Den Haag viert Internationale Vrouwendag met meerdaags programma

Ook dit jaar viert de Hofstad de Haagse Vrouwendagen in de week van Internationale Vrouwendag, waar stil wordt gestaan bij de emancipatie en positie van vrouwen in de hele wereld. Tijdens de viering van de Haagse Vrouwendagen vinden in de week van maandag 4 t/m zondag 10 maart 2024 diverse evenementen plaats, georganiseerd door (vrouwen)organisaties en de Haagse cultuurankers en de gemeente. Vaste onderdelen die terugkomen in deze week zijn: de Ria Sikkes-lezing, een debat en een filmavond en de uitreiking van de Haagse emancipatieprijs: de Kartiniprijs. Het thema van dit jaar is: ‘Eén wereld, duizend vrouwen; een schat aan diversiteit’. Het gaat over de verschillen én overeenkomsten tussen vrouwen uit verschillende culturen. Een thema waar centraal staat hoe mooi het is dat alle vrouwen uniek en verschillend zijn maar ook overeenkomsten hebben. Gedurende de Haagse Vrouwendagen kan iedereen elkaar inspireren, maar kan men ook van elkaar leren tijdens verschillende workshops, inspiratiesessies en voorstellingen die voor alle bezoekers vrij toegankelijk zijn. Iedereen die emancipatie en de positie van vrouwen een warm hart toedraagt is van harte welkom. Voor meer informatie zie www.haagsevrouwendagen.nl.

De Haagse Vrouwendagen, een jaarlijks terugkerend evenement, is bedoeld om vrouwen in Den Haag en daarbuiten samen te brengen, hun prestaties te vieren en belangrijke kwesties aan te kaarten die vrouwen wereldwijd aangaan. Tijdens de Haagse Vrouwendagen zijn overal in de stad activiteiten rond vrouwenemancipatie.

Mariëlle Vavier, wethouder Inclusie, onderstreept het belang van deze dagen en vertelt: “Ook dit jaar vieren we de Haagse Vrouwendagen in de week van Internationale Vrouwendag. We staan met elkaar stil bij de emancipatie en positie van vrouwen in de hele wereld. Het is een belangrijke week waarin we de prestaties van vrouwen vieren, hun stemmen versterken en belangrijke gesprekken voeren om gendergelijkheid te bevorderen.

Ik ben trots dat we, samen met organisaties uit Den Haag, weer een mooi programma hebben samengesteld. De activiteiten bieden de kans om te leren, te verbinden en elkaar te ondersteunen.’’

Haagse Vrouwendagen van 4 maart t/m 10 maart 2024 © Haagse Vrouwendagen

Internationale Vrouwendag
Op vrijdag 8 maart 2024 is het Internationale Vrouwendag, een wereldwijd moment waarop men stilstaat bij de emancipatie van vrouwen. Het is een dag waarop vrouwen van over de hele wereld samenkomen om te benadrukken dat gelijke rechten en kansen tussen vrouwen en mannen nog altijd niet vanzelfsprekendheid zijn. Ondanks de afnemende verschillen, blijft er een kloof bestaan tussen mannen en vrouwen, met name op gebieden als financiële onafhankelijkheid, sociale veiligheid en vertegenwoordiging in leidinggevende posities.

Voorlopig programma:

  • Maandag 4 maart 2024: Filmavond bij Pathé Buitenhof
  • Donderdag 7 maart 2024: Ria Sikkes-lezing bij The Social Hub The Hague
  • Vrijdag 8 maart 2024: Uitreiking van de Kartiniprijs bij Juliana Plaza
  • Zaterdag 9 maart 2024: Debat bij PIP Den Haag over de thema’s ‘Loonkloof & veiligheid in de nacht’

Kijk voor het volledige programma op de website van de Haagse Vrouwendagen: www.haagsevrouwendagen.nl