Nieuwe kinderambassadeurs en directeur-bestuurder bekendgemaakt 

Zojuist heeft Stichting het Gehandicapte Kind de Samenspeeldagen in de Efteling officieel afgetrapt. Tijdens deze feestelijke gelegenheid, ter ere van het 75-jarig jubileum van de stichting, genoten vandaag de eerste tientallen kinderen met en zonder handicap van een zorgeloze en betoverende dag. In april, mei en juni volgen nog 11 Samenspeeldagen waarmee in totaal tot 600 kinderen met een handicap deze ervaring kunnen beleven. Met dit initiatief wil Stichting het Gehandicapte Kind bijdragen aan een samenleving waarin geen enkel kind buitengesloten wordt. Tevens zijn de nieuwe kinderambassadeurs bekendgemaakt die iedere twee jaar worden benoemd. Zij zetten zich in voor een inclusieve samenleving waarin alle kinderen samen spelen, sporten en naar school gaan. Ook is Rebecca Gerritse geïntroduceerd als nieuwe directeur-bestuurder.

Hoofdfoto: Pien en vriendinnetje Bente met Pardoes in de Efteling – Fotograaf Sandra Uittenbogaart

Dit jaar viert Stichting het Gehandicapte Kind haar 75-jarig bestaan. Sinds de oprichting in 1950 zet de stichting zich in voor een samenleving waarin geen enkel kind buitengesloten wordt. De stichting heeft talloze initiatieven gelanceerd en gefinancierd om inclusie in het onderwijs, op sportclubs en in speeltuinen te bevorderen. Met het jubileumjaar wil de stichting niet alleen terugblikken op behaalde successen, maar vooral vooruitkijken: naar een toekomst waarin álle kinderen, met en zonder handicap, samen kunnen spelen en opgroeien. Daarom organiseert De Speeltuinbende (een initiatief van Stichting het Gehandicapte Kind) vanaf vandaag 12 Samenspeeldagen in de Efteling waarin kinderen met een handicap samen met maximaal vijf vriendjes of buurtgenootjes kunnen genieten van een betoverend dagje uit. Deze dagen zijn verspreid over 6 weekenden in april, mei en juni.

Een van de kinderen die aanwezig was tijdens deze eerste Samenspeeldag is de 11-jarige Pien uit Uden. Zij nodigde haar vriendinnetje Bente uit. Moeder Martine vertelt hoe waardevol deze dag voor haar dochter is: “Voor Pien is het gevoel om erbij te horen belangrijk. Het bevordert haar zelfredzaamheid, versterkt haar zelfvertrouwen en helpt haar vriendschappen te sluiten. Samen met Bente genoot ze vandaag volop van het spelen zonder drempels, waar iedereen zichzelf kan zijn. Het is bijzonder om te zien hoe ze opgaat in het moment en écht kind kan zijn – zorgeloos en vol plezier.”

Foto boven: Nieuwe kinderambassadeurs Stichting het Gehandicapte Kind met Roodkapje van de Efteling.
Onder: Rebecca Gerritse nieuwe directeur-bestuurder Stichting het Gehandicapte Kind. Fotograaf Sandra Uittenbogaart

Nieuwe kinderambassadeurs bekendgemaakt
Vandaag zijn ook de nieuwe kinderambassadeurs van Stichting het Gehandicapte Kind bekendgemaakt. De selectiedag vond plaats op 19 maart, waarbij genomineerde kinderen hun persoonlijke verhalen deelden en de jury overtuigden waarom juist zij de nieuwe kinderambassadeurs moesten worden. Kick (12), Kirsty (12), Turan (10) en Yunqi (11) gaan de komende twee jaar de stem vertegenwoordigen van de circa 100.000 kinderen met een beperking in Nederland.

Een samenleving waarin álle kinderen meedoen
Tevens is de nieuwe directeur-bestuurder, Rebecca Gerritse, officieel geïntroduceerd. Gerritse volgt Henk-Willem Laan op, die per 1 december 2024 zijn functie na bijna acht jaar neerlegde. Met haar achtergrond bij onder andere Humanitas en Stichting Brede Buurtschool Den Haag (SBB) brengt Gerritse waardevolle ervaring mee om de missie van een inclusieve samenleving verder te realiseren.

Gerritse vertelt: “De Samenspeeldagen in de Efteling laten op een prachtige manier zien wat samenspelen écht is: kinderen die elkaar ontmoeten, elkaars wereld ontdekken en samen eindeloos kunnen genieten en verwonderen. En juist daar – in de Efteling, waar alles mogelijk is – vieren we dit jaar twaalf dagen lang ons jubileum. Een betere plek om samen spelen te vieren, is er bijna niet.”

Ze vervolgt: “Ik vind het een enorme eer om als nieuwe directeur-bestuurder van Stichting het Gehandicapte Kind aan de slag te gaan. Dit jubileumjaar zetten we vol overtuiging in op initiatieven die kinderen met en zonder handicap nog meer samenbrengen — zoals de Mega Wandel Marathon op 17 mei in Arnhem en de Week van het Gehandicapte Kind in november. Maar échte inclusie gaat verder dan evenementen. Het zit in hoe kinderen dagelijks samen spelen, sporten en leren. Daarom wil ik structureel in gesprek met scholen, ouders en gemeenten om drempels weg te nemen. Want een samenleving waarin álle kinderen vanzelfsprekend kunnen meedoen, moet geen uitzondering zijn, maar de norm.”


Foto boven: Pien, haar gezin en vriendin Bente tijdens de eerste Samenspeeldag in de Efteling.
Onder: Pien en vriendinnetje Bente bij Langnek in de Efteling. Fotograaf Sandra Uittenbogaart

Dromen waarmaken
Denise van der Schaft, werkzaam bij Stichting het Gehandicapte Kind als projectleider van de Speeltuinbende en de Samenspeeldagen, is blij dat de Efteling een steentje bijdraagt: “Een handicap beperkt een kind niet voor het leven, maar buitengesloten worden doet dat wel. Het is belangrijk dat kinderen met een beperking kunnen meedoen in de samenleving. Daarom zijn we blij met onze samenwerking met de Efteling. Ze zijn vooruitstrevend op het gebied van toegankelijkheid. Denk aan initiatieven zoals Speelbos NEST!, die ervoor zorgen dat kinderen met een beperking niet aan de zijlijn, maar in de spotlights staan. Met de Samenspeeldagen geven we kinderen met een handicap de regie in handen en bepalen zij zelf met wie ze deze betoverende ervaring willen delen. Samen spelen, genieten en dromen – dat is waar het om draait!”

Al meer dan 70 jaar worden bezoekers verwonderd en maken zij nieuwe herinneringen tijdens een bezoek aan de Efteling. “Wij willen als Efteling een plek voor iedereen zijn, waar echt ieder gezelschap samen kan genieten. Daarvoor wordt bijvoorbeeld veel samengewerkt met ervaringsdeskundigen. Dat Stichting het Gehandicapte Kind samen met ons hun jubileum wil vieren en dat de Efteling locatie mag zijn voor de twaalf Samenspeeldagen, is natuurlijk een eer. Daarnaast voelt het als een bevestiging voor onze initiatieven op gebied van toegankelijkheid. We kijken ernaar uit om deze kinderen via Stichting het Gehandicapte Kind te ontvangen en te betoveren!”, vertelt Koen Sanders, directeur Product, Markt en Imago van de Efteling.

Over Stichting het Gehandicapte Kind
Geen kind zonder vriendjes, dat is het ideaal van Stichting het Gehandicapte Kind. Een handicap beperkt een kind niet voor het leven. Buitengesloten worden doet dat wel. De meeste kinderen leren leven met hun beperking. Hun grootste handicap is dat ze niet kunnen meedoen. Zij hebben vaak niemand om mee te spelen. Dit kan leiden tot een leven lang eenzaamheid. Met steun van donateurs en vrijwilligers helpt Stichting het Gehandicapte Kind om sportclubs, speeltuinen en scholen toegankelijk te maken. Zodat kinderen met en zonder handicap elkaar ontmoeten, samen spelen en vrienden maken. De stichting bestaat sinds 1950. Ter ere van het 75-jarige jubileum organiseert de stichting, in samenwerking met de Efteling, dit jaar 12 betoverende Samenspeeldagen. Zie voor meer informatie: www.gehandicaptekind.nl.

Over de Efteling
Wat in 1952 begon als een Sprookjesbos met tien sprookjes en een speeltuin, is in meer dan zeventig jaar uitgegroeid tot een attractiepark van wereldformaat. Miljoenen bezoekers dwaalden door de jaren heen over de paden van het Sprookjesbos, probeerden hun moed in ruige achtbanen, gingen op de foto met Pardoes, werden meegevoerd in de sferen van andere werelden in familie-attracties of overnachten in de vakantieparken en hotels van de Efteling.