakactie georganiseerd tijdens de Carnaval in Oeteldonk (De Carnavalsbenaming van ’s-Hertogenbosch). De aanpak vond plaats op het stationsplein, tegelijkertijd het vertrekpunt van de bekende intocht van Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Amadeiro XXV waarbij nauw werd samengewerkt met de gemeente. De aanpak werd geïnitieerd om een extra schone stadsentree te realiseren voor de Carnavalbezoekers én inwoners van Oeteldonk. Tijdens de Carnavalsdagen werden in de stad extra afvalcontainers geplaatst voorzien van aansprekende teksten, kwam een zichtbaar schoonmaakteam in actie en vond een socialmediafoto-actie plaats met D’n Oetel, de mascotte van Oeteldonk. Dit allemaal om zwerfafval zoveel mogelijk te voorkomen en te bestrijden. En dat heeft zijn vruchten afgeworpen; in Oeteldonk bleef het straatbeeld schoner en was de feestvreugde des te groter. Uit onderzoek is gebleken dat, op wat confetti na, de stationsomgeving volledig vrij is gebleven van zwerfafval. NederlandSchoon hoopt met de schoonmaakactie ook andere gemeenten te enthousiasmeren voor soortgelijke initiatieven. Voor meer informatie zie www.nederlandschoon.nl.

NederlandSchoon heeft dit jaar, met de pilot in Oeteldonk, het startschot gegeven aan de Carnavalsaanpak. De aanpak bestond uit het plaatsen van extra afvalbakken, een schoonmaakteam ter plekke en het opruimen van zwerfafval. De onderzoeksresultaten zijn positief: de stationsomgeving in Oeteldonk is volledig vrij gebleven van zwerfafval. NederlandSchoon en de gemeente ’s-Hertogenbosch zijn zeer tevreden met dit resultaat, en ook de carnaval bezoekers en lokale horeca waren enthousiast over de schone uitstraling, warme ontvangst door de schoonmaakteams en de grote hoeveelheid bakken.

Helene van Zutphen, directeur Stichting Nederland Schoon is zeer te spreken over het resultaat: “Wij zijn erg tevreden dat de allereerste Carnavalsaanpak in Oeteldonk zeer succesvol was. Met deze actie hopen wij dat andere gemeenten ook openstaan voor een dergelijke aanpak tijdens evenementen of festiviteiten. We hebben de ambitie om de komende jaren een samenwerking aan te gaan met andere zuidelijke gemeenten om soortgelijke ludieke opruimacties te organiseren en moedigen eigen initiatief hierbij natuurlijk van harte aan. Een schone omgeving draagt tenslotte bij aan de feestvreugde tijdens evenementen, zoals in Oeteldonk is gebleken!”

Hans Teeuwen, gemeente ’s-Hertogenbosch, benadrukt het belang van een extra schoon straatbeeld: “Oeteldonk staat bekend om zijn Carnavalstraditie dat leidt tot een grote toestroom aan bezoekers die van de feestvreugde in Oeteldonk willen proeven. Wij zijn daarom erg blij dat wij de Carnavalsbezoekers, die speciaal naar Oeteldonk komen om Carnaval te vieren, hebben mogen verwelkomen in een schoon Oeteldonk!”

De Carnavalssfeer in Oeteldonk was goed en bezoekers reageerden enthousiast op de extra voorzieningen en de foto-actie: “Carnaval was nog nooit zo leuk in Oeteldonk. Ik ben net op de foto geweest met D’n Oetel, de mascotte van Oeteldonk, en heb al leuke reacties via socialmedia ontvangen!”, aldus een bezoeker.

Openbare evenementen aanpak NederlandSchoon

De Carnavalsaanpak is een opvolger van de succesvolle Koningsdagaanpak, die al reeds drie jaar wordt ingezet. NederlandSchoon heeft geconstateerd dat een schone omgeving tijdens openbare evenementen een positieve invloed heeft op de sfeerbeleving. En dat leidt weer tot gedragsverandering van bezoekers: schoon houdt schoon. Bij de Carnavalsaanpak in Oeteldonk werden extra afvalcontainers geplaatst in de stad, kwamen schoonmaakteams in actie om het straatbeeld schoon te houden en werd een socialmedia-actie in het leven geroepen met D’n Oetel, de mascotte van Oeteldonk.