Verwering asbest in 2024 zorgt voor noodzaak

Asbestvrij wordt de nieuwe norm, en dat is belangrijk voor een gezonde leefomgeving. In aanloop naar de Week van de Asbestvrije Schuur (9 t/m 15 oktober) start Milieu Centraal vandaag haar landelijke campagne die schuurbezitters oproept én bewustmaakt om asbestdaken aan te pakken. Ook in Limburg worden bewoners geactiveerd om deel te nemen. Asbest is veel toegepast in o.a. schuurdaken die gebouwd zijn voor 1994. In 2024, na 30 jaar, zijn de meeste van deze daken op, en is de kans op verwering groot. Er komen dan schadelijke vezels vrij in de lucht en op de grond. Actie om dit te voorkomen is noodzakelijk. Voor eigenaren van schuurtjes met een asbestdak kleiner dan 35m2 heeft Milieu Centraal nu een stappenplan ontwikkeld waarmee de vervanging zelf, veilig en voordelig uitgevoerd kan worden. Daarnaast is vanaf vandaag de Asbest Helpdesk te bereiken en is er de Advies op Maat Tool waarmee men advies krijgt over het herkennen van asbestdaken tot en met een schatting van de kosten voor het vervangen. Tevens zetten gemeentes zich in om bewoners aan te sporen om aan de slag te gaan voor asbestvrije wijken. Voor meer informatie zie: www.asbestvrijeschuur.nl.

Milieu Centraal roept schuurbezitters op om asbestdak te vervangen © Milieu Centraal

Een groene en gezonde wijk is asbestvrij

De asbestvrije schuur campagne is een initiatief dat het vervangen van asbestdaken veiliger en voordeliger maakt. “Niemand wil asbest in zijn of haar leefomgeving”, aldus Anna Beth Smeltekop, woordvoerder van Milieu Centraal.“De technische levensduur van asbestdaken komt ten einde en brengt een hoog risico om te verweren met zich mee. Er komen dan schadelijke vezels vrij en die zijn slecht voor onze gezondheid. Daarom moedigen wij doe-het-zelvers aan om hun asbest schuurdak te vervangen. Milieu Centraal heeft een duidelijk stappenplan ontwikkeld zodat iedereen met een schuurdak kleiner dan 35m2, zelf veilig aan de slag kan. Samen kunnen we onze leefomgeving gezonder maken en zelfs verfraaien door bijvoorbeeld te kiezen voor duurzame opties zoals groene daken!”

Voor eigenaren van schuurdaken groter dan 35m2, waarbij professionele hulp vereist is, is het vervangen van asbestdaken ook van groot belang. Deze groep wordt opgeroepen om een gecertificeerd bedrijf in te schakelen om ervoor te zorgen dat hun schuurdak veilig, gezond en milieuvriendelijk wordt.

Aandacht voor een gezonde leefomgeving

Tijdens de Week van de Asbestvrije Schuur werken gemeentes in heel Nederland samen met Milieu Centraal en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat om deze belangrijke boodschap uit te dragen. Gemeentes zetten zich in om bewustwording van inwoners te vergroten en hun aan te moedigen om asbestdaken op schuren te vervangen. Dit omvat voorlichtingscampagnes, het verstrekken van informatie over veilige verwijderingsprocedures en soms zelfs subsidies om de kosten van vervanging te verlichten. Dit maakt het voor bewoners makkelijker en voordeliger om aan de slag te gaan. Smeltekop vervolgt: “Wij zijn heel blij dat gemeentes zich samen met ons inzetten om hun buurten te voorzien van veilige en milieuvriendelijke schuurdaken. Zij geven het goede voorbeeld en ik hoop dat we hiermee andere gemeentes kunnen inspireren om ook mee te doen. Samen geven we aandacht aan het belang van een gezonde leefomgeving.”

Foto boven: Milieu Centraal roept schuurbezitters op om asbestdak te vervangen © Milieu Centraal